Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Startol a Bundesliga

2012. szeptember 5. 7:05 © handball.hu

Szeptember 8-án, szombaton rendezik az idei német nőikézilabda-bajnokság első mérkőzéseit.

Startol a Bundesliga
Az 1. Bundesliga (Németországban így jelölik az első osztályt) a Magyarországnál mintegy nyolcszor nagyobb népességű országban is tizenkét csapatos, a 2. Bundesligában pedig (ott egy héttel később kezdenek) elvileg tizenhat csapat állhat rajthoz. Azért csak elvileg, mivel tavaly az egyik első osztályú csapat csődbe ment, és az ő üresen maradó helye az egyik "kieső", így ténylegesen csak tizenöt csapat versenyez az idén a másodosztályban.

Az első osztályból a csődbe ment Sindelfingenen kívül a Celle esett ki, a másodosztályból pedig a TuS Metzingen és a Vulkan Ladies Koblenz jutott fel. Ez magyar szakmai sikerként is értékelhető, hiszen mindkét csapatot magyar edző irányítja, ráadásul két hölgy: Koblenzben Barna Ildikó, Metzingenben pedig Rott Edina a vezetőedző.

A Metzingen feljutása azért is érdekes, mert a Bundesliga csapatainak nagy része Észak- és Kelet-Németországban található, de a Stuttgart melletti település csapatával együtt immár két délnémet klubot is találunk az első osztályban – ráadásul egymástól alig egy köpésnyire, hiszen Göppingen is Stuttgart elővárosai közé sorolható.

Az élcsapatok közül a bajnoki címvédő Thüringer HC igazolt a legerősebben. Szüksége is lesz rá, hiszen német bajnokként automatikusan a Bajnokok Ligája főtáblájára került. Tavaly is szerepeltek itt (az előző szezonban is ők nyerték a bajnokságot), és Herbert Müller edző csapata azt idén valószínűleg szeretne jobb eredményeket elérni. Nem lesz nehéz, tavaly a hat mérkőzésen mindössze egyetlen pontot szereztek, az utolsó fordulóban egy, már mindenki számára tét nélküli mérkőzésen. A nyáron Bad Langensalzába érkezett Zaječarból Katarina Tomasević, Randersből Mie Augustesen, Viborgból Anja Althaus és Győrből Ana Gros.

A THC-nál is gyengébben szerepelt tavaly a BL-ben a Buxtehuder SV. Az északnémet csapat az idén is a BL-selejtezőre kvalifikálta magát, azonban csak egyetlen játékost tudott igazolni; ráadásul komoly vérveszteséget szenvedhet közvetlenül a rajt előtt, mivel Vâlceában az ő kapusukat, Jana Krausét nézték ki a nemrég megsérült Amandine Leynaud pótlására.

Bár nagy volt a játékosmozgás Leverkusenben, mégis az edzőcsere érdemli a legnagyobb figyelmet. Már csak azért is, mert az ilyesmi nem túl gyakori errefelé: Renate Wolf 1996 óta vezette a gyógyszergyári együttest. A napi munkával felhagyó, a jövőben az együttes vezetőségében tevékenykedő Wolf a 70-es és 80-as években tizennégy szezont töltött játékosként a Bayernél, a tizenhat évnyi edzősködéssel együtt tehát kereken harminc évet töltött a klubnál.

Németországban nincsenek olyan, nemzetközi szinten is kiemelkedő teljesítményre képes együttesek, mint például hazánkban, viszont (részben éppen emiatt) a liga eléggé kiegyensúlyozott. Nem láthatunk olyan show-t, mint az NB I-ben, viszont az 1. Bundesliga sok érdekes, izgalmas, és azért elég jó színvonalú mérkőzést tudott felmutatni az előző években, és nincs okunk azt gondolni, hogy ez ne lenne így az előttünk álló szezonban is.

Az 1. Bundesliga egyik újonca, a TuS Metzingen az idén is igazolt egy játékost Magyarországról, mégsem csatlakozott új társ a korábbról itt maradó három magyar lányhoz, ugyanis a siófoki Teodora Blojt sikerült a sváb csapathoz csábítani. Az új szezonhoz fűződő várakozásairól kérdeztük a csapat beállósát, a korábbi magyar válogatott Balogh Barbarát:

- Hogy érzed Magad Németországban, hogy sikerült beilleszkedned?
- Nagyon jól érzem magam Metzingenben, és a jelek szerint a lányok is elfogadtak, mert nagyon jó a kapcsolatom velük. Szerencsére a német nyelvbe is belejöttem, így már nyelvi akadálya sincs a csapaton belüli kommunikációnak.

- Úgy tudjuk, alapember voltál Metzingenben a másodosztályban. Ez várhatóan így marad az első osztályban is?
- Valóban sok szerephez jutottam, aminek nagyon örültem, hiszen ezért jöttem ide, hogy nemzetközi szinten is bizonyíthassak, és örülök, hogy sikeres évet tudhatok magunk mögött. Ha minden jól alakul, lehetőségem lesz az első osztályban is bizonyítani!

- Amikor egy évvel ezelőtt Németországba, a másodosztályba szerződtél, számítottál rá, hogy a szezon végén sikerül feljutni az 1. Bundesligába, és ott azért kicsit keményebbek lesznek megint a mérkőzések, erősebb a fizikai igénybevétel?
- Természetesen számítottam rá, hiszen ez volt az elsődleges célunk. Nem féltem magunkat a fizikai igénybevételtől, hiszen a másodosztályban is nagyon kemény csatákat vívtunk, itt a 2. liga teljesen más, mint otthon, csak pár gól választja el a csapatokat egymástól.

- Mire számítasz, mit szeretnél elérni a csapatoddal az új szezonban?
- Az elsődleges cél a bennmaradás, de remélem, ez nem jelent majd nekünk gondot, és ennél merészebb álmokat is szövögethetünk év közben. Személyes célom az első nyolcba kerülés, ami a rájátszásban való részvételt jelentené.

Ha már szóba került a rájátszás: a bajnokság lebonyolítása úgy történik, hogy a tizenkét csapat az alapszakaszban körmérkőzést vív, majd a huszonkét forduló eredménye alapján a legjobb nyolc kerül a rájátszásba. Itt egyenes kieséses rendszerben vívnak a csapatok, a párharcok két mérkőzésen, kuparendszerben dőlnek el. Ez némileg csökkenti az alapszakasz jelentőségét (legalábbis azok számára, akik bejutottak a rájátszásba), hiszen az alapszakasz nyolcadik helyezettjének mindössze annyi a hátránya, hogy mindig a visszavágót játssza idegenben.

A bajnoki mérkőzések nézőszámaiban nagy különbségek jelennek meg. A HC Leipzig hazai meccsein nem ritka a kétezer feletti nézőszám, a jobb másodosztályú rangadókra is összejöhet ezer néző, de az első ligában is akadnak alig pár száz érdeklődő előtt lejátszott mérkőzések. A tavalyi szezonban az alapszakasz átlagos nézőszáma 987 fő volt, a döntő két találkozóját pedig átlagosan 1.350-en látták: a Halle Nord befogadóképessége 1.600, a Salza Halléé pedig 1.100 fő, azaz mindkét mérkőzésen telt ház volt.

A német bajnokság iránt érdeklődők a www.handball-world.com/o.red.c/home-1-2-1-0.html weboldalon érdekes cikkek és hírek mellett a bajnokság állását, és a mérkőzések részletes statisztikáit is megtalálhatják (ez utóbbihoz talán német nyelvtudás sem szükséges). A tabellán pedig a csapatok neveire kattintva az adott együttes részletes játékosállományát láthatjuk, itt szerepel ezen kívül a klub rövid története, a sportcsarnok megközelíthetősége, és statisztikai adatok is (ez az oldal a bajnokság kezdete előtt értelemszerűen üres). A játékosok neveire kattintva pedig az ő adataikkal ismerkedhetünk meg (a statisztika itt is a bajnokság kezdete után lesz érdekes).

Németországban a televíziók nem közvetítenek női bajnoki kézilabda mérkőzéseket. Az Internettel rendelkező érdeklődők viszont (nem csak Németországban) nagy számban nézhetnek meccseket a szövetség weboldalán, a www.hbf-video.net oldalon nem ritka, hogy négy mérkőzést közvetítenek egyszerre. Ezekhez az internetes streamekhez kommentátor is van, sőt néha szakkomentátor is, őket azonban a hazai klub adja, így rendszerint egy picit elfogultak. Még arra is volt példa, hogy a szakkomentátor, amúgy a hazai csapat sérült játékosa, egy kihagyott hétméterest mikrofonba nem illő kifejezések használatával kommentált.

Ha tehát valakinek felkeltettük az érdeklődését, ezeken a weboldalakon minden szükséges információt megtalál, sőt a mérkőzések legtöbbjét is megtekintheti – ha élőben nem tudja, hát felvételről.

Németh Attila

© handball.hu

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi