Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Tóth csodálattal beszél a lányokról

2005. december 11. 19:44 © handball.hu

Tóth László, a Győri Tento ETO KC edzője és a férfi juniorválogatott szövetségi kapitánya a világbajnoki csoportmérkőzések után értékelte az eddig látottakat, és kicsit előre is tekintett a hétfőn kezdődő középdöntőkre.

Fotók: Bölcsföldi István Péter bolcs27.hu
Fotók: Bölcsföldi István Péter
bolcs27.hu
handball.hu: Vegyük sorra a magyarok csoportmeccseit! Melyik mérkőzést hogy láttad?


Tóth László: Erről a mérkőzésről nem kell sokat mondani, hiszen szerintem ez a csapat magasan a leggyengébb a világbajnokságon, körülbelül egy NB2-es együttes szintjén vannak. Egy világverseny eleje mindig nehezen indul, de az ausztrálok olyan gyengék, hogy az ellenük játszott meccsel még a következő találkozónkra se tudtunk rendesen felkészülni.


Tóth László: A világbajnokság egyik kellemes meglepetése ez a csapat, az ellenfelei megküzdöttek velük. Szerencsére a csoportmeccsek végén meg is verték Szlovéniát, ami nekünk jól jött, hiszen így három pont helyett négyet vittünk a középdöntőbe. Fizikálisan rendkívül erős csapattal játszottunk, és az első félidőben 10-4-es állásnál komoly problémáink akadtak. Ezután az angolaiak kicsit elfáradtak, mi pedig rendeztük a védekezésünket, tudtunk gyorsan indulni, és úgy, ahogy kell, megnyertük a mérkőzést. Angola belső három embere komoly nemzetközi sportolónak tűnik, ráadásul akkorákat lőnek, mint a lórúgás.

Fotó: bolcs27.hu

Tóth László: Ismét érdekes mérkőzést játszottunk, ahol megint rosszul kezdtük a találkozót. A csapatunk tartását mutatja, hogy - nem csak ezen a meccsen - fel tudtunk zárkózni. A szlovénok ellen az volt a legnagyobb problémánk, hogy kevés játékosunk játszott jól.

Korea

Tóth László: Nehéz szavakat találnom erre a találkozóra. Csodálat, világválogatott, ámulat, bámulat, gálameccs. Hihetetlen, ami itt történt. A meccsen szinte csak támadást láttunk, védekezést nem. A játékosok nem is töltöttek, csak lőttek, szerencsére ez nekünk sikerült jobban. A kapusteljesítmények között már itt hatalmas különbséget láttam: a koreai kapus minimálisan védett, Pálinger viszont kiválóan. Nagyon nagy lépés volt a Korea elleni meccs, ahol ez a fiatal csapat először elhitte magáról, hogy egy kiváló válogatott ellen is nyerhet.


Tóth László: A norvégok szinte végig vezettek, majd a meccs végén tudtunk fordítani. Ez ismét a magyar lányok küzdenitudását mutatja, nem adjuk fel, a végsőkig küzdünk. Pálinger magasan a mezőny legjobbja volt, minden lövést fogott, ami fogható volt, s még azt is, ami nem volt az... Se átlövésből, se ziccerből, se hétméteresből nem lehetett neki gólt lőni. A kapusunk teljesítménye megadta a csapatunknak a biztonságot, és jöttünk fel folyamatosan, ott tartottuk a norvégok nyakán a kést. A végére, ha nem is simán, de nyertünk, aminek köszönhetően négy ponttal várhatjuk a folytatást.

handball.hu: Elnézve a csoportmeccseket, bizonyára számodra is pozitív meglepetés a magyarok szereplése!
Tóth László: Csak szuperlatívuszokban tudok a lányokról beszélni, akik a kezdeti kis bizonytalanság után csodálatosan szárnyalva játszottak.

handball.hu: A győri férficsapat edzőjeként bizonyára külön figyelmet szentelsz Görbicz játékának...
Tóth László: Anita most, 22 évesen érett be. Tőle el is várja a csapat, hogy irányítsa őket, ő pedig meg is valósítja ezt. Ami példaértékű, hogy nem csak gólpasszok tömkelegét adja, hanem a gólszerzésben is jeleskedik: magasan ő szerezte a legtöbb találatot a magyar lányok közül. A falból kilépéseket, kiugrásokat, és az ebből való labdaszerzéseket ő tudja véghezvinni a legjobban a világon.

handball.hu: Ilyen parádés teljesítmény után mire számíthatunk a középdöntőben?
Tóth László: Most már azt várom tőlük, hogy a legjobb négy csapat közé kerüljenek, de nem lesz könnyű dolgunk. Eljutottunk egy bizonyos szintig, a legnehezebb csoport elején végeztünk, ezután talán elvárható tőlünk, hogy a horvátokat és a hollandokat megverjük. Kicsit egyébként félek is, mert egy sorozatterhelésen minden csapatnál előjön a holtpont, ez elkerülhetetlen. Megmondani, hogy ez mikor történik, szinte lehetetlen. Szerintem nem egy kifejezett holtponton esünk majd át, hanem biztos lesz egy gyengébb meccsünk. De ilyen akarattal, ahogy a lányok eddig hajtottak, ahogy tisztelik egymást, ezt át fogják vészelni.

handball.hu: Mi a véleményed a felkészülésünk hosszáról és akkori ellenfeleinkről?
Tóth László: Nem erős, inkább közepes ellenfelekkel játszottunk. Bizonyára ennek is volt célja, hiszen András ennek a fiatal válogatottnak önbizalmat szeretett volna adni. Ahogy ezt az eredményeink mutatják, teljesen jól gondolkodott, mert az erős válogatottakat is meg tudtuk verni. Minden edzőnek más a taktikája: van, aki több, van, aki kevesebb felkészülési időt tölt a csapattal. A bajnokság után jöttek a játékosok a válogatottba, azaz edzésben voltak. Ezzel a 3-4 héttel fel lehet készíteni a csapatot, nem kell mindig 6-8 hét.

handball.hu: Mit szólsz, hogy a játékosok szinte bundában edzenek, olyan hideg van a csarnokokban?
Tóth László: Ezt tudomásul kell venni. Én is játszottam Oroszországban 16-17 fokos teremben. Ugyanilyen hideg van az ellenfél számára is. Egy melegebb égtájről érkező csapatnak még rosszabb a helyzete.

handball.hu: Mi a véleményed a magyar edzéspáros munkájáról? Látsz olyan hibát, amelyet mindenképp ki kell javítani a középdöntőkre?
Tóth László: Nem látok, hiszen nagyon szép összhangban dolgozik Németh András és Zsiga Gyula. Külön öröm számomra, hogy mindkettőjüknek van saját véleménye, megpróbálja a saját tudását átadni a lányoknak. A leglényegesebb, hogy kölcsönös egyetértésben végzik a munkájukat. A csapat elfogadta őket, bízik bennük.

handball.hu (bee)

Vb 2005 - további hírek

2007. december 8. 20:34

"Ferling beállítása döntött"

2007. december 8. 17:28

Görbicz: Volt tartozásunk...

2007. december 6. 20:35

Az első feladat kipipálva

2007. december 4. 23:49

Elég-e a másfél hetes felkészülés?

2007. december 2. 0:01

Új külső - régi lendület

2006. január 18. 14:54

Németh Andrással mindenki elégedett

2006. január 18. 12:02

A nyertes átvette a fődíjat

2006. január 9. 10:36

Magyarország vezeti a világranglistát

2005. december 29. 23:24

Ez történt 2005-ben

2005. december 24. 13:25

Boldog Karácsonyt!

2005. december 20. 10:26

"Ismét megőriztük a presztízsünket"

2005. december 20. 7:55

Megérkezett a csapat

2005. december 19. 20:13

"A biztató kezdet után csak így tovább!"

2005. december 19. 18:33

"A harmadik hely önmagáért beszél"

2005. december 19. 9:52

Olvasóink szerint is Görbicz a legjobb

2005. december 18. 16:40

Az aranyérmes Oroszország lett

2005. december 18. 15:50

Görbicz a legjobbak között

2005. december 18. 14:10

Megvan a bronzérem!

2005. december 18. 11:54

Hollandia szerezte meg az 5. helyet

2005. december 18. 10:52

"Az ellenfél plusz két emberrel játszott"