Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Róth: Ez a magyar valóság

2009. március 24. 21:07 © handball.hu

A handball.hu-nak a magyar junior válogatott szövetségi kapitánya, Róth Kálmán panaszkodott a Magyarország – Törökország felkészülési mérkőzés után, és megszólaltattuk a törökök szakvezetőjét, Kovács Pétert is.

Róth: Ez a magyar valóság
handball.hu: Ilyen izgalmas mérkőzésre számítottál?
Róth Kálmán: Egyértelműen igen, hiszen hét-nyolc emberünk hiányzik a keretből, az új játékosok közül pedig enyhén szólva nem mindenkinek sikerült beilleszkednie a csapatba.

handball.hu: A második félidőben hosszú időn át képtelenek voltak a lányok gólt lőni…
Róth: Mert olyanok voltak a pályán, akik erre nem képesek. Ők voltak azok az újoncok, akiket most kipróbáltunk. Fontos volt, hogy lássuk, ki az, akivel a jövőben nem lehet számolni.

handball.hu: Az edzéseken is ennyire szembetűnően a győriek húzzák a többieket?
Róth: Igen. Nem véletlenül vezeti az ETO veretlenül az NB I/B-s és az ifjúsági bajnokságot is. Akik pedig azt kérik számon, hogy miért szerepel annyi Vasas-játékos az ifjúsági válogatottban, azt mondom, hogy azért, mert a Vasas csont nélkül vezeti a serdülő bajnokságot. A junior válogatottban pedig azért van ennyi győri, mert az ETO ugyanúgy hibátlan teljesítménnyel vezeti az ifibajnokságot. Lehet itt okoskodni, meg hiányolni azokat, akik nincsenek itt, de sajnos ez a magyar valóság. Minden korosztályban van tizenkét játékosunk, a tizenharmadik és a többiek között pedig szakadéknyi különbség van. Szomorú szembesülni azzal a ténnyel, hogy nem minden úgy fest a magyar kézilabdázásban, ahogy az eredmények azt jelzik, hiszen nagyon komoly gondok vannak az utánpótlás-neveléssel. Olyan utánpótlás-bajnokságunk van, ami egyszerűen nem alkalmas arra, hogy a nemzetközi szintre felkészítsük a lányokat. A klubok nem foglalkoznak az utánpótlással: Magyarországon ennek nincsen semmi értéke.



handball.hu: Gondoltad volna előzetesen, hogy ennyire meg tudjátok szorongatni a magyarokat?
Kovács Péter: Volt azért előzménye a meccsnek, hiszen tegnap az U17-es magyar válogatottal mérkőztünk meg, ahol borzasztóan fegyelmezetlenül és dekoncentráltan kézilabdáztunk. Ma egész más arcunkat mutattuk: szép dolgokat produkáltunk, s védekezésben is keményen harcoltunk. A török kézilabdának minden eredmény fontos, a kétgólos vereség a magyaroktól pedig nem rossz teljesítmény. Ez persze akkor ér valamit, ha a szerdai visszavágón hasonlóan szoros meccset tudunk játszani.

handball.hu: Milyen szakaszában álltok a felkészülésnek?
Kovács: Eddig egy háromnapos összetartáson vettünk részt, ez a második együttlétünk, a jövő héten pedig még négy napot készülünk. Két hét múlva Szlovénia, Szlovákia és Svájc ellen mérkőzünk meg az idei Európa-bajnokság selejtezőjének keretében. Innen az első két csapat kvalifikálja magát a kontinensversenyre.

handball.hu: Mik az esélyek?
Kovács: Ezt nagyon nehéz megjósolni az utánpótlás korosztálynál. Információim szerint a szlovénok nagyon erősek, amikor megláttam őket, azt hittem, hogy egy kosárlabda csapatot látok, tehát erős fizikumú, magas együttesről van szó. Nem véletlenül éppen ők rendezik a selejtezőt. Reményeim szerint a szlovákokat és a svájciakat meg tudjuk verni, de ez csak az optimizmusomon alapszik, hiszen igazándiból nem ismerjük őket.

handball.hu: Milyen felkészülést jelentenek Számotokra a magyarok elleni párharcok?
Kovács: Nagyon fontosak. Számunkra a vereségek is mindig tanulságosak, amúgy pedig a közelébe sem tudunk kerülni ilyen ritmusú, sebességű, légkörű összecsapásoknak.

handball.hu: Milyen szerepet töltesz be jelenleg a török nőikézilabda-életben?
Kovács: Gyakorlatilag az egész vonalat én vezetem, az ifjúsági válogatotton át a felnőttig. Nagyon szeretem a munkámat, sőt, szívesebben dolgoznék ennél még többet! Magyarországra nem hívtak, így már másfél éve Törökországban tevékenykedem.

handball.hu: Mondhatjuk, hogy felszálló ágban van a török női kézilabda?
Kovács: Nagyon remélem, s abban is bízom, hogy ehhez én is hozzá tudok tenni. Meg kell tanítani a török lányokat keményen dolgozni. Azt hiszem, ez az egész rákfenéje.

Juniorjaink győztek Üllőn

© handball.hu

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi