Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Bøhn: A rossz emlékeket félretesszük

2012. március 19. 8:09 © handball.hu

"Óriási tartalék rejlik bennük, főleg, ha a jobbik arcukat mutatják" - a magyar válogatott szövetségi kapitánya, Karl Erik Bøhn nyilatkozott a handball.hu skandináviai tudósítójának a Németország elleni Eb-selejtezők előtt.

Bøhn: A rossz emlékeket félretesszük
- Két európa-bajnoki találkozó következik az ellen a Németország ellen, amelyik gyakorlatilag elütötte a magyar válogattat a tavalyi vb-részvételtől, ahogy a londoni olimpiától is, és emiatt valószínűleg élnek még rossz emlékek a játékosokban.
- Igen, valóban Németország akadályozta meg a vb-re való kijutást, de mivel kiváló volt a csapata, és ez két nagyon kiegyenlített meccsen dőlt el, így nem nehéz ezt elfogadni. A rossz emlékeket félretesszük, és nagyon várjuk a két, németek elleni meccset.

- A német egy új, formálódó csapat, amelyet egy skandináv edző, a dán Heine Jensen vezet. Szerinted mi az erősségük jelenleg, és hol vannak a gyenge pontjaik?
- Az erősségük a fiatalságukban és gyorsaságukban rejlik, nagyon tiszteletre méltó diadalt arattak Norvégia ellen a brazíliai vb-n, ahol 31-28-ra legyőzték a későbbi világbajnokot. Az azt követő meccseiken nem nagyon sikerült nekik semmi, de óriási tartalék rejlik bennük, főleg, ha a jobbik arcukat mutatják. A gyengéiket még kielemezzük, és március 22-én, csütörtökön megmutatjuk, mik is azok.

- Mit tartasz a csapatunk legerősebb és leggyengébb pontjának?
- Nagy erősségünk, hogy rengeteg jó játékos alkotja a keretünket, akik nagyszerű emberek is, és folyamatosan azért dolgoznak, hogy még jobbá váljanak.

- Ezeket a mérkőzéseket kimondottan tétmeccsként kezeled, vagy a felkészülés részeként?
- Ezek fontos selejtezőmeccsek, a célunk pedig az, hogy legalább az egyiket megnyerjük, ami azt jelentené, hogy nagy valószínűséggel készülhetünk a hollandiai Eb-re.

- Gondolod, hogy ez egy kiváló lehetőség arra, hogy minél több időt együtt gyakoroljon a csapat, és összeálljon a játéka?
- Persze, a válogatott összetartások száma kevés, és rövid az idő is, ezért fontos, hogy minél többet gyakoroljuk edzésen és mérkőzésen is az összjátékot, valamint nekem és Beának is minél több lehetőségünk adódjon minél jobban megismerni a játékosokat.

- Gondolod, hogy ez a rövid idő is elég lesz arra, hogy egy ilyen komoly ellenféllel szemben is összeálljon a játék, és a válogatott csapatként funkcionáljon, összekovácsolódjon, vagy ehhez sokkal több, sokkal hosszabb idő szükségeltetik?
- Ilyen kvalitású játékosanyaggal nem túl nehéz összerakni a játékot, a taktikát, de egy edző természetesen mindig sokkal több időt szeretne tölteni a csapatával.

- A válogatott és Te nem beszéltek közös nyelvet. Hogy érzed, emiatt nehezebb a kommunikáció a kerettagok és közted? Értesz már valamennyit magyarul?
- A kommunikáció tapasztalataim szerint sosem egyszerű, akkor sem, ha mindenkinek a saját nyelvén folyik a beszélgetés, de a kézilabda nyelvét mindannyian értjük, és ez segít. Emellett ott van nekünk Siti Bea, aki egy királynő, és mindent tud. Ezért teljesen biztonságban érzem magamat, hogy minden fontos dolgot át tudunk adni a csapatnak. Sajnos az én magyar tudásom még nagyon szegényes, de már egyre több mindent értek, és elmondhatom, hogy izgalmas nyelv.

- Jól érzékeljük, hogy Nálad csak azok a játékosok jöhetnek számításba, akik mind védelemben, mind támadásban is használhatók a pályán, és nem kell őket cserélni? Miért tartod ezt fontosnak?
- Mindig nagy előny, ha a játékosok mindkét játékelemben használhatók, de nem feltétlenül szükséges. Lesz olyan helyzet, amikor cserélni fogunk támadás és védekezés között természetesen, de csere nélkül sokkal gyorsabbá válhat a játékunk.

- A tavalyi, Németország elleni selejtező-mérkőzések kudarcára való tekintettel mit gondolsz, mi lehet célravezetőbb: egy agresszívabb védelem, vagy egy sokkal aktívabb, kombinatívabb támadójáték?
- A védelem mindig a legfontosabb része a játéknak, mert ha az jól működik, akkor gyors lerohanásokkal könnyű gólokat szerezhetünk, de azt is tudom, hogy ügyesek vagyunk a labdakezelésben, és ha úgy támadunk, ahogy tudunk, akkor senki nem tud bennünket legyőzni.

- Vérten Orsi sérülése miatt csak egy igazi balszélső van a keretben, Vincze Melinda. Ha szükség lesz arra, kivel tudod őt helyettesíteni?
- Sajnos Orsi kiesett, de hiszek abban, hogy Vincze Melinda és Kovacsics Anikó ragyogóan meg tudják oldani azt a posztot.

- Beszéltél arról, hogy a nyár folyamán egy fizikális erőfelmérőn fogjátok tesztelni a válogatott játékosokat. Van egy olyan követelmény, aminek mindenképpen meg kell felelni? Mi célt szolgál ez?
- Folyamatosan motiválni és ösztönözni akarjuk a játékosokat, hogy tovább fejlődjenek. A tesztek segítségével megtudjuk majd, hogy mi az, amire minden egyes személynél még nagyobb hangsúlyt kell majd fektetni a későbbiek során. Nincsenek előre meghatározott szintek vagy követelmények, minden játékosnak mások az adottságai, másvalamiben jó. Ezzel a felméréssel a lányoknak szeretnénk megtalálni az optimális edzésmennyiséget annak érdekében, hogy minél jobban tudjanak fejlődni.

- Melyek azok a játékelemek, amelyeket továbbra is mindenképpen szeretnél megtartani a csapat játékában, és mi az, amit beolvasztanál a személyes tapasztalatodból és a teljesen különböző kézilabda-kultúrádból?
- Minél többet meg szeretnénk tartani abból a fantasztikus kézilabda-kultúrából és felkészülésből, aminek birtokában vagyunk itt, Magyarországon, de szeretném, ha tovább fejlesztenénk a futómunkánkat, képességünket, valamint a kitartást is, hogy később minél nagyobb tempójú meccseken tudjuk ezt kamatoztatni. Olyan mérkőzéseken, ahol hatvan percig bírni kell a tempót, és amikor napi- illetve sorozatterhelés van.

- Hova helyeznéd jelenleg a magyar kézilabda válogatottat a világ kézilabdájának élvonalában?
- Legjobb formánkban mindenkit le tudunk győzni a világon! Jelenleg tíz-tizenkét nemzet van az élvonalban, amelyek kis szerencsével odaérhetnek az élre. Magunkat is közéjük helyezem.

Skandináviai tudósítónktól (Sz. I.)



2012-es Eb, selejtező, 1. csoport, 3. forduló

MagyarországNémetország
március 22. (csütörtök), 18.15, Nyíregyháza, Bujtosi Szabadidő Csarnok
Játékvezetők: Jevgenyij Zotyin, Nyikolaj Volodkov (oroszok)
TV: SportKlub – ÉLŐ

2012-es Eb, selejtező, 1. csoport, 4. forduló

NémetországMagyarország
március 25., vasárnap 15.00, Trier, Aréna
Játékvezetők: Jiří Opava, Pavel Válek (csehek)
TV: DigiSport – ÉLŐ

2012-es Eb, selejtező, az 1. csoport állása
1.Németország Németország220061-35264 pont
2.Magyarország Magyarország220069-44254 pont
3.Fehéroroszország Fehéroroszország200244-55-110 pont
4.Azerbajdzsán Azerbajdzsán200235-75-400 pont

Válogatott keret az Eb-selejtezőkre
Folytatásra készen a németek
A fehéroroszok ellen folytatódott a sor
Kiváló első lépések az Eb felé

© handball.hu

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi