Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Világbajnokság: cél az olimpia!

2015. december 1. 14:57

Négy nappal a dániai női világbajnokság rajtja előtt sajtótájékoztatót tartott a Magyar Kézilabda Szövetség.

Világbajnokság: cél az olimpia!
Dr. Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke elmondta: az MKSZ Elnöksége hivatalos célként az olimpiai kvalifikáció közvetlen megszerzését vagy az ötkarikás selejtezőn való részvétel kiharcolását, azaz a legjobb hét közé kerülést fogalmazta meg hivatalos célkitűzésként. Az eseményen dr. Kocsis Máté ezredik válogatottbeli gólja alkalmából egy különleges mezzel ajándékozta meg a nemzeti együttes kapitányát, Görbicz Anitát. Németh András szövetségi kapitány 18 játékossal utazik ki a tornára, a keret az elutazásig még 19 fővel készül. A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy december 1-jétől 24-ig 10 százalékos kedvezménnyel kaphatók a jegyek a májusban Budapesten sorra kerülő női kézilabda Bajnokok Ligája FINAL4-ra.

"A világbajnokságok nem egyformák, az olimpia előtti években a jó eredmény elérése kiemelten fontos, hiszen ez nyithat utat az ötkarikás játékokon való részvétel felé" - hangsúlyozta az eseményen dr. Kocsis Máté, a szövetség elnöke. "Bízunk benne, hogy a torna során és annak végén a magyar emberek büszkék lehetnek a nemzeti csapatra, kérjük, mindenki támogassa a válogatottat, legyünk mi, szurkolók az együttes nyolcadik tagja! Az MKSZ a maga részéről igyekezett a csapat minden kérését teljesíteni és minden feltételt biztosítani a felkészülés során, és nem lesz ez másként Dániában sem. Ezúton is szeretnék sok sikert és eredményes szerepelést kívánni a lányoknak!"

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a Nemzetközi Kézilabda Szövetség tájékoztatta az MKSZ-t az olimpiai selejtezők rendezési jogainak odaítéléséről, ennek alapján a korábbiakkal ellentétben nem a világbajnokságok 2-4. helyezettjei adhatnak otthon a kvalifikációs tornáknak, hanem bármelyik résztvevő pályázhat annak érdekében, hogy a selejtezők házigazdája lehessen. Dr. Kocsis Máté elmondta, hogy a Magyar Kézilabda Szövetség mind a női, mind a férfi olimpiai selejtezők rendezésére beadja pályázatát.

Németh András szövetségi kapitány a felkészülést értékelve kiemelte, hogy remek lehetőségek mellett dolgozhatott a csapat, a játékosok jó formában vannak, és egy-két könnyebb sérüléstől eltekintve semmi nem befolyásolta az edzésmunkát. "Jó hangulatban várjuk a világbajnokságot, úgy érzem, jó esély van az eredményes szereplésre. Az első három csoportellenfelünkre, Tunéziára, Szerbiára és Montenegróra már külön is készülünk, és már várjuk a szombati rajtot."

Pálinger Katalin csapatmenedzser, az MKSZ alelnöke a válogatottban uralkodó hangulatot emelte ki: "Ritkán látni ilyen egységes csapatot, mint a mostani válogatott, aminek nagyon örülünk. Előfordult, hogy több helyen terítettek meg a csapatnak a felkészülés alatt egy-egy étkezés alkalmával, de a lányok rögtön összetolták az asztalokat, amit jó volt látni. A motivációnk is kiemelkedő, a felkészülés jól sikerült. Ami a kapusainkat illeti, három jó formában lévő, de különböző stílusú játékossal vágunk neki a vb-nek, így én is optimista vagyok."

"Bizakodó vagyok, úgy érzem, hogy a mostani válogatottól a legjobb négy közé jutás sem lehetetlen, hiszen jó formában vagyunk valamennyien" - mondta el Szucsánszki Zita. "A legboldogabbak természetesen akkor lennénk, ha közvetlenül kijutnánk az olimpiára!"

A válogatott csapatkapitányát, Görbicz Anitát a sajtótájékoztatón 1000. válogatottbeli gólja alkalmából dr. Kocsis Máté elnök egy különleges mezzel köszöntötte. "Nagyon jól esett a köszöntés, a legfontosabb azonban a csapat szereplése. Bár kisfiam még fél éves sincs, ugyanazt a munkát végzem, mint a többiek. A baba itthonról szurkol majd nekem, így én is jobban tudok majd koncentrálni. Szeretném megköszönni én is a szövetségnek a felkészülés során biztosított feltételeket, nekünk valóban csak a játékra kell figyelnünk."

"Az elnökség korábbi döntése alapján a jelenlegi olimpiai ciklusban a fő cél az ötkarikás játékokra való kijutás, éppen ezért speciális premizálási rendszert állapított meg a szövetség. A világbajnokságra való kijutásért 4 millió forint járt, amennyiben a csapat a világbajnokságon megszerzi az olimpiai kvalifikációs tornán való szereplés jogát, a prémium újabb 12 millió forint, a Rióba való kijutás pedig újabb 24 millió forint jutalmat jelent" – mondta el Novák András, az MKSZ főtitkára.

A sajtótájékoztatót a válogatott edzője, Köstner Vilmos zárta le, aki szintén a harmonikus felkészülést emelte ki: "Könnyű volt a munka, hiszen nagyon lelkiismeretesen dolgoztak a lányok. Az ellenfelek feltérképezésében is jól tudtunk haladni, és már kiemelten készültünk Tunézia, Szerbia, valamint Montenegró játékára. Az említett három ellenfelet elemezve a magyar válogatott komplettebb csapat, így bízom benne, hogy jó rajtot veszünk a vb-n!"

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy december 1-jétől 24-ig 10 százalékos kedvezménnyel kaphatók a jegyek a májusban Budapesten sorra kerülő női kézilabda Bajnokok Ligája FINAL4-ra.

A női világbajnokság csoportbeosztása:
A-csoport (Herning): Dánia, Montenegró, Magyarország, Japán, Tunézia, Szerbia
B-csoport (Naestved): Kuba, Svédország, Hollandia, Lengyelország, Kína, Angola
C-csoport (Kolding): Brazília, Franciaország, Argentína, Dél-Korea, Kongói DK, Németország
D-csoport (Frederikshavn): Norvégia, Spanyolország, Románia, Oroszország, Puerto Rico, Kazahsztán

A magyar férfi válogatott december 13-án kezdi meg felkészülését a januári, lengyelországi Európa-bajnokságra. A csapat célja megegyezik a női együttesével: fókuszban az olimpiára, illetve az olimpiai selejtezőtornára való kijutás áll. A férfiválogatott a női csapat legnagyobb szurkolójaként sok sikert, eredményes szerepelést kíván Németh András együttesének, és bízik benne, hogy nyáron Rióban két magyar kézilabda-csapatért is szoríthatnak a magyar szurkolók! Hajrá, magyarok – Dániában is!

A magyar válogatott mérkőzésprogramja az A-csoportban:
2015. december 5., szombat, 18:00: Magyarország-Tunézia (tv: Sport1)
2015. december 6., vasárnap, 18:30: Szerbia-Magyarország (tv: Sport1)
2015. december 8., kedd, 18:30: Montenegró-Magyarország (tv: Sport1)
2015. december 9., szerda, 20:45: Magyarország-Dánia (tv: Sport1)
2015. december 11., péntek, 16:15: Magyarország-Japán (tv: Sport1)

A válogatott delegációjában a játékosok, Németh András szövetségi kapitány, Pálinger Katalin csapatmenedzser és Köstner Vilmos edző mellett ott lesz Langauf István technikai vezető, dr. Szikora Gyula orvos, Szikra-Mezey Csaba fizioterapeuta, Tímár Csaba masszőr és Ballai Attila sajtófőnök.

Résztvevők, lebonyolítás
A csoportok első 4-4 helyezettje jut a nyolcaddöntőbe, a legjobb 16 közé. A csoportok 5-6. helyezettjei az Elnöki Kupában játszanak a 17-24. helyekért.
A nyolcaddöntőkben (december 13., 14.) a csoportelsők csoportnegyedikekkel, a csoportmásodikok csoportharmadikokkal találkoznak. A nyolcaddöntők vesztesei számára a világbajnokság véget ér. A negyeddöntők (december 16.) veszteseire további két mérkőzés vár, így az első nyolc helyért valamennyi helyosztót lejátsszák a csapatok.

Az olimpiai kvalifikációs rendszer:
Az olimpiai női kézilabdatornán 12 válogatott vehet részt.
Az olimpia biztos résztvevői: házigazda (Brazília), a kontinensbajnokok, illetve a kontinentális olimpiai selejtezőtornák győztesei (Európa: Norvégia; Afrika: Angola; Ázsia: Dél-Korea; Amerika: Argentína – a Pán-Amerikai Játékok 2. helyezettjeként, miután a győztes Brazília a házigazda jogán vesz részt az olimpián), valamint a dániai világbajnokság győztese

A fennmaradó 6 helyet a 3 olimpiai torna (2016. március 17-20.) 2-2 továbbjutója szerzi meg.

Az olimpiai selejtezőn 12 csapat vehet részt, a csapatokat három, egyenként négy csapatos csoportba osztják.

Az olimpiai selejtezőn szerepelhet:
- a világbajnokság 2-7. helyezettje (vagy a legjobb 6 helyezett csapat, amely korábban még nem szerzett közvetlen olimpiai részvételi jogot) – 6 csapat
- a világbajnokságon legjobban szereplő földrészről további 2 válogatott – az adott kontinens bajnokságáról (pl. Európa-bajnokság) vagy olimpiai kvalifikációs tornájáról – 2 csapat
- a világbajnokságon 2. legjobban szereplő földrészről további 2 válogatott – az adott kontinens bajnokságáról (pl. Európa-bajnokság) vagy olimpiai kvalifikációs tornájáról – 2 csapat
- a világbajnokságon 3. legjobban szereplő földrészről további 1 válogatott – az adott kontinens bajnokságáról (pl. Európa-bajnokság) vagy olimpiai kvalifikációs tornájáról – 1 csapat
- a világbajnokságon 4. legjobban szereplő földrészről további 1 válogatott – az adott kontinens bajnokságáról (pl. Európa-bajnokság) vagy olimpiai kvalifikációs tornájáról – 1 csapat

A világbajnokság eredményei alapján az a kontinens számít a legjobban szereplő földrésznek, amelynek képviselője megnyeri a világbajnokságot, 2. legjobban szereplő földrész az a kontinens, amelynek legjobb helyezett képviselője az 1. kontinens legjobb helyezett válogatottja(i) után következik a vb-rangsorban stb. Tehát pl. a 2013-as vb előtti valamennyi világbajnokság legjobb kontinense Európa volt, a 2013-as vb-n azonban Brazília győzelme miatt Amerika volt a legjobb kontinens, Európa a 2., stb.

Az Európa-bajnokságról csak abban az esetben jut ki az olimpiai selejtezőre 2 helyett 1 válogatott, ha a világbajnokságon legjobb helyezett európai válogatottat legalább 2 különböző kontinens képviselője is megelőzi a vb-rangsorban (pl. 1. Brazília, 2. Dél-Korea, 3. Európa legjobb helyezést elérő válogatottja).

Az olimpiai selejtezők csoportbeosztása:

1. csoport:
- vb-2. (amennyiben a vb-2. korábban már megszerezte az olimpiai szereplés jogát, akkor a vb-3. szerepel a tornán a vb-2. jogán stb.)
- vb-7.
- a világbajnokság 3. legjobb kontinensének képviselője a földrész bajnokságáról vagy olimpiai kvalifikációs tornájáról
- a világbajnokság 4. legjobb kontinensének képviselője a földrész bajnokságáról vagy olimpiai kvalifikációs tornájáról

2. csoport:
- vb-3. (amennyiben a vb-3. korábban már megszerezte az olimpiai szereplés jogát, akkor a vb-4. szerepel a tornán a vb-3. jogán stb.)
- vb-6.
- a világbajnokság 2. legjobb kontinensének 1. képviselője a földrész bajnokságáról vagy olimpiai kvalifikációs tornájáról
- a világbajnokság legjobb kontinensének 2. képviselője a földrész bajnokságáról vagy olimpiai kvalifikációs tornájáról

3. csoport:
- vb-4. (amennyiben a vb-4. korábban már megszerezte az olimpiai szereplés jogát, akkor a vb-5. szerepel a tornán a vb-4. jogán stb.)
- vb-5.
- a világbajnokság legjobb kontinensének 1. képviselője a földrész bajnokságáról vagy olimpiai kvalifikációs tornájáról
- a világbajnokság 2. legjobb kontinensének 2. képviselője a földrész bajnokságáról vagy olimpiai kvalifikációs tornájáról

Az olimpiai selejtezőtornák rendezési jogának odaítéléséről a Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) később hoz döntést, a korábbiaktól eltérően a selejtezők rendezési jogára pályázatot írt ki a nemzetközi szövetség. A Magyar Kézilabda Szövetség mind a női, mind a férfi olimpiai selejtező rendezési jogára beadja jelentkezését. A pályázatokat december 14-e után bírálja el az IHF.

Az olimpiai kvalifikációt illetően a prioritási sorrend:
1. olimpiai házigazdaként megszerzett részvételi jog
2. világbajnokként megszerzett részvételi jog
3. kontinensbajnokként vagy kontinentális olimpiai selejtező győzteseként megszerzett részvételi jog
4. olimpiai kvalifikációs tornán megszerzett részvételi jog

Tehát ha pl. az olimpia házigazdája, Brazília megnyerni a világbajnokságot, akkor is házigazdaként szerepel az olimpián, a világbajnok jogán a vb-2. jut ki az olimpiára. Ezzel szemben, ha Norvégia az Európa-bajnokság után megnyerné a világbajnokságot is, akkor világbajnokként jut ki az olimpiára, az Európa-bajnok jogán pedig az Eb-ezüstérmes Spanyolország jut ki Rióba.

A világbajnokságon megszerzett olimpiai kvalifikációs tornán való részvétel joga szintén prioritást élvez a kontinensbajnokságon vagy kontinentális olimpiai selejtező győzteseként megszerzett részvételi joggal szemben. Tehát ha pl. a 2014-es Európa-bajnokság 2-5. helyezettjei (Spanyolország, Svédország, Montenegró, Franciaország) a világbajnokságon valamennyien kivívják az olimpián való szereplés, vagy az olimpiai selejtezőn való részvétel jogát, akkor az Eb-6. Magyarország – világbajnoki helyezésétől független – részt vehet az olimpiai selejtezőn.

Amennyiben Európa a világbajnoki helyezések alapján az 1. vagy 2. legjobban szereplő földrész lesz, a 2014-es Európa-bajnokságról 2 válogatott szerez részvételi jogot az olimpiai selejtezőre, mégpedig azon válogatottak közül a 2 legjobb Eb-helyezéssel rendelkező, amelyek nem vívják ki az olimpián vagy az olimpiai selejtezőn való részvételi jogot a dániai világbajnokságon.

A világbajnokságról a Sport Tv összesen 38 mérkőzést közvetít, közte a magyar válogatott valamennyi találkozóját.

A magyar válogatott hivatalos Facebook-oldala a www.facebook.com/kezivalogatott címen érhető el. Naponta friss hírekkel, hangulatjelentéssel, fotókkal jelentkezik a csapat az Európa-bajnokság idején.

Forrás: MKSZ
Fotók: MKSZ, Kovács Anikó

Olimpia 2016 - további hírek

2016. augusztus 25. 6:45

Trefilov: Nekem van a leg-leg-leg csapatom

2016. augusztus 21. 17:40

Két győri az álomcsapatban

2016. augusztus 20. 16:22

Az oroszok kerültek a dobogó tetejére

2016. augusztus 18. 20:20

Francia-orosz döntő lesz

2016. augusztus 16. 15:35

Megvan az összes elődöntős

2016. augusztus 14. 14:20

A románok is búcsúznak

2016. augusztus 12. 16:45

Három biztos búcsúzó

2016. augusztus 12. 15:38

„Aranyoskám, játsszál jobban...”

2016. augusztus 10. 14:24

Az oroszok továbbra is hibátlanok

2016. augusztus 9. 10:14

Több idő, kevesebb gól

2016. augusztus 8. 14:21

Ismét születtek meglepetések

2016. augusztus 7. 5:26

Ismerőseink az első fordulóban

2016. augusztus 6. 14:24

Kikapott a címvédő a házigazdától

2016. augusztus 4. 15:46

Trefilov: Lőporos hordón ülünk

2016. július 24. 17:26

Ulstein-kupa: nyertek a spanyolok

2016. július 23. 18:58

Ulstein-kupa: már a spanyolok vezetnek

2016. július 21. 22:42

A házigazda nyerte meg a tornáját

2016. július 20. 19:31

Ismét mélyről támadt fel Montenegró

2016. július 19. 19:28

Elindult az eindhoveni torna

2016. július 18. 23:30

Finisben az olimpiai felkészülés