Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

"Minden, amit a szív megkívánhat"

2007. július 22. 8:32

2005 óta, Ekke Hoffmann utódaként, Armin Emrich áll a német nőikézilabda-válogatott élén. Hivatalba lépése óta idén harmadik alkalommal lesz jelen a wittlichi nemzetközi tornán a Fekete-erdőben élő mester.

Fotó: Armin Kübelbeck
Fotó: Armin Kübelbeck
Az egykori válogatott játékos idén már nemcsak a német, hanem a dán résztvevő csapatokban is a válogatott keret tagjait láthatja a pályára lépni: a Viborgban Grit Jurackot, Anja Althaust és Nora Reichét, míg a Randersben Nina Wörzöt és Angie Geschkét.

Emrich érkezésével fokozódtak a sikerek a válogatottnál – folytatta, amit Hoffmann a 2004-es magyarországi Eb-n elért ötödik helyezéssel megkezdett. Az egyetlen megtorpanást 2005 jelentette, amikor csapata a világbajnoki selejtezőn alulmaradt Lengyelországgal szemben. Tajvan visszalépésével azonban lehetőség nyílt előttük részt venni a szentpétervári világversenyen, amit ki is használtak, és az ott elért hatodik helyükkel végérvényesen csatlakoztak a világ élvonalához.

2006-ban – 1997 óta először – az éremszerzés lehetősége is a kezükbe került, azonban a két szerencsétlen vereségnek köszönhetően (az oroszok elleni elődöntőben és a bronzmeccsen a franciák ellen) mindössze a hálátlan negyedik helyet tudták megszerezni.

Emrich Franciaországgal kapcsolatban már éremről álmodozik, annak ellenére, hogy a csoportkörben olyan kemény ellenfeleken kellene túllépniük, mint az olimpiai ezüstérmes Dél-Korea, vagy a dánokat a selejtezőn kiütő Ukrajna. A harmadik ellenfél, Paraguay csapata jelentheti az egyetlen könnyebbséget számukra. Az interjúban a két hét múlva megrendezendő Stelioplast-Kupáról, valamint a válogatott világbajnoki felkészüléséről beszél a szakember.

- Milyen értéket képvisel a Stelioplast-Kupa?
- Hihetetlenül nagyot. Ebben az évben a Kupa a külföldi résztvevők súlya alapján olyan, mintha már a felkészülési időszak alatt a BL utolsó köreiben kellene szerepelni. Minden, aminek neve és rangja van, Wittlichben találkozik.

- Mit szól a torna megszervezéséhez?
- Abszolút professzionális, és ez a csapatok elszállásolásától kezdve az ellátásukig mindenre érvényes. Lesik minden kívánságukat: ez az optimális feltétel minden, amit csak a szív megkívánhat.

- Az Ön számára természetesen előnyt jelenthet, hogy Wittlichben sok válogatott kerettagot is láthat játszani.
- Mindenképpen, erre semmilyen más tornán nem lenne lehetőségem. Az egyetlen probléma csak abból fakad, hogy a csapatok eltérő felkészülési stádiumban vannak, ez ellen azonban nincs mit tenni. Alapvetően egyébként a napokban befejeződött steinbachi válogatott összetartás miatt úgyis tisztában vagyok a lányok aktuális fizikális állapotával.

- A decemberi franciaországi vb-re előretekintve, mit szól a kemény csoportkörhöz?
- Így hozta a sorsolás, ezt kell elfogadni. Lehettünk volna valamicskével szerencsésebbek is, de most az a feladatunk, hogy célirányosan készüljünk a vetélytársakra.

- Továbbjutás esetén sem lesz egyszerűbb a helyzet: a középdöntőben a végső győzelemre is esélyes Norvégia, Oroszország és a házigazda Franciaország lehet az ellenfél…
- Mindez még csak feltételezés. Először a csoportmeccseket kell lejátszanunk, mielőtt a középdöntőkre gondolnánk. Azzal csak attól a pillanattól kezdek számolni, amint sikerül kiharcolnunk a továbbjutást, és akkor fogok az ellenfelekkel is foglalkozni.

- Hogyan jellemezné a csoport többi résztvevőjét?
- Dél-Korea az előző olimpia ezüstérmese, és mindent meg akar tenni azért, hogy Pekingben el is hódítsa a címet. Ez azt jelenti, hogy Franciaországba egy nagyon erős kerettel fog érkezni. Néhány videófelvételt már láttam róluk, és lelkesen tanulmányozom a játékukat. Amire jelenleg Ukrajna képes, azt láthattuk a vb-kvalifikáció során, ahol az olimpiai címvédő Dánián léptek túl. Paraguayról jelen pillanatban még nem túl sokat tudok.

- A nyári szünet előtt két győztes mérkőzést Izland, és egy győzelmet és egy döntetlent Csehország ellen tudhatnak a hátuk mögött. Hogyan értékelné ezeket az eredményeket?
- Az ezeken a meccseken nyújtott teljesítményünk megmutatta, milyen lehetőségekkel rendelkezünk. A lányoknak még nagyobb összecsiszoltságra van szükségük, ezért is helyeztük előtérbe a kéthetes felkészülés ideje alatt a nemzetközi edzőmérkőzéseket.

- Ez azt jelenti, hogy ilyenkor nem is annyira az eredményeken, mint inkább a fejlődésen van a hangsúly?
- Mind a négy nemzetközi mérkőzés értékes a csapatnak, teljesen függetlenül az eredményektől. A következő válogatott találkozókra októberben, másfél hónappal a vb-rajt előtt kerül sor, addigra az alapszerkezetnek stabilan kell állnia.

- Miként alakul a csapat menetrendje a világbajnokságig?
- Október közepén Hollandiában veszünk részt egy tornán, mielőtt novemberben a felkészülés legaktívabb szakasza megkezdődne. Ezekben a hetekben dől el, melyik válogatottakkal fogunk ezidő alatt megmérkőzni.

- Izlandon a csapatépítés állt a középpontban. Mennyire tartja ezt fontosnak?
- A német férfi válogatott világbajnoki győzelme is bizonyítja, mennyire nagy jelentősége van az igazi összetartásnak és az egymáshoz tartozás érzésének. Egészen biztosan nem ők voltak a mezőn legjobbja, a csapatszellem és az akarta azonban a lehető legmagasabbra jutatta őket. Ez jó példa lehet számunkra is: a csapatban a hangulat és a vb-re indulással kapcsolatos öröm mindenképp óriási.

- Mennyire bő a Franciaországba készülő keret?
- A csapat törzse adott. Még fogunk néhány játékost tesztelni, de októberre már biztosan eldöntöm, ki utazhat. Természetesen ez függhet az esetleges sérülésektől is.

- A svédországi negyedik helyezést követően a cél most a dobogóra felkerülés. Ez harcossá teheti a lányokat?
- Az csak hasznos, ha a játékosok érmekről álmodoznak. Decemberben nagyon csalódottak voltak, hogy ez nem jött össze, viszont most ugyanaz az érzés ösztönzően hathat.

- A világbajnokság dönt az olimpiai kvalifikációról is. Pekingre gondolnak már?
- Természetesen a lányok beszélnek erről. Egy sportoló számára nincs ennél nagyobb dolog. Odáig azonban még egy hosszú és kemény út áll előttünk.

- Mit vár a következő Bundesliga-szezontól?
- Egy nagyon érdekes évad elé nézünk. A Lipcse és a Leverkusen a fő esélyesek, a Nürnbergtől és a Triertől is sokat várhatunk a keretük erősödése miatt. Az olyan klubok, mint az Oldenburg vagy az Erfurt az élbolynak a mezőnytől való távolságát csökkenthetik. A bajnoki küzdelmek és a rájátszás is sokkal izgalmasabbnak ígérkezik, mint a tavalyi.

- Az egyik téma, amit folyamatosan emleget, a Dániába történő játékosvándorlás – összesen hét válogatott kerettag folytatja pályafutását a világ legerősebbnek tartott bajnokságában. Mi a véleménye erről?
- A válogatottnak mindenképpen jót tesz, ha tagjai állandóan kihívásokat keresnek a sportban, és a világ legjobb bajnokságában fejlődhetnek tovább.

Forrás: handball-world.com
Fordítás: handball.hu (jj)

Rangos mezőny a Stelioplast-Kupán
Nyári "továbbképzésen" a németek
Írd meg a véleményed!

Írd meg a véleményed!

Ajánld a cikket másoknak!

Ajánld a cikket másoknak!

További hírek

2019. április 20. 17:28

Nagyarányú siófoki győzelem

2019. április 19. 18:35

Vendégsikerek mindkét helyszínen

2019. április 18. 18:37

Egy félidőt bírt a Kisvárda Siófokon

2019. április 17. 18:04

Néggyel nyert Érden a Győr

2019. április 16. 18:31

A Vipers-szel elődöntőzik az ETO

2019. április 16. 11:19

EHF-kupa: az Esbjerg kezd otthon

2019. április 14. 13:51

Bejutott a fináléba a Siófok

2019. április 13. 17:40

Az MTK legyőzte a Kohászt

2019. április 13. 15:36

BL: kiesett a Fradi, négy között az ETO

2019. április 12. 19:42

A Kisvárda hosszú idő után nyert otthon

2019. április 9. 14:57

Bundesliga: a gólkülönbség dönthet

2019. április 7. 14:36

BL: kikapott a Fradi, ETO-siker

2019. április 6. 19:08

Két idegenbeli győzelem

2019. április 6. 16:54

Négy gól a Siófok előnye

2019. április 5. 22:59

Öttel kapott ki a Bukarest

2019. április 5. 22:56

Az MTK-t verte a DVSC

2019. április 4. 18:43

Montenegróval egy csoportban

2019. április 3. 20:07

A szabaddobás elvégzése

2019. április 3. 19:02

Eggyel nyert a Fradi Vácon

2019. április 2. 21:35

Kisorsolják a selejtezőcsoportokat