Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Az Eb végküzdelmeire vágynak

2009. március 25. 19:06 © handball.hu

A magyar és a török junior nőikézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Róth Kálmán és Kovács Péter is úgy véli, kiváló erőfelmérő volt csapatának a kétnapos egymás elleni párharc.

Az Eb végküzdelmeire vágynak
handball.hu: Nyugodtabb vagy az első találkozóhoz képest? Hiszen ezúttal jobb teljesítményt nyújtottak a lányok.
Róth Kálmán: Akkor lennék nyugodt, ha komplett sorunkkal álltunk volna fel, mert ez nem a teljes válogatott. Ennek ellenére most lényegesen összeszedettebben, kevesebb technikai hibával kézilabdáztunk, talán azért is, mert ma viszonylag keveset cseréltem. Az alapjátékosok kaptak ma főszerepet, kevesebb lehetőséghez jutottak az újoncok. Nagyon kellemetlen ellenfél a török csapat, hiszen a halogató, második szándékú játék ellen nagyon nehéz a dolga egy olyan együttesnek, amely első szándékkal akar kézilabdázni.

handball.hu: Ennek ellenére megfelelő felkészülést jelentett Számotokra a két összecsapás?
Róth: Mindenképpen, hiszen az Európa-bajnokságon sok hasonló felfogásban kézilabdázó csapat szerepel majd, akikkel nekünk mindig gondjaink akadnak. Az első mérkőzés is bebizonyította, hogy ha egy ilyen csapat ellen sokat hibázunk – főképpen technikailag –, akkor ezt az ellenfél azonnal kihasználja. Igen agresszívan, kilépkedve védekeznek, amely ellen támadni szintén hasznos tapasztalat volt.

handball.hu: Mi a célkitűzés a nyári, hazai rendezésű junior Európa-bajnokságra?
Róth: Jogos elvárás velünk szemben, hogy ott legyünk a végjátékban, azaz szeretnénk az utolsó két napon is játszani. Magyarán szólva reális esélyünk van a legjobb négy közé kerülésre. Ha Zácsik Szandra honosítása addigra rendben lesz, akkor ez a cél maximálisan elvárható. Ez a csapat már a tavalyi junior világbajnokságon is bebizonyította, hogy nagyon komoly (elsősorban belső) erővel rendelkezik, rendkívül jó mentalitású, pozitív gondolkodású játékosokkal. Ehhez ma találtunk egy hasonló felfogású embert Janurik Kinga kapus személyében, aki félelmetesen jól teljesített. Ő egy rendkívül motivált fiatal játékos. Gratulálok az Újbudának, hogy példaként hozhatom azt, hogy egy NB I/B-s csapatnál is lehet kiváló utánpótlás-nevelő munkát végezni.

handball.hu: Kiket tudnál még kiemelni a két nap tapasztalata alapján?
Róth: A két győri lányt, Kovacsics Anikót és Deáki Dórát mindenképpen. Horváth Bernadettet is, akinek egyedüli beállóként végig pályán kellett lennie. Nagyon tetszett Szögi Timi játéka, s nem okozott csalódást Kovács Anna sem annak ellenére, hogy igen lámpalázasan kézilabdázott. Turcsányi Krisztinával is elégedett voltam, különösen a második mérkőzésen. Víg Vivien is szépen védett, úgyhogy kapus poszton talán megtaláltuk azt a két-három embert, akikkel hosszabb távon is számolhatunk.

handball.hu: Mennyit tudtok még együtt gyakorolni a nyári megmérettetésig?
Róth: Húsvétkor Franciaországban játszunk, s mivel ekkor lesz a Bajnokok Ligája elődöntője is, ahol a Győr is érdekelt, akkor sem tudunk mindenkire számítani. Utána az edzőtovábbképzésen is részt veszünk, ahol elvállaltuk a demo-, azaz a bemutatócsapat szerepét a kollégák számára. A közvetlen felkészüléssel kapcsolatban igen korrekt feltételeket kapunk a szövetségtől, hiszen hét hetet tudunk együtt lenni a hazai rendezésű Európa-bajnokság előtt, amely egy komplett programot jelent. Ilyen hosszú összetartás talán a magyarországi világbajnokság előtt volt legutóbb. Úgyhogy ezúton is köszönetemet fejezném ki a szövetségnek, és azoknak, akik ezt a csapatot támogatják. Remélem, megháláljuk a segítségüket!



Kovács Péter: Pozitívan értékelném a találkozót annak ellenére, hogy több ziccert is kihagytunk, hiszen elég sok helyzetet kialakítottunk, de a hétméteresekkel hadilábon álltunk. A kihagyott büntetők értékesítésével szorosabb is lehetett volna a végeredmény. A fáradtság számlájára írnám a gyengébb teljesítményünket, mert ezek a lányok nincsenek hozzászokva ahhoz, hogy két nap alatt két ilyen hőfokú mérkőzésen lépjenek pályára. Néhány játékosom nem azt nyújtotta, amit elvártam tőle.

handball.hu: Kik azok, akik a jövőben akár világszínvonalon is megállhatják a helyüket?
Kovács: Pirincci nagyon ügyes lány, nem véletlenül tagja a felnőtt keretnek is. Gülecyüz, a fiatal jobbszélsőnk most is négy találatig jutott. Sok év tapasztalatával a hátam mögött állíthatom, hogy belőle nagyon jó játékos lesz.

handball.hu: A mérkőzések alatt angolul kommunikálsz a lányokkal. Hogy állsz a török nyelvvel?
Kovács: Néhány szakkifejezést már tudok, azonban fejlődnöm igen nehéz, hiszen nagyon sok az elfoglaltságom, s kicsit lusta is vagyok ahhoz, hogy rendesen megtanuljam a nyelvet. Kollégáim azonban segítenek lefordítani az angol utasításaimat törökre. Mindemellett azért meg tudnék tartani egyedül is egy edzést, csak török szavak segítségével.

A magyaroké a Thermik-kupa
Róth: Ez a magyar valóság
Juniorjaink győztek Üllőn
Üllőn játszik a junior válogatott

© handball.hu

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi