Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Elég-e a másfél hetes felkészülés?

2007. december 4. 23:49 © handball.hu

A junior nőikézilabda-válogatott szakvezetőjével és a Győr ifjúsági csapatának újonnan megválasztott edzőjével, Róth Kálmánnal elemeztük a komoly izgalmakat hozó Magyarország-Spanyolország világbajnoki találkozót.

Elég-e a másfél hetes felkészülés?
Róth Kálmán: Nehéz egy ilyen mérkőzés után bármit mondani. Azt hiszem, egy ilyen kéthetes tornát nem biztos, hogy az a csapat nyer meg, amely az első fordulóban a legjobb, ebből a szempontból viszont bizakodó vagyok…

handball.hu: Mi az, ami mégis aggodalommal tölt el?
Róth: Az biztos, hogy el kell azon gondolkodni, hogy a válogatottnak elég-e egy világverseny előtti másfél hetes felkészülés, még annak ellenére is, hogy szoros a bajnoki program, és a Bajnokok Ligája-meccseket besűrítették. Éveken keresztül egy-két olyan csapatra épült a nemzeti válogatottunk, amelyek közel egyforma gondolkodásban védekeztek és támadtak.

handball.hu: Mi a helyzet a jelenlegi gárdával?
Róth: Ebben az évben kissé szétröppent a csapat: a Dunaferrből ketten vannak ott Franciaországban, Győrből ugyan többen is a keret tagjai, de a kapitány által megálmodott kezdősorban igazából csak Görbicz, Vérten és Pálinger szerepel. Talán emiatt sem áll úgy össze a védelem, mint ahogy az elmúlt években. Ennek ellenére még mindig azt mondom, hogy a világbajnokság elején járunk, úgyhogy még bármi történhet.

handball.hu: Mi az, amin feltétlenül változtatnunk kell?
Róth: Egyértelmű, hogy nagyon komoly gondok vannak a védekezésünkkel - a spanyolok ma lényegesen fölénk nőttek a játék ezen elemében. Az a gond, hogy rengeteg gólt kell lőnünk ahhoz, hogy nyerni tudjunk. Fordítva szoktam számolni: lehetőleg ne kelljen harminc gólt bevarrnunk ahhoz, hogy győzzünk. Ma az átlövőink kicsit gyengébb teljesítménye elég volt ahhoz, hogy ne nyerjünk ez ellen a viszonylag gyengén támadó spanyol csapat ellen.

handball.hu: Kik azok, akiktől többet vársz a világbajnokság hátralévő részében?
Róth: A hiányposztjaink továbbra is szembetűnőek, főleg akkor, amikor a húzóembereink nem villognak. A legszomorúbb pedig az, hogy az utánpótlás-válogatottnál tevékenykedve én magam is szembesülök azzal, hogy a fiataloknál is ugyanezeken a pozíciókon vannak problémák. Lehet, hogy a következő jópár évben ugyanez jelenti majd a magyar kézilabda legnagyobb gondját: beálló, jobbszélső és jobblövő poszton nincsen olyan utánpótlásunk, aki be tudná tölteni ezt az űrt.

handball.hu: Hosszú évekig edzett a kezed alatt Görbicz Anita. Mennyire voltál most elégedett vele?
Róth: Eléggé magára maradt, hiszen hiányzott a szervezett támadójáték, ezért főképp egyéni megoldásokra vállalkozott ezen a mérkőzésen. Amikor viszont egy az egyben nézett szembe valamelyik játékossal, akkor látszott, hogy nagyon felkészültek ellene a spanyolok. Emiatt kevésbé tudott villogni. Igaz, kiemelkedő teljesítményt ezúttal más sem igazán nyújtott. A gyors indítások sem jöttek össze, az esetek nagy részében már labdafelhozatalnál letámadták Anitát, így nem tudtuk elkezdeni a megszokott húzásos befejezőjátékot. Összességében viszont úgy gondolom, hogy Pálinger Katalin és Tóth Tímea mellett Görbicz Anita érkezett a legjobb formában erre a világbajnokságra.

handball.hu: Mire számítasz az eddig látott három mérkőzés alapján a továbbiakban?
Róth: A magyarok hajlamosak arra, hogy saját magukat hozzák nehéz helyzetbe. Az első mérkőzés után - amikor mindenki Japán legázolására számított – bepánikoltak az emberek attól, hogy talán mégsem vagyunk annyira jók. Ez átragadt a csapatra, majd a második találkozó lemásolta az elsőt. A spanyolok ellen pedig már lehetett érezni, hogy nem bíznak magukban a lányok kellőképpen. Nem szabad, hogy ez a negatív hatás érvényesüljön, nem kell ennyit foglalkoznunk ezekkel a mérkőzésekkel. A többi csoportban is borzasztó kiegyenlített küzdelmek voltak: a legjobbak is igen megszenvedtek az úgynevezett kiscsapatok ellen. Három-négy gárda lóg ki alulról a mezőnyből, a többiek igen kiegyensúlyozottak. Azt mondom tehát, türelmesnek kell lennünk, és nem szabad rögtön a vészharangokat kongatnunk. Várnunk kell arra, hogy jobbak legyünk, hiszen mindenki tudja, hogy sokkal többet tud ennél ez a csapat.

Döntetlen - óriási csatában

handball.hu (bee)

Vb 2005 - további hírek

2007. december 8. 20:34

"Ferling beállítása döntött"

2007. december 8. 17:28

Görbicz: Volt tartozásunk...

2007. december 6. 20:35

Az első feladat kipipálva

2007. december 4. 23:49

Elég-e a másfél hetes felkészülés?

2007. december 2. 0:01

Új külső - régi lendület

2006. január 18. 14:54

Németh Andrással mindenki elégedett

2006. január 18. 12:02

A nyertes átvette a fődíjat

2006. január 9. 10:36

Magyarország vezeti a világranglistát

2005. december 29. 23:24

Ez történt 2005-ben

2005. december 24. 13:25

Boldog Karácsonyt!

2005. december 20. 10:26

"Ismét megőriztük a presztízsünket"

2005. december 20. 7:55

Megérkezett a csapat

2005. december 19. 20:13

"A biztató kezdet után csak így tovább!"

2005. december 19. 18:33

"A harmadik hely önmagáért beszél"

2005. december 19. 9:52

Olvasóink szerint is Görbicz a legjobb

2005. december 18. 16:40

Az aranyérmes Oroszország lett

2005. december 18. 15:50

Görbicz a legjobbak között

2005. december 18. 14:10

Megvan a bronzérem!

2005. december 18. 11:54

Hollandia szerezte meg az 5. helyet

2005. december 18. 10:52

"Az ellenfél plusz két emberrel játszott"