Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Trefilov a bőség zavarában

2008. július 30. 7:26 © handball.hu

A szokásosnál jóval nehezebben született meg a döntés az olimpián szereplő orosz válogatott végleges, 14+1 fős keretéről, a listát végül mindenféle kommentár nélkül tegnap hozta nyilvánosságra az orosz szövetség.

Maria Szidorova
Maria Szidorova
Trefilov hosszú ideig nem is volt elérhető a sajtó számára. A bőség zavara, és az, hogy az olimpiára csak 14 fő nevezhető, mindenesetre alaposan feladta a leckét az orosz szakvezetésnek - Dán Róbert írása.

Az eredetileg 21 fős létszámot először az albertville-i torna előtt csökkentette Jevgenyij Trefilov négy fővel. Ekkor maradt ki Olga Levina: ő fiatal, tehát van még esélye olimpián szerepelni, ráadásul a volgográdi Dinamóban játszik (ahonnét Trefilov nem szívesen válogat be játékosokat).

Kimaradt Vjahireva, akinek a vállát januárban műtötték, és csak júniusban tudott újra edzésbe állni; bár nagyon remélte, hogy el tud Pekingbe utazni (és Trefilovnak is egyik kedvenc játékosa), ám ezek szerint túl sokat hagyott ki idén ahhoz, hogy bekerülhessen a csapatba. Kimaradt a négy kapus közül az egyik, Alizar (ez sem volt meglepetés, mivel négyük közül ő az, akivel a vezetőedző nem volt igazán szoros edző-játékos kapcsolatban), és végül Muravjova is, akinek a kihagyása már érezhető feszültséget okozott…



Az albertville-i torna után a helyzet csak súlyosbodott. A terv az volt, hogy az itt mutatott játék alapján dől majd el, ki utazhat Pekingbe, "ezért aztán mindenkit pályára küldtem, nem az volt a cél, hogy mindenáron darabokra szaggassuk az ellenfelet" - mondta egy nappal a torna befejezése után Trefilov.

"Ennek ellenére nem tetszett a csapatunk kulcsjátékosaitól sem a hozzáállás, sem a játék… Mondjuk azt is megértem, hogy közvetlenül az olimpia előtt egyikük sem szeretne belefutni egy sérülésbe.... A kapusokat illetően meg egyszerűen képtelen vagyok dönteni: hárman vannak a keretben (Szuszlina, Szidorova, Szaidova), ketten maradhatnak, de hogy ki legyen az… Meg kell, hogy beszéljem ezt a másodedzőmmel (Vitalij Krohinnal), elvégre egy hónapig ő vezette az edzéseket amíg én kórházban voltam."

Mivel az orosz válogatott védekezése a franciaországi meccseken helyenként siralmas volt (ahogy néhányan az orosz fórumokon fogalmaztak), ezért újra felvetődött Muravjova neve, aki a Ladában éppen a védekezésért felelős. Trefilov – tőle szokatlanul – mentegetőzésre kényszerült, még ha ez nem is sikerült túl meggyőzőre: "Kérdezik tőlem, hogy miért nem utazik velünk Pekingbe a kétszeres világbajnok Nagyezsda Muravjova. Ez a döntés a másodedzőm javaslatára született meg, mert hát mégiscsak ő volt a csapattal az utóbbi hetekben. Tudnom kell az orosz szövetség véleményét is a tartalék játékos személyét illetően… Ezekben a kérdésekben csak azután tudok dönteni, ha ismét Moszkvában vagyok".

Ez a mondat már előrevetette a "testületi döntés" rémét, amire végül kedden sor is került. Az Orosz Kézilabda Szövetség külön sajtótájékoztatót hívott össze ezért, majd azt nem sokkal előtte lemondta, mivel Trefilovnak a Kremlben kellett megjelennie, ahol Medvegyev orosz elnök búcsúztatta a Pekingbe induló olimpikonokat. Így azután a 15 fős keretet a hírügynökségek hozták nyilvánosságra minden kommentár nélkül, kedd délután.

Az oroszok olimpiai kerete:

Kapusok: Inna Szuszlina, Maria Szidorova, Nyigina Szaidova
Jobbszélsők: Jana Uszkova, Emilia Turej
Jobbátlövők: Irina Bliznova, Jelena Poljonova
Irányítók: Jekatyerina Andrjusina, Irina Poltorackaja
Beállósok: Okszana Romenszkaja, Natalja Sipilova
Balátlövők: Anna Karejeva, Ljudmila Posztnova
Balszélsők: Jelena Dmitrijeva, Jekatyerina Marennyikova



A 17 fős keretből kimaradt a jobbszélső Szvetlana Szmirnova, aki korántsem új játékos. Már játszott a 2001-es világbajnok orosz csapatban (és abban a 2003-as csapatban, amelyik végül nem tudta kiharcolni az athéni olimpiai szereplést). Múlt év végén tért vissza szülési szabadsága után, Trefilov azonban megőrizhette őt jó emlékezetében, és behívta a keretbe (ahova különben ritkán válogat be játékost az orosz bajnokság ötödik helyén álló krasznodari csapatból). Ennek ellenére mindvégig sejthető volt, hogy igazából csak tartalék a szélső poszton, és ha nincs Vjahireva sérülés miatti hosszú kihagyása, a 17 fős keretbe is aligha fért volna be.

Mindez nem érvényes természetesen a másik kimaradó, a világklasszis Ljudmila Bodnyijeva esetében. Őt leszámítva a csapat összeállításán erősen érződik Trefilov ragaszkodása kipróbált játékosaihoz, akiknek szemmel láthatóan meg akarja adni életük nagy lehetőségét, az olimpiai bajnoki győzelmet.

A Kreml Szent György-termében lezajlott fogadás, és utána az Uszpenszkij székesegyházban az olimpikonok jelenlétében lefolytatott ünnepi istentiszteletet követően Jevgenyij Trefilov rászánta magát végül a nyilatkozatra, amit a Csak Sport (Весь спорт) orosz hírügynökség az alábbi formában közölt.

"Edzőként is, de emberként is nehéz lesz nekem ma este a csapat elé állni és kijelenteni, hogy kik azok, akik végül kimaradnak. Huszonegy játékossal kezdtük a felkészülést; közülük mindenki megfelelt a válogatottakkal szemben támasztott követelményeknek. Legszívesebben mindenkit vinnék magammal, de csak tizennégyen utazhatnak, és egy tartalék. Milyen szempontok alapján választottam? Természetesen az év során mutatott munka alapján. Így kicsit nehéz dolgom volt, mert csak az első edzőtáborban voltam ott, aztán kórházba kerültem, és utána először az albertville-i tornán láttam a csapatot. Abban is reménykedtem, hogy ez a torna majd segít bizonyos dolgokat eldönteni, de éppen ellenkezőleg történt: mindent összezavart. Pompásan játszott mindhárom beállósunk, a három kapusra sem lehet egy rossz szavam se. Gondoltam, hogy valamelyiküknek csak nem fog menni a játék – de mindegyikük jól teljesített. Így aztán tisztán technikai döntést hoztunk, és mindhármat bent hagytuk a keretben. Így Pekingbe 15 játékos fog utazni. Egyikük a csoportmérkőzés után hazarepül majd, de hogy ki, az csak az ottani meccseken fog kiderülni."



A nyilatkozattal kapcsolatban két megjegyzésünk lenne: mint kiderül, Trefilov nem adta meg a tartalék kapus nevét előre, és abban a tudatban van, hogy ezt elég lesz a csoportmérkőzések után eldönteni (ez azonban bizonnyal nem így van, mert a tartalék játékos nem lakhat az olimpiai faluban, és erről már az odaérkezés után döntést kell hozni). A másik: Trefilov teljes hallgatása Bodnyijevát illetően. Mivel a világ egyik legjobb beállósáról van szó, ez nehezen érthető, még akkor is, ha amúgy szinte biztosra vehető volt, hogy Romenszkaját és Sipilovát (két leghűségesebb és legtapasztaltabb játékosát) Trefilov semmi esetre sem fogja kihagyni az olimpiai csapatból. Bodnyijeva végülis tavaly sem kellett a győzelemhez…

A keret kihirdetésével egyidőben Trefilov leváltotta Poltorackaját a csapatkapitányi posztról, és helyette Inna Szuszlinát bízta meg ezzel a feladattal. Ezt a bejelentést sem kommentálták. Nyilatkozott viszont tegnap késő este Maria Szidorova, a válogatott kapusa (egyben a Lada csapatkapitánya). Mint mondta, a csapaton belül mindenki "harci lázban ég", de azt is hozzátette: "Van néhány név a mai keretben, amelyik engem teljesen váratlanul ért, ám azt nem árulhatom el, kik azok. Ez Jevgenyij Vasziljevics döntése, amit nincs jogom kétségbe vonni".

A tizenöt fős pekingi keret is vékony jégen jár: a csapaton belül "a legnagyobb gondom Posztnova" - nyilatkozta két napja Trefilov a Szport-Ekszpressz sportlapnak. "A gerincével komoly bajok vannak, ő bármelyik pillanatban kidőlhet a sorból – annak ellenére, hogy speciális kötéssel játszik és hosszabb ideig melegít be… Ennek ellenére állandóak a problémák, a csontkovács folyton ott van kéznél, de így sem javul a helyzet. Hasonló okok miatt fejezte be sportolói pályafutását a férfi válogatottunk egyik nagyon tehetséges játékosa, Jurij Jegorov is. A gerinc körüli izmokkal nem lehet tréfálni, rengeteg ott az idegvégződés."

Figyelembe véve a kerethirdetés körüli bonyodalmakat, a csapatkapitányi poszton végrehajtott cserét, Posztnova kritikus kondícióját, és nem utolsósorban Trefilov nem elhanyagolható saját egészségi problémáit, elmondhatjuk: az orosz csapatnak sem lesz lakodalmas út az olimpiai kézilabdatorna.

Oroszországi tudósítónktól


A világbajnok tornát nyert
"Az élet mindenfélét hozhat"

Olimpia 2008 - további hírek

2009. március 12. 12:53

II. handball.hu közönségtalálkozó

2008. december 24. 0:01

Békés, szeretetteljes karácsonyt!

2008. november 28. 6:49

Görbicz és Pálinger a táblaavatón

2008. november 11. 15:26

Trefilov, egy kicsit másképp

2008. október 11. 7:54

Megvan a nyertes

2008. szeptember 30. 18:58

Mégsem vonulnak vissza

2008. szeptember 30. 12:03

Hajdu a férfi válogatott élén

2008. szeptember 29. 8:02

Olimpiai játék 3.

2008. szeptember 22. 6:47

Olimpiai játék 2.

2008. szeptember 18. 11:46

Módosulhatnak a játékszabályok

2008. szeptember 17. 14:31

Voina, második nekifutásra

2008. szeptember 17. 9:08

Magas nézettségű közvetítések

2008. szeptember 10. 9:44

Egy kapitánycsere hátterében

2008. szeptember 5. 0:04

Vérten újra bevetésre kész

2008. augusztus 30. 11:55

Borkai támogatta Baloghot

2008. augusztus 29. 19:00

Kitüntették kézilabdázóinkat

2008. augusztus 28. 9:28

Az itthonhagyott csapatorvos esete

2008. augusztus 27. 6:59

Ferling: Az éremért hajtottam

2008. augusztus 25. 8:55

„Ha kidobnak, akkor elmegyek!”

2008. augusztus 23. 19:37

"Vegyes érzéseim vannak"