DB Error: unknown errorSELECT DISTINCT h.id FROM hirek h LEFT JOIN hirek_kategoriak hk ON h.id = hk.hirek_id WHERE (h.torolt=0 OR 0) AND (hk.kategoriak_id=0 OR 1) AND (h.evil IS NULL OR h.evil=1) ORDER BY h.prioritasos DESC, h.datum DESC [nativecode=1 ** Can't create/write to file '/var/tmp/MYsHY0xr' (Errcode: 28 - No space left on device)] - PS_SELECT_ARTICLE_LIST "Duda" győzerővel tanul magyarul | handball.hu - kézilabda
Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

"Duda" győzerővel tanul magyarul

2009. március 31. 20:29 © handball.hu

Olvasóink kérésére készítettünk interjút az ETO-hoz nemrég érkezett brazil átlövővel, Eduarda Amorimmal, aki eddigi itteni tapasztalatairól mesélt, s még azt is elárulta, hogy a Győr mellett a Viborgot várja a Bajnokok Ligája döntőjébe…

"Duda" győzerővel tanul magyarul
handball.hu: Mit tudtál Magyarországról, mielőtt Győrbe érkeztél?
Eduarda Amorim: Nem túl sokat… Azt hallottam, hogy gyönyörű, főképpen Budapest. Tudok a magyarok hagyományos paprika-szeretetéről, és persze a különleges, ám nehéz nyelvről, amelyet minél előbb szeretnék elsajátítani. Tudom, hogy Győr egy igen nyugodt hely, történelmi város, s egyben ipari központ.

handball.hu: Mik az eddigi tapasztalataid?
Amorim: Csak a legjobbakat mondhatom: az emberek különböznek attól, amit előzetesen gondoltam, igen melegszívűek és befogadóak, különösképpen a csapat. A lányok sokat segítenek az edzéseken, és elmagyarázzák, amit nem értek. A város csodálatos, már lehetőségem volt ellátogatni a Székesegyházhoz, megnézni a Városházát, és sétálgattam a történelmi belvárosban is. Nagyon tetszett!

handball.hu: Esetleg tudsz már pár magyar szót is?
Amorim: Igen, amik az edzéseken ragadtak rám, például futás, védekezés, támadás, gyorsan, visszafutás, és a posztok nevei. Ismerem már azokat az alapszavakat is, amelyeket a találkozások alkalmával használunk. Ilyenek a szia, hello, jó reggelt, hogy vagy?

handball.hu: Mivel töltöd a szabadidődet Győrben?
Amorim: Ha éppen nem magyar órán vagyok, akkor vásárolgatok, vagy moziba járok. Ezen kívül a családommal és a barátaimmal tartom a kapcsolatot az Internet segítségével, amikor pedig szabad a hétvégém, átugrom Bécsbe, hogy a válogatott társaimat meglátogassam.

handball.hu: Mit gondolsz, milyen gyakran tudsz majd hazalátogatni Brazíliába?
Amorim: Csupán évente egyszer: május végén-június elején utazok, és júliusig tudok maradni, a nyári szünet utáni első edzés időpontjára kell visszatérnem. Ez minden. Bárcsak karácsonykor is megtehetném, mert olyankor különösen hiányzik a család, de ez nem lehetséges.

handball.hu: Milyen érzés hosszú évek után nem a testvéreddel, Ana Carolinával egy csapatban kézilabdázni?
Amorim: Persze nagyon rossz nélküle, de nem olyan nehéz, hiszen minden nap kommunikálunk vagy SMS-ben, vagy az Interneten keresztül.

handball.hu: Véleményed szerint minek köszönhető, hogy a brazil kézilabda ilyen sokat fejlődött az elmúlt időszakban?
Amorim: Főképpen annak, hogy sokan megpróbálják kihozni magukból a maximumot, és Európába jönnek játszani. Úgy tudom, több mint húsz honfitársam légióskodik Spanyolországban, Franciaországban, Németországban, Dániában, Ausztriában, Macedóniában, és most már Magyarországon is. Az is pozitívum, és sokat jelenthet, hogy külföldi szövetségi kapitányunk van.

handball.hu: A dán Morten Soubak személyében pár hete új szakembert választottak a brazil válogatott élére. Mi a véleményed róla?
Amorim: Egy új edző mindig új motivációt jelent egy csapat életében. Kemény, de kiváló munkát várok tőle. Még azokból az időkből ismerem őt, amikor a Sao Paulo csapatában játszottam. Nagyszerű szakembernek tartom Mortent, aki férfi vonalon már bizonyított a brazil bajnokságban. Jól ismeri a kultúránkat, és ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a legtöbbet hozza ki belőlünk. Érti a dolgát, emellett jó csapat is lesz a keze alatt, ez pedig a tökéletes kombináció…

handball.hu: Mit vársz a 2011-es hazai rendezésű világbajnokságtól?
Amorim: Ahogy már említettem, új munkába kezdünk, friss motivációval, új kapitánnyal. A célokkal kapcsolatban pedig úgy gondolom, hogy elcsíphetünk egy érmet. Efelől nagyon optimista vagyok.

handball.hu: Hogy látod, talpra tud állni újra előző csapatod, a Kometal?
Amorim: Nem hiszem. Hallottam, hogy elveszítettek egy előzetesen könnyűnek ígérkező macedón bajnoki mérkőzést, gazdaságilag pedig igen bonyolult szituációban vannak. A játékosok többé már nem kapnak fizetést, és ez nagyon elkeserítő. A kézilabda Szkopjéban és egész Macedóniában kiemelt figyelemmel bír, ezért még szomorúbb tény, hogy nem kapja meg a megfelelő támogatást.

handball.hu: Nem lesz rossz érzés a lelátóról követni négy honfitársad együttesének, illetve jelenlegi csapatodnak játékát a BL-elődöntőben?
Amorim: Dehogynem… Hiszen ember vagyok. Én is játszani szeretnék…

handball.hu: Mit tippelsz, kik lesznek az idei BL-finalisták?
Amorim: A Győr és a Viborg.

handball.hu: Feltűnő volt az eddigi bajnoki mérkőzéseken, hogy milyen hamar felvetted az ETO ritmusát. Mit gondolsz, ennyire hasonlít az együttes játékstílusa a Tiédhez?
Amorim: Megpróbálok a lehető leggyorsabban beilleszkedni a csapat játékába. Lehet, hogy hasonló a stílusunk, de azért még rengeteget kell dolgoznom…

Adatlap:

Név: Eduarda Idalina Amorim
Születési dátum: 1986. szeptember 23.
Születési hely: Blumenau (Brazília)
Magasság/súly: 186 cm/84 kg
Válogatottság/gól: 41/123
Mezszám (a válogatottban): 6
Mezszám (az ETO-ban): 20
Poszt: balátlövő
Klub: Győri Audi ETO KC
Eddigi klubjai: Barão do Rio Branco, São Paulo, Gjorce Petrov

Amorim bemutatkozott
Amorim a BL-trófeáért jött
Amorim az ETO-é
Közel Amorimhoz
Soubakkal vb-érmet nyernének
Újabb élcsapat hullik szét
Vereség tizenhat év után

Fotók: www.zimbio.com, www.daylife.com

© handball.hu

További hírek