Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Voina, második nekifutásra

2008. szeptember 17. 14:31 © handball.hu

A Román Kézilabda Szövetség határozó testülete 13-3 szavazatarányban Mariana Târcă ellenében Radu Voinát választotta a román női csapat szövetségi kapitányává - a győztes és a vesztesek reakcióit olvashatjátok.

Voina, második nekifutásra
A volt világbajnok játékos, ma 58 éves edző egy négy évre szóló szerződésről tárgyalt a vezetőséggel, mely minden nagy esemény után sikerek esetén meghosszabbítható, illetve kudarc esetén azonnali megszüntetéssel bír.

Radu Voina edzősködött Franciaországban, vezette a Steaua Bukarestit, sőt, a román férfi válogatottat is, ám nem sok sikerrel tette mindezt. A dolog pikantériája, hogy az edző még sosem dolgozott együtt női csapattal, ennek ellenére ezt rögtön a nemzeti válogatott élén próbálhatja ki, ami egy kétségbeesett lépésként is értelmezhető a szomszéd ország illetékes kézilabda vezetőitől.

A szavazás eredményhirdetése után a Gazeta Sporturilor kapta mikrofonvégre az újdonsült mesteredzőt.

- A sok tanácstalanság után végérvényesen Önt tekinthetjük a román női-kézilabda válogatott új kapitányának?
- Szóbeli beleegyezésemet adtam a megtisztelő felkérésre, de csak néhány napon belül írjuk alá a megállapodást. Részemről nagyon oda kell figyelnem a részletekre, különösképpen a kitételekre, nehogy rossz élményeim legyenek majd utólag, amiben sajnos más helyeken már volt részem. Remélem, ezúttal nem adódnak váratlan problémák.

- Nem okozhat gondot, hogy idáig női csapatokkal még nem foglalkozott?
- A kézilabda egyforma a fiúknál és a lányoknál is. Az igaz, hogy a gyengébbik nemmel való munka egy másféle hozzáállást igényel, hisz a lányok érzékenyebbek.

- Nem tartott attól, amikor ezt a feladatot elvállalta, hogy egy szétesőfélben lévő csapatot kell irányítania? Jól mondtam: " irányítani ", hiszen sokak számára ez az együttes már elég tartós ideje elveszítette az iránytűt. A legkézenfekvőbb példa pont a nemrég lezárult olimpia, ahol a mieink minden várakozást alulmúlva csupán a hetedik helyen végeztek.
- A jelenlegi korosztály egy kitűnő társaság, amely igaz, hogy nem érte el célkitűzéseit a pekingi játékokon, ahol előzetesen mindenki a dobogó valamelyik fokára várta őket. Nem feladatom a bűnbak-keresés, annyi viszont biztos, hogy mindenki felelős, aki a csapat körül tevékenykedett, és persze nem utolsó sorban a játékosok is azok, hisz ők voltak a pályán. Mindezek ellenére ezek a lányok nem mondták még ki utolsó szavukat, nagyszerű eredményekre képesek.


- Egyes meghatározó kerettagok közvetlenül az olimpia után bejelentették a visszavonulásukat. Hogyan sikerül majd rábeszélni őket a folytatásra?
- Nálam a magánélet fontosabb a sportnál, legyen szó akár a kézilabdáról is. Nem lehet egy játékosra ráerőszakolni a válogatottságot, ha ő másként gondolja a folytatást, egyáltalán az életét, például ha gyereket akar vállalni. Ilyen tekintetben Luminiţa Dinu már küldött a szövetségünk részére egy levelet, amelyben hivatalosan is megerősíti azon szándékát, hogy lemond a válogatottságról. Én lennék a legboldogabb, ha ennek ellenére sikerülne meggyőzni őt, hogy legalább az idei Európa-bajnokság végéig halassza el a végleges döntést.

- Nem ismer minden jelenlegi vagy lehetséges jövőbeli román kerettagot. Hogyan fogja megoldani e nem csekély problémát?
- Járni fogom az országot, minden női első osztályú klubunkat külön felkeresem, tájékozódom, beszélek úgy az edzőkkel, mint az elnökökkel vagy a játékosokkal. Figyelni fogom a hazai bajnokságunkat, különösen azon csapatok szereplését, ahol az érintett lányok a kulcsszereplők. Mindenkitől várom a segítséget, akit érdekel a nemzeti csapatunk sorsa, jövője. Én csak azt tudom megígérni, hogy nem lesznek favorizált nevek. Aki érdemes lesz rá, az meghívót fog kapni. Mindenki előtt nyitva áll a válogatott kapuja, csupán teljesítenie kell a klubcsapatánál. Egy biztos: nem lesz külön irodám a szövetség székházában, az én munkahelyem a pályák mellett lesz.

- Mi a válogatott célkitűzése a közelgő Európa-bajnokságra?
- Én egy éremben gondolkozom. Muszáj egy dobogót elcsípnie ennek a generációnak, máskülönben félő, hogy elszáll minden kedvük, motivációjuk. Csak a kiugró eredmények serkentik a játékosok hozzáállását, hogy érdemes keményen dolgozni, megszenvedni a sikerekért.

- Gondolkozott már, kit szeretne maga mellé segítségül a munkájában?
- Még nem volt rá időm. Nem tudom pillanatokon belül kihúzni a nyerőkártyát, ahhoz idő szükségeltetik, hogy alaposan átgondoljam, és aztán a legjobb döntést hozzam.

- Nem fog gyanúba keveredni, ha sikerülne meggyőzni Narcisa Lecuşanut, hogy visszatérjen az együttesbe, tudva, hogy az érintett játékos pont az ön fia barátnője?
- Narcisa mostanáig is tagja volt a nemzeti csapatnak. Még egyszer hangsúlyozom: nem lesz kedvezményezett, sem kegyvesztett az én szememben egyik játékos sem. Csak a teljesítmény, a mutatott játék fog számítani a válogatottnál.



A poszt másik fő esélyese, Mariana Târcă a következőképpen kommentálta a kinevezést: "Tiszteletben tartom a szövetség döntését. Demokratikus választáson maradtam alul. Csak gratulálni tudok a volt vetélytársamnak, és biztosítani őt minden segítségemről. Amikor a nemzeti csapatról van szó, minden személyi kérdés, sérelmek, hiányérzetek mellékesek. Nyitott vagyok mindennemű együttműködésre az új kapitánnyal, az ő szuverén döntése, hogy igényli, vagy sem a segítségemet".

Gheorghe Tadici, a leköszönő mester pedig szűkszavúan ennyit tett hozzá: "Sok sikert kívánok utódomnak, ám szerintem lehetetlen számunkra az éremszerzés az Európa-bajnokságon. Ezt a megállapításomat a csapat ereje ismeretében fogalmazom így, és nem rossz szándékból”.

handball.hu

Olimpia 2008 - további hírek

2009. március 12. 12:53

II. handball.hu közönségtalálkozó

2008. december 24. 0:01

Békés, szeretetteljes karácsonyt!

2008. november 28. 6:49

Görbicz és Pálinger a táblaavatón

2008. november 11. 15:26

Trefilov, egy kicsit másképp

2008. október 11. 7:54

Megvan a nyertes

2008. szeptember 30. 18:58

Mégsem vonulnak vissza

2008. szeptember 30. 12:03

Hajdu a férfi válogatott élén

2008. szeptember 29. 8:02

Olimpiai játék 3.

2008. szeptember 22. 6:47

Olimpiai játék 2.

2008. szeptember 18. 11:46

Módosulhatnak a játékszabályok

2008. szeptember 17. 14:31

Voina, második nekifutásra

2008. szeptember 17. 9:08

Magas nézettségű közvetítések

2008. szeptember 10. 9:44

Egy kapitánycsere hátterében

2008. szeptember 5. 0:04

Vérten újra bevetésre kész

2008. augusztus 30. 11:55

Borkai támogatta Baloghot

2008. augusztus 29. 19:00

Kitüntették kézilabdázóinkat

2008. augusztus 28. 9:28

Az itthonhagyott csapatorvos esete

2008. augusztus 27. 6:59

Ferling: Az éremért hajtottam

2008. augusztus 25. 8:55

„Ha kidobnak, akkor elmegyek!”

2008. augusztus 23. 19:37

"Vegyes érzéseim vannak"