Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

"Jó, ha külföldön is kipróbálják magukat"

2011. augusztus 29. 17:03 © handball.hu

A Bet-at-home Szabella-kupa történéseit figyelemmel követte Norvégia szövetségi kapitánya, Thorir Hergeirsson is, hiszen nagyjából tizennégy játékosa lépett pályára Győrben. A szakemberrel a handball.hu készített interjút.

"Jó, ha külföldön is kipróbálják magukat"
handball.hu: A válogatott tagjai közül hány játékost figyeltél meg ezen a tornán?
Thorir Hergeirsson: Nagyjából tíz olyan lány szerepel a Larvikban, akik a szűk, illetve a bő keret tagjai lehetnek. Nem mindannyiuk lép Magyarországon pályára, hiszen páran sérültek. A Győrből Katrine Lunde Haraldsent és Heidi Løkét, az FCM-ből pedig a kapus Ingrid Ødegårdot figyelem. Összesen tehát tizenhárom-tizennégy játékos lehet tagja a keretnek.

handball.hu: Hogyan láttad a kupa alapján, milyen állapotban vannak a lányok?
Hergeirsson: Néhányuknál egyértelmű fejlődést láttam, egy másik részük pedig sérüléssel küzd, tehát nincs csúcsformában. Még kicsit korai bármit is mondani róluk, de biztos vagyok benne, hogy nagyon keményen dolgoznak a klubjaikban annak érdekében is, hogy a nemzeti csapat tagjai lehessenek.

handball.hu: Mielőtt Katrine és Heidi a Győrhöz igazolt, kikérték a véleményed, mint szövetségi kapitány?
Heirgeirsson: Igen, megkérdezték kollégámat, Mia Hermansson-Högdahlt és engem is. Pozitívan álltunk a Győrhöz, mint ahogy azokhoz a játékosainkhoz is, akik a légiós élet mellett döntenek. Fontos, hogy a csapat tagjai ne csak otthon, Norvégiában kézilabdázzanak, hanem páran külföldön is kipróbálják magukat, valami újat tapasztaljanak. A leglényegesebb pedig, hogy olyan klubhoz igazoljanak, amely rendkívüli ambíciókkal rendelkezik. A Győrnek komoly múltja van, és hatalmas célja megnyerni a Bajnokok Ligáját. A válogatott szempontjából ez pedig nagyon jó!

handball.hu: Mennyire követed a "győri" norvég lányok játékát? Esetleg figyeled a magyar bajnokikat is?
Hergeirsson: Az összes BL-mérkőzésüket látom, illetve pár rangadót is megnézek a magyar bajnokságból. Persze arra vagyok a legkíváncsibb, hogy a világ élvonala ellen hogyan teljesítenek, ezért koncentrálok főképpen a Bajnokok Ligájára.

handball.hu: Vajon idén megnyerhetik a BL-t?
Hergeirsson: Azért kemény ellenfeleik lesznek, gondolok itt például a Larvikra, a Vâlcea-ra, és rajtuk kívül még mások is beleszólhatnak a versenybe, például a spanyol Itxako. Sok múlik azon is, hány jó játékost tudnak bevetni, és persze sok függ az edzéseken végzett fizikális munkától is.

handball.hu: A válogatotthoz kanyarodva: mikor kezditek meg a közvetlen vb-felkészülést?
Hergeirsson: Már el is kezdtük, behívtunk több fiatal játékost, tavasszal és nyáron is edzőtáboroztunk, mérkőzéseket játszottunk, bár nem a legerősebb csapatok ellen. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy már kvalifikálódtunk a következő három világversenyre, azaz a világbajnokságra, az olimpiára és a hollandiai Európa-bajnokságra. Ezért lehetőségünk van rá, hogy több tehetséges fiatalt is kipróbáljunk, olyanokat, akikre a jövőben nagy szerep hárulhat. Folyamatos változás alatt áll a keretünk, és ez az elkövetkezendő két-három évben így is lesz. Remélem, hogy már a dániai Világkupára a legjobb összeállításban, sérülésmentesen, és jó formában tudunk elutazni.

handball.hu: Miért lehet az, hogy mostanában a vb-ket az oroszok, az Eb-ket a norvégok nyerik?
Hergeirsson: Fogalmam sincs, miért történik így. Mindenesetre a mi célunk minden világesemény előtt az éremszerzés. Néha, amikor a legjobbjaink csúcsformában vannak, többre is képesek lehetünk. Igaz, hogy az oroszok mindig brillíroznak a világbajnokságokon, ám most úgy vélem, mások is jó eséllyel indulnak az aranyéremért, például Franciaország, vagy az új szövetségi kapitány által vezetett, és más hozzáállással kézilabdázó Németország, de a hazai pályán lévő, és folyamatosan fejlődő Brazília is veszélyes lehet. Oroszország, Norvégia és Svédország is mind jó csapat, és ne feledkezzünk el arról sem, hogy Dél-Korea az olimpia közeledtével mindig megerősödik!

© handball.hu

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi