Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

"Az élet mindenfélét hozhat"

2008. július 23. 7:29 © handball.hu

Az orosz nőikézilabda-válogatott olimpiai felkészülése - mint azt Dán Róbert írásából megtudhatjátok - olyan nehézségbe ütközött, mint hogy vezetőedzőjét, Jevgenyij Trefilovot három hétig volt kénytelen nélkülözni a csapat.

"Az élet mindenfélét hozhat"
Az orosz válogatott olimpiai felkészülése június 9-én kezdődött. Két hét közös munka után a csapat kapott öt szabadnapot, utána leutazott a fekete-tengeri üdülőhelyre, Anapába, ahol folytatódtak az edzések.

... És a megpróbáltatások – tehetnénk hozzá, ami Jevgenyij Trefilovot illetően teljes mértékben megfelel a valóságnak. A válogatott vezetőedzőjét ugyanis csakhamar kórházba kellett szállítani, mert kiújultak a tavaszról már jól ismert vesekő-panaszai.

„Már úton Anapába sem éreztem magam jól, többször majdnem elájultam” - nyilatkozott utóbb a Szovjetszkij Szportnak az edző. ”Végül aztán a krasznodari kórházban kötöttem ki, később pedig – hála Borisz Gromovnak, a moszkvai területi kormányzó segítségének – átkerültem egy moszkvai klinikára, ahol megműtöttek. Az orvosaim szerint minden rendben zajlott, ezért remélem, egy hét múlva már a csapattal lehetek.”

Mivel ez a nyilatkozat – egyben az első tudósítás az orosz médiában – meglehetős késéssel, csak július 14-én jelent meg, arra következtethetünk, hogy Jevgenyij Trefilov visszatérését (három hét kihagyás után) erre a hétre tervezi. Ez érthető is, hiszen július 23-tól az orosz csapat nemzetközi tornán vesz részt Párizsban, ahol ő szeretné irányítani a csapatot. (A másodedzői feladatot egyébként a válogatott mellett ugyanaz a Vitalij Krohin látja el, akit jól ismerünk a Zvezda kispadjáról a számunkra rossz emlékű ETO-Zvezda BL-elődöntő visszavágójáról.)



A szurkolók megnyugatása érdekében a Szovjetszkij Szport – tőle meglehetősen szokatlanul – interjút is közölt Irina Poltorackajával, az orosz válogatott csapatkapitányával:

- Már tudtunk pihenni, de mondjuk nem rossz, hogy ilyen feszített idényen vagyunk túl. Hála a sok szoros meccsnek a nemzetközi kupákban, még most is lendületben vagyunk, készen az új próbatételekre. Mindenki egészséges és sikeréhes.

- Ezek szerint egy pekingi ezüst már csalódás lenne?
- Dehogyis! Bármilyen színű éremnek örülünk. Más kérdés, hogy most persze csak az arany jár a fejünkben. De a többi csapat is nyerni szeretne...

- Melyik csapat lesz a legnagyobb ellenfél?
- Sokan mondják, hogy az olimpiai döntőben az orosz és a norvég csapat találkozik majd, de én ebben nem vagyok biztos. Öt-hat csapat is komoly győzelmi esélyekkel vághat neki az olimpiának.

- Az esélytelenebb csapatok okozhatnak meglepetéseket?
- Persze. Végülis ez egy olimpia. Az előző ötkarikás játékokat csak tévén nézhettem, és mindig voltak meglepő dolgok. Sok múlik a csapaton belüli hangulaton és a szerencsén is.

- Most játszik először Kínában, vagy már járt ott kézilabdacsapattal?
- Igen, egy ifjúsági vb-n (az 1979-es korosztállyal). Az a torna is nyár végén volt, igaz, nem Pekingben, de az ottani időjárásról vannak emlékeim. Bár végülis mit számít az, hogy milyen az idő a városban? Nekünk – nem úgy, mint mondjuk az atlétáknak – könnyű dolgunk lesz: a kézilabda-csarnokban és az olimpiai faluban is lesz légkondicionálás.

- Most mennek először Pekingbe, sőt, először vesznek részt olimpián is. Mennyire izgul a csapat, elvégre ez több, mint egy világbajnokság?
- Ezt mi is így gondoljuk, és izgulunk is, de megpróbálunk nem gondolni rá. Inkább úgy vesszük, hogy ez is csak egy szokásos világverseny, ugyanazokkal az ellenfelekkel, akikkel Eb-ken és vb-ken találkozunk.

- Előnyt jelenthet az, hogy most az orosz csapat a világ legjobb csapata...?
- Inkább hátrány. Egy vb-győzelem csak bajjal jár. Először is mindig nehezebb a csúcson maradni, mint oda felérni. Aztán meg mindegyik csapat minket akar megverni. Viszont ez nem baj, mi is készülünk!

- A válogatott vezetőedzője, Jevgenyij Trefilov kórházba került. Ez mennyire befolyásolta, befolyásolja a felkészülést?
- Készülünk a szokásos módon, de Jevgenyij Vasziljevics nagyon hiányzik. Nagyon hozzászoktunk. A válogatott az utóbbi években olyan lett, mint egy család, összetartozunk. Innét is kívánok az edzőnknek mielőbbi gyógyulást, nagyon várjuk őt vissza!

- Ön az egyik legtapasztaltabb játékos a keretben. Mondhatjuk, hogy ez az olimpia az első és egyben az utolsó lesz az ön életében? Vagy lesz folytatás?
- Óh, nem is tudom. Az élet mindenfélét hozhat. Sokan fejezik be a kézilabdát, aztán visszatérnek, és újrakezdik. Térjünk vissza erre a témára egy-két év múlva talán...

- Ha Pekingben kapnak szabadnapot, hova szeretne menni?
- A helyi látványosságokat nem fogom megnézni, végülis ez nem turistaút. Viszont röplabda és kosárlabda meccsekre szívesen kimennék szurkolni a mieinknek!

Oroszországi tudósítónktól

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi