Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Ez történt 2005-ben

2005. december 29. 23:24 © handball.hu

Sikeres évet zárt a magyar kézilabda a 2005-ös esztendőben, ezt jelzi a Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) aktuális világranglistája is, amelynek élén Magyarország áll. A női válogatott világbajnoki bronzérmet szerzett, klubszinten a Cornexi-Alcoa révén EHF-kupa-győzelmet ünnepelhettünk, míg a Győri Graboplast ETO duplázott: a bajnoki elsőség mellett a Magyar Kupában is diadalmaskodott. A jókedvet csupán egy szomorúság árnyékolja be: januárban autóbaleset következtében elhunyt a világ legjobbjának választott Kulcsár Anita.

Fotó: bolcs27.hu
Fotó: bolcs27.hu
Válogatott
A nőikézilabda-válogatott év elején új szakvezetőt kapott, Kiss Szilárd utódja februárban Németh András, a Ferencváros edzője lett. A szövetség elnöksége egyhangúlag szavazott bizalmat az 52 éves trénernek, akinek megbízatása a 2008-as pekingi olimpia végéig szól.

A csapat már a világbajnoki felkészülés jegyében vívta és nyerte az augusztusi Pannon GSM-kupát, amelyen Brazíliát és Lengyelországot legyőzte, Romániával pedig döntetlent játszott. A Croatia-kupán Szlovénia és Spanyolország megverése után a házigazda horvát együttes legyőzte a lányokat, a visszavágás a novemberi PGSM-kupán sikerült, ahol Ausztriát is kipipálta együttesünk. A szentpétervári világbajnokságon aztán egészen a bronzéremig menetelt a gárda, alaposan túlteljesítve a várakozásokat.

Egy 4., illetve egy 8. helyet is szerzett a magyar utánpótlás a nyári kézilabda-világversenyeken. A hölgyek U20-as, csehországi vébéjén a Mátéfi Eszter dirigálta válogatott szintén elődöntőbe jutott, de előbb Oroszországtól, majd Koreától is kikapott, így a negyedik helyen zárt. A Varga József dirigálta U17-es csapat nyolcadik lett az ausztriai kontinensviadalon.

Bajnokság
Színvonalas, jó bajnokságot hozott a 2004-2005-ös évad. Sajnos a mezőny év közben megfogyatkozott, miután február 24-én az Esztergom női csapata bejelentette, visszalép az NB I-es felnőtt és ifjúsági bajnokságtól. Áprilisban a Ferencvárost is megcsapta a megszűnés szele, az együttes játékosai sajtótájékoztatót tartottak, s jelezték, a klub 28 milliós tartozása miatt lehet, a következő szezonra nem vállalják a szereplést. Szerencsére a problémák idővel orvosolódtak.
A bajnokságot a Győri Graboplast ETO nyerte, amely az alapszakaszban is az élen végzett (köszönhetően többek között a Dunaferr hatalmas bakijának is: a klub jogosulatlanul játszatta Fauszt Évát, így négy pontot levontak tőle).

A rájátszásban érvényesült a papírforma, nem kérdéses, hogy a legjobb csapat lett a bajnok: Görbiczék negyvenhat év után nyertek ismét aranyat a város női csapatával, az NB I utolsó fordulójában 25-15-re verve a címvédő Dunaferrt. A kupában is az ETO nyert, a döntőben szintén a Dunaferrt birkózta le az együttes.

A nemzetközi kupában a legtovább a Győr és a Cornexi-Alcoa női csapata jutott, miután az EHF-kupa-fináléját egymás ellen vívták, s nem akármilyen párharcban a székesfehérvári együttes diadalmaskodott. A Ferencváros ugyanebben a sorozatban az elődöntőig menetelt (éppen a Cornexi búcsúztatta), de négy között volt a Dunaferr is a Bajnokok Ligájában, ám a mumus Slagelse ezúttal kettős győzelemmel lépett túl Kiss Szilárd tanítványain, s végül meg is nyerte a sorozatot

A jelenleg is zajló szezonban a Győri Graboplast ETO áll a bajnokság élén, a kupában a hölgyeknél még nem kezdődött el a komolyabb menetelés. A Magyar Kézilabda Szövetség szerint az év kézilabdázója Görbicz Anita (Győri Graboplast ETO KC) lett.

Tragédia és öröm
Január 19-én nemcsak a magyar, de a nemzetközi sportélet is megdöbbent Kulcsár Anita halálán. A Dunaferr nőikézilabda-csapatának Európa-bajnok, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes játékosa autójával Dunaújvárosba indult edzésre, ám a Pusztaszabolcs és Velence közötti útszakaszon megcsúszott, árokba csapódott, fának ütközött. A kocsi kigyulladt, a játékos az elszenvedett sérüléseibe a helyszínen belehalt.

Áprilisban aztán kiderült, a nemzetközi szövetség (IHF) és World Handball Magazin (WHM) szaklap által szervezett szurkolói szavazáson a beállós lett a 2004-es esztendő legjobb női kézilabdázója. Kulcsár a szavazatok 65,7 százalékát kapta (ami rekordnak számít a voksolás történetében), míg a második helyen záró ötkarikás aranyérmes dán Katrine Fruelund 8,8-at. A férfiaknál a német Henning Fritz győzött.

Ami az év visszavonulását illeti: április végén Farkas Ágnes bejelentette, nem folytatja pályafutását. A világklasszis kézilabdázó a dán Aalborg színeiben bajnoki ezüstéremmel búcsúzott a kézilabdától.

Az is biztossá vált, hogy a gyermekáldás évadja lesz a 2005-2006-os szezon, elég csak arra a három kismamára gondolni, akik egykori válogatottként új szerepre készülnek. Pigniczki Krisztina, a Dunaferr kitűnősége még az előző évad utolsó, a bajnoki aranyérem szempontjából sorsdöntő összecsapása előtt jelentette be, babát vár. Befejezte aktív pályafutását Borók Rita is, a Debrecen jobbátlövője is gyermeket vár, de hazatért a südstadti Hypo Niederösterreichtől Lőwy Dóra is, aki családalapítás miatt szintén kihagyja a szezont.

Hogy a sportág nagyhatalmának számítunk, arról a Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) aktuális világranglistája szolgál bizonyossággal: az élen ugyanis - megelőzve a korábbi éllovas Horvátországot, valamint Oroszországot - Magyarország áll.

handball.hu (pl)

Vb 2005 - további hírek

2007. december 8. 20:34

"Ferling beállítása döntött"

2007. december 8. 17:28

Görbicz: Volt tartozásunk...

2007. december 6. 20:35

Az első feladat kipipálva

2007. december 4. 23:49

Elég-e a másfél hetes felkészülés?

2007. december 2. 0:01

Új külső - régi lendület

2006. január 18. 14:54

Németh Andrással mindenki elégedett

2006. január 18. 12:02

A nyertes átvette a fődíjat

2006. január 9. 10:36

Magyarország vezeti a világranglistát

2005. december 29. 23:24

Ez történt 2005-ben

2005. december 24. 13:25

Boldog Karácsonyt!

2005. december 20. 10:26

"Ismét megőriztük a presztízsünket"

2005. december 20. 7:55

Megérkezett a csapat

2005. december 19. 20:13

"A biztató kezdet után csak így tovább!"

2005. december 19. 18:33

"A harmadik hely önmagáért beszél"

2005. december 19. 9:52

Olvasóink szerint is Görbicz a legjobb

2005. december 18. 16:40

Az aranyérmes Oroszország lett

2005. december 18. 15:50

Görbicz a legjobbak között

2005. december 18. 14:10

Megvan a bronzérem!

2005. december 18. 11:54

Hollandia szerezte meg az 5. helyet

2005. december 18. 10:52

"Az ellenfél plusz két emberrel játszott"