Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Szombaton indul az U20-as vb

2014. június 26. 16:31

Szombaton Horvátországban megkezdődik az U20-as női világbajnokság. A torna rajtja előtt a magyar junior válogatott szövetségi edzője, Hajdu János nyilatkozott.

Szombaton indul az U20-as vb
- 2013-ban, már Hajdu Jánossal a kispadon a válogatott ezüstérmet szerzett a dániai U19-es Európa-bajnokságon, és az év utánpótlás-válogatottja lett a tavalyi esztendőben a Magyar Olimpiai Bizottság választásán. Számított a tavalyi jó eredményre?
- Csapatvezetőként már a 2012-es ifjúsági világbajnokságon is ott voltam a válogatottal, ismertem tehát a korosztályt korábbról, és tudtam, hogy odaérhet a legjobbak közé a csapat. Dániában minden jól alakult számunkra, remek morállal, jól küzdöttek a lányok, és a sportszerencse is mellénk szegődött, így bejutottunk a döntőbe. Sőt, az oroszok ellen is lett volna esélyünk a fináléban, de az első tíz percben két meghatározó védőjátékosunk is orrtörést szenvedett egy-egy átemelős csel következményeként, így elillantak az aranyos remények. Azóta nem is átemelős, hanem orrtörős cselnek hívjuk a mozdulatot magunk között. A tavalyi eredménnyel magasra került a léc.

- Nagyobb a nyomás a csapaton?
- Nyilván nehezebb lesz a világbajnokság, hiszen mindenki a tavalyihoz hasonló eredményt vár. Ugyanakkor nagyobb az önbizalmunk, tudjuk, hogy van muníció a csapatban, és talán a nemzetközi respektünk is nőtt. Az érem másik oldala viszont, hogy ellenünk szinte mindenki úgy lép pályára, hogy nincs veszíteni valója. A cél azonban idén is a legjobbak közé kerülés, hiszen ezek a lányok eddig egy negyedik, egy ötödik és egy második helyet gyűjtöttek be a három világversenyükön.

- Első és harmadik még nem volt a válogatott...
- Ez jól hangzik, de egyelőre a csoportmérkőzésekre koncentrálunk. A legjobb négy közé persze jó lenne bejutni.

- Viszonylag korán kezdődik a világbajnokság, már júniusban. Ehhez mérten a felkészülés megfelelő volt?
- Áprilisban Franciaországban tornát nyertünk a németek, a házigazdák és a spanyolok előtt, majd a klubszezont követően Gödöllőn készültünk, végül Balatonbogláron a Nemzeti Kézilabda Akadémián fejeztük be a ráhangolódást, és többször játszottunk férfi utánpótlás-csapatok ellen is. Az összidő megfelelő volt, ugyanakkor több ok miatt szinte mindegyik játékosunk kihagyni kényszerült néhány edzést. Tóth Gabriella, Bíró Blanka és Mészáros Rea a felnőtt válogatottal is készült, számos lány most érettségizett, vagy főiskolai vizsgáik voltak. Előfordult olyan is, hogy gerendagyakorlatban segédkeztem néhány játékosnak az edzéseken túl, hiszen az érettségire meg kellett tanulniuk a megfelelő formagyakorlatot. Komolyan vettük ezt is: leültünk a szakmai stábbal, a lányok fölmentek a gerendára, mi pedig a végén pontoztunk. Egyszóval: zajlott az élet. Remek körülmények között készültünk, igen erős viadallal hangolódtunk, hiszen Európa öt legjobb válogatottja közül négy szerepelt a balatonboglári Négy nemzet tornáján. A norvégokat legyőztük, a dánok és a románok ellen pedig azoknak a játékosoknak is lehetőséget adtam, akikre a csapat klasszisainak tehermentesítésében nagy szerep hárul majd a világbajnokságon. Teher alatt nő a pálma, most nekik kellett helytállniuk a torna utolsó két mérkőzésén, az eredmény ezúttal nem volt fontos.

- A világbajnokságon Japán az első ellenfél, majd Kongó következik. Ideális a sorsolás?
- Ez majd a meccsek után kiderül... Japánnal a válogatott találkozott két éve az ifjúsági világbajnokságon, akkor az 5-8. helyért sorra került találkozón ötgólos magyar győzelem született. Azóta hat-hét új játékost építettek be az ázsiaiak, gyorsak, nehéz ellenük kézilabdázni. Kongó teljesen ismeretlen számunkra, és harmadik ellenfelünkről, a portugálokról sem tudunk sokat. Tavaly ugyan az U19-es Eb-n csak a 15. helyen végeztek, és a románok, valamint a norvégok könnyedén verték őket, de valamennyi további együttest megszorították, a szlovákokat kétszer is legyőzték. Reméljük, az első három mérkőzést sikerrel vesszük. A svédekkel ebben a korosztályban számtalan alkalommal találkoztunk már, a 2012-es vb-n kétszer is legyőztük őket, és tavaly az Európa-bajnokság csoportkörében is jobbak voltunk. A franciákat tavasszal meg tudtuk verni, de egy felkészülési tornából nehéz következtetéseket levonni, ráadásul nagyon erős, remek fizikumú válogatott. Szeretnénk a csoport első két helyének valamelyikét megszerezni.

- A nyolcaddöntőben a D-csoport egyik csapata vár ránk, az első két hely már csak az oroszok és a románok elkerülése miatt is fontos lenne.
- Így van, feltehetőleg a szlovén vagy a brazil, esetleg a kínai csapat jöhet a legjobb nyolc közé jutásért. Ugyanakkor a román-szlovén mérkőzésen sem vehető biztosra a román siker. A négy közé jutást nem adják ingyen, de nem is számítunk erre.

- Mi jut eszébe a mostani magyar női junior válogatottról?
- Nagyon jó társaság, vagányak, együtt vannak, küzdenek egymásért. Termány Rita kimaradt a vb-csapatból, de megköszönte a lehetőséget, mosolygott, majd nyolcan kísérték ki az állomásra a csapatból, és mindenki vidám volt. Az érettségin már túl vannak, remélem, július közepére kézilabdás szempontból is éretté válnak, hiszen ne feledjük: ennek a csapatnak ebben az összetételben ez az utolsó versenye. Szeretnénk folytatni a jó sorozatot.

A magyar női junior-válogatott vb-kerete:

Kapusok: Bíró Blanka (Ipress Center-Vác), Ferenczi Annamária (Eszterházy KFSC-Globál Safe), Szemerey Zsófia (Veszprém Barabás Duna Takarék KC)
Jobbszélsők: Májer Krisztina (Fehérvár KC), Lukács Viktória (Siófok KC-Galerius Fürdő)
Jobbátlövő: Szekerczés Luca (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Irányítók: Kurucz Ivett (Veszprém Barabás Duna Takarék KC), Tóth Gabriella (Veszprém Barabás Duna Takarék KC)
Beállók: Dombi Luca (EUbility Group-Békéscsabai Előre NKSE), Mészáros Rea (FTC-Rail Cargo Hungaria), Sirián Szederke (Győri Audi ETO KC)
Balátlövők: Bárány Krisztina (Eszterházy KFSC-Globál Safe), Gyimesi Kitti (Eszterházy KFSC-Globál Safe), Virág Noémi (Ipress Center-Vác), Walfisch Mercédesz (EUbility Group-Békéscsabai Előre NKSE)
Balszélsők: Hajtai Vanessza (Veszprém Barabás Duna Takarék KC), Korsós Dorina (Győri Audi ETO KC)

Szövetségi edző: Hajdu János
Edző: Bartalos Béla
Orvos: Dr. Kisegyházi Attila
Masszőr: Schrenk Péter
Csapatvezető: Vanyus Attila

A csapat korábbi korosztályos eredményei:
U17 Eb 2011: 4.
U18 vb 2012: 5.
U19 Eb 2013: 2.

A magyar válogatott korábbi eredményei a junior vb-ken:
1977: 6.
1979: 4.
1997: 10.
1999: 4.
2001: 2.
2003: 2.
2005: 4.
2008: 5.
2010: 5.
2012: 3.

A világbajnokság csoportbeosztása:

A-csoport (Dugo Selo): Norvégia, Dél-Korea, Horvátország, Csehország, Uruguay, Kazahsztán
B-csoport (Zágráb): Dánia, Hollandia, Németország, Angola, Szerbia, Argentína
C-csoport (Kapronca): Magyarország, Franciaország, Svédország, Japán, Kongói DK, Portugália
D-csoport (Csáktornya): Oroszország, Románia, Szlovénia, Brazília, Kína, Tunézia

A magyar csapat csoportmérkőzései:

Június 28. 16:15: Magyarország - Japán
Június 29. 18:15: Kongói DK - Magyarország
Július 1. 16:00: Magyarország - Portugália
Július 3. 18:15: Svédország - Magyarország
Július 5. 20:45: Magyarország - Franciaország

A vb további helyosztói:

Július 7.: nyolcaddöntők
Július 9.: negyeddöntők
Július 11.: elődöntők, az 5-8. helyért
Július 13.: döntő, helyosztók

Forrás: MKSZ



További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi