Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Mégsem vonulnak vissza

2008. szeptember 30. 18:58 © handball.hu

A román kézilabda válogatott tagjai közül négyen jelezték közvetlenül a pekingi olimpia előtt, illetve után, hogy lemondják a további szereplést a nemzeti színekben. Ám a frissen távozók ma már a válogatott kapuján kérnek újra bebocsátást.

Luminita Dinu
Luminita Dinu
Hogy miért döntöttek így? Talán Gheorghe Tadici kényszerű távozása, vagy a hamarosan kínálkozó revans lehetősége, vagy talán a vágy egy európa-bajnoki érem megszerzésére, ha már a "nagy" olimpián a beígért hatalmas durranás elég gyámoltalan pukkanássá sikeredett?

Narcisa Lecuşanu visszatérése nem meglepő, hiszen ő nem hagyhat ki egy olyan alkalmat, amikor épp barátja édesapja a szövetségi kapitány, mint ahogy abban sincs semmi meglepetés, hogy az örök visszavonuló Luminiţa Dinu is meggondolta magát. Szintén ezt tette a meggyógyult Steluţa Luca is, aki jelezte, már rendben van a nemrég még fájó háta, sőt, már válogatott szintű játékot is képes teljesíteni, ha úgy adódik. Az egyetlen, aki nem vonta vissza határozott szándékát attól, hogy visszavonuljon, az Valeria Beşe. Talán azért, mert nemrég egy térdműtéten esett át egy súlyos sérülés következményeként, amelyet a dunaújvárosi Kulcsár Anita Emléktornán szenvedett el. Ráadásul még vár rá egy megpróbáltatás, ugyanis a dobókeze vállát is műteni kell.

A román bajnokság rangadóját sikeresen megvívó mérkőzés után a győztes csapat két kulcsembere, Luminiţa Dinu és Steluţa Luca az újságírók kérdéseire válaszolva bejelentette, hogy visszavonulása már nem aktuális, és mivel nincs az együttes élén a "minden konfliktus okozója" (Gheorghe Tadici, nem más), ők is más szemmel látják jövőjüket a válogatott szempontjából, újabb lelkesedést merítettek e tényállásból, tehát újra készek szolgálni a hazát, teret engedve végre a sok felkérésnek.

"Nem vonulok vissza, hisz nagyon nehezemre esik, hogy távol tartsam magam a pályától, és különösképpen a nemzeti csapattól. Meséltem elhatározásomról Voina úrnak, az új szövetségi kapitánynak, s ugyanígy tette ezt Steluţa Luca is. Ha majd anyai örömök elé nézek, természetesen terveim mind változni fognak. Be kell bizonyítanunk a közvéleménynek és nem utolsósorban saját magunknak, hogy többre vagyunk képesek, mint amit a pekingi játékokon mutattunk" – nyilatkozott Luminiţa Dinu a ProSport munkatársának.

"Nagyon szívesen visszatérek a válogatotthoz, amelynek – bevallom - nagyon hiányzott a légköre. Beszéltem Voina úrral a nagybányai, majd a vâlceai meccs után, és kellemes benyomást keltett bennem a személyisége. Megígértem neki, hogy továbbra vállalom a nemzeti csapatban való szereplést, így nagyon remélem, hogy jól fogunk a jövőben együttműködni" - mondta Steluţa Luca.

A kapitány, Radu Voina pedig így nyilatkozott: "Mind a két játékos biztosított afelől, hogy számíthatok segítségükre a közelgő macedóniai Európa-bajnokságon. Kifejezetten örülök, hogy erre az elhatározásra jutottak, mert válogatottunknak nagy szüksége van ilyen kitűnő emberekre."

Egyébként a román kézilabda válogatott soron következő összejövetelét október hatodikára írták ki a Poiana Braşov felkészülési színhelyen, ahova 16 játékos kapott meghívót:

kapusok: Luminiţa Dinu, Tereza Pâslaru (Oltchim Rm. Vâlcea), Paula Ungureanu (Podravka Koprivnica)
balszélsők: Ramona Maier, Valentina Elisei (Oltchim Rm. Vâlcea), Camelia Balint (H.C.M. Baia Mare)
jobbszélső: Cătălina Cioaric (Oţelul Galaţi)
irányítók: Mihaela Ani Senocico ("U" Jolidon Cluj), Aurelia Brădeanu (Győri Audi ETO KC)
beállók: Ionela Stanca (Rulmentul Urban Braşov), Oana Manea (Oltchim Rm. Vâlcea)
átlövők: Carmen Lungu (Rulmentul Urban Braşov), Adina Meiroşu , Narcisa Lecuşanu, Steluţa Luca (Oltchim Rm. Vâlcea), Oana Şoit (Elda Prestigio)

Hiányzik az olimpiai keretből a már említett Valeria Beşe (Oltchim Rm.Vâlcea), Adriana Nechita, Talida Tolnai (Oltchim Rm. Vâlcea) és Florina Bîrsan ("U" Jolidon Cluj), akik nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, valamint Cristina Neagu, aki egy "slap" elnevezésű betegségben szenved, amely nem más, mint a kézilabdázók és röplabdázók világában gyakran előforduló porcsérülés a dobókéz vállában. Ez minden erőltetésnél komoly fájdalmakkal jár, és előbb vagy utóbb műtéttel végződik.

A szomszéd ország válogatottjának első összetartása október 13-ig tart, amikor a románok elutaznak a dániai Világkupára. Az összetartás második szakaszra november 10-től egészen 23-ig kerül sor, amelyben benne foglaltatik a "Trofeul Carpaţi" elnevezésű felkészülési torna is, amelyet Románia évente rendez, ezúttal Ukrajna, Németország és Horvátország részvételével.

Voina, második nekifutásra

handball.hu

Olimpia 2008 - további hírek

2009. március 12. 12:53

II. handball.hu közönségtalálkozó

2008. december 24. 0:01

Békés, szeretetteljes karácsonyt!

2008. november 28. 6:49

Görbicz és Pálinger a táblaavatón

2008. november 11. 15:26

Trefilov, egy kicsit másképp

2008. október 11. 7:54

Megvan a nyertes

2008. szeptember 30. 18:58

Mégsem vonulnak vissza

2008. szeptember 30. 12:03

Hajdu a férfi válogatott élén

2008. szeptember 29. 8:02

Olimpiai játék 3.

2008. szeptember 22. 6:47

Olimpiai játék 2.

2008. szeptember 18. 11:46

Módosulhatnak a játékszabályok

2008. szeptember 17. 14:31

Voina, második nekifutásra

2008. szeptember 17. 9:08

Magas nézettségű közvetítések

2008. szeptember 10. 9:44

Egy kapitánycsere hátterében

2008. szeptember 5. 0:04

Vérten újra bevetésre kész

2008. augusztus 30. 11:55

Borkai támogatta Baloghot

2008. augusztus 29. 19:00

Kitüntették kézilabdázóinkat

2008. augusztus 28. 9:28

Az itthonhagyott csapatorvos esete

2008. augusztus 27. 6:59

Ferling: Az éremért hajtottam

2008. augusztus 25. 8:55

„Ha kidobnak, akkor elmegyek!”

2008. augusztus 23. 19:37

"Vegyes érzéseim vannak"