Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Marczinka: Az olimpiai sorsolás ideális, de veszélyes

2004. április 22. 14:34 © handball.hu

Bár négy hónap van hátra az olimpia rajtjáig, és két hónap a válogatott edzéseinek kezdetéig, a lányok addig sincsenek alulterhelve. Sőt. Két kupadöntőhöz közeli magyar női csapat található az országban. Hogy valóban eljutnak-e a célig, az e hét végén derül ki. Erről, és a válogatott körüli kérdésekről kérdeztük Marczinka Zoltánt, a magyar női válogatott edzőjét, Mocsai Lajos szövetségi kapitány segédjét.

Marczinka: Az olimpiai sorsolás ideális, de veszélyes
handball.hu: Hogyan értékeled a hétvégi győri, illetve újvárosi meccseket? Van-e döntőbe jutási esélyük a válogatottakkal büszkélkedő magyar csapatoknak?
Marczinka Zoltán: Mindkét csapat magához és az ellenfeleihez képest is jól telesített. A Győr szakaszokban játszott jól, a 9 gól különbség elég lesz a visszavágóra, mert összességében jobb játékerőt képvisel a Vagnál. A Dunaferr 45 percig magas színvonalon, és nagy iramban kézlabdázott, ez a teljesítmény akár a BL-győzelemhez is elég lehetne. De mint azt (sajnos) tudjuk, a mérkőzés 60 percig tart...
Ha kevesebb góllal nyertek volna, akkor is a Dunaferrt tartanám esélyesebbnek, mert idegenben is jók, és mint csapat, rendkívül masszívak, motiváltak. Dániában is győzelemre fognak játszani.
Idegenben mindkét magyar klubcsapatnál döntő lesz a védekezés hatékonysága, és ismét szükség lesz mindkét válogatott kapus (Pálinger, Sirina) klasszis teljesítményére.
Továbbá kulcskérdés, hogy a mindkét csapat támadójátékát nagymértékben meghatározó irányítók (Ferling, Görbicz) a mérkőzés végéig, azaz az utolsó percéig fejben, mentálisan frissek, kreatívak maradjanak.
Nagyon bízom benne, hogy két európa-kupadöntős csapatunk lesz!

handball.hu: Alig van négy hónap az olimpiáig. A válogatott június 16-án találkozik újra. Az addigi "szünet" milyen változást hozhat a világbajnokság magyar keretén, ráadásul egy szűkebb, 15-ös olimpiai keret érdekében?
Marczinka Zoltán: Már a márciusi egyhetes összetartáson is ehetőséget kapott néhány új játékos (Bulath, Szűcs), elsősorban azzal a célzattal, hogy kiderüljön, számításba vehetőek-e esetleg már az olimpiai felkészülést megkezdő bővebb keretben. Ez a tendencia folytatódott volna az április eleji edzőtábor során, ahol újabb játékosok kaptak volna lehetőséget. Ehhez került volna sor a külföldön játszók hazahívására is. Sajnos az edzőtábor a sűrű bajnoki, Magyar Kupa-, BL-, EHF-program miatt elmaradt.

handball.hu: Várható, hogy a franciaországi edzőtábor során néhányszor megküzdünk a hazaiak világbajnok csapatával a nemzetközi torna előtt. De vajon a szlovén szövetség mutat-e érdeklődést ilyen mérkőzés(ek)re a magyar csapat szlovéniai edzőtábora alatt?
Marczinka Zoltán: Mivel ezidőtájt - június végén, július elején - a játékosok még nyári szabadságukat töltik, és csak az olimpiára készülő válogatottak edzenek, ezen edzőtábor alatt nemzetközi mérkőzésre nincs reális esély. Mivel viszont a roglai magaslati felkészülés (június 21-július 3.) 2. hetében már játszani szeretnénk, szó van arról, hogy már edző klubcsapatokkal, esetleg ifi-junior férficsapatokkal megmérkőzünk Szlovéniában.

handball.hu: Sorrendben Kínával, Görögországgal, Brazíliával, Ukrajnával játszunk az A-csoportban. Így képzelted a sorsolást, vagy jobb lett volna egy nehezebb, de ismertebb ellenfelekből álló csoportból esetlegesen továbbjutni?
Marczinka Zoltán: A sorsolás ideálisnak, sőt talán a lehető legjobbnak tűnik, azonban ennek is megvannak a maga veszélyei. A VB-n öt mérkőzést játszottunk úgy sorozatban, hogy a csapatra állandó nyerési kényszer nehezedett, ez extra erőket mozgósított, nagyon összekovácsolta a közösséget, és sok jó egyéni teljesítményt eredményezett. "Gyengébb" csoportból továbbjutni 1. vagy 2. helyen, aztán a legfontosabb, 5. mérkőzésen összetalálkozni egy olyan dán, spanyol, koreai, vagy akár francia csapattal, akik a csoportban minden meccsen élet-halál harcot vívtak, nagyon veszélyes lehet.
Ez a csoportbeosztás is egyfajta speciális tervezést, felkészülést igényel, elsősorban a formába hozás és a motiváció terén.

handball.hu: Decemberben Magyarországon lesz az EB. Június 10-én, a sorsolás napján a második gömbben elhelyezkedve várjuk az ellenfeleket. Az elsőben lévő dán, norvég, francia, orosz négyesből melyik áll a kívánságlistád elején?
Marczinka Zoltán: Biztos vagyok benne, hogy ebből a négyesből az orosz és a norvég csapat lesz a legmotiváltabb, hiszen nem jutottak ki az olimpiára, és bizonyítani akarnak. Valamint nekik lesz legtöbb idejük arra, hogy újra erős csapatot építsenek, hiszen már mostantól csak az EB-re készülnek. A dán és a francia csapat EB-formáját nagyban fogja befolyásolni az olimpiai szereplésük, helyezésük, valamint az, hogy jelenlegi kulcsjátékosaik közül - az olimpia után 3 hónappal - hányan vállalják az EB-szereplést.
Remélhetően sikeres EB-szereplésünk nem azon fog múlni, hogy ebből a négyesből ki kerül a mi csoportunkba...

handball.hu

Magyarország - további hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi