Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Eldőlni látszik a Bundesliga

2017. április 18. 9:10 © handball.hu

Míg tavaly ilyenkor még négy csapat versengett a bajnoki címért, az idei szezonban a teljes dobogó kialakult lényegében április közepére. Nagyobb az izgalom a pénzügyek kapcsán.

Eldőlni látszik a Bundesliga
Az SG BBM Bietigheim egy szoros és izgalmas mérkőzésen a thübingeni rózsaszín díszletek közt is le tudta győzni a tavalyi ezüstérmes TuS Metzingen együttesét. Ezzel továbbra is hibátlanok a bajnokságban, és óriásit léptek a bajnoki cím megszerzése felé. Természetesen ők az elsők, és négy pont előnyük van a második helyen álló Thüringer HC-vel szemben. Ráadásul a gólkülönbségük is sokkal jobb (pontazonosság esetén ez dönt), tehát ha a legutolsó fordulóban esetleg ki is kapnának a címvédő vendégeként, és még azon kívül is elhullajtanának valahol két pontot, akkor is ők nyernék meg, történetük során először, a bajnokságot.

A címet tehát szinte már most odaadhatjuk Martin Albertsen együttesének. De hasonlóan biztosnak látszik az is, hogy az előző hat év bajnoka, a Thüringer HC fog befutni a második helyre. A Metzingen a fentebb említett vereségével már hat pont hátrányba került a címvédővel szemben, ráadásul 40 góllal rosszabb a gólkülönbségük. A hátralévő hat fordulóban ezt a hátrányt legfeljebb matematikailag lehet behozni.

A bronzot viszont minden bizonnyal Szekerczés Lucáék nyakába akasztják, ugyanis nem csak előttük, de mögöttük is hat pontnyi különbség alakult ki a tabellán húsz játéknap után. A HC Leipzig és a Buxtehuder SV küzd ott a negyedik helyért. A lipcseiek vannak lépéselőnyben: bár ugyanannyi pontjuk van, mint északnémet vetélytársuknak, de ők egy mérkőzéssel kevesebbet játszottak. De a középmezőny is eléggé szétszakadt, például a hetedik Oldenburg és a nyolcadik Göppingen közt is öt pont a különbség.

Az utolsó helyen álló Celle biztos kiesőnek tekinthető, a másik kieső poszt elkerüléséért a Nellingen és a Neckarsulm vív ádáz küzdelmet. A Neckarsulm kiesése pikáns lenne, hiszen ők a következő szezonra komolyabb erősítésekkel számoltak, leigazolták például a THC irányítóját, Iveta Luzumovát.

A Celle kiesése már csak azért is biztos, mert ők eleve nem is igényeltek első osztályú licencet a következő szezonra, így, ha esetleg megtáltosodnának, és a pályán kivívnák a bennmaradást, akkor is a másodosztályba kényszerülnének. A többi kérdés még nyitott. A 2. ligát már biztosan megnyerő Bensheim-Auerbach együttesén kívül még ketten, a drezdai Rödertal és a szintén középnémet Halle-Neustadt igényelt elő osztályú licencet. De egyrészt nem biztos, hogy ők kiharcolják a feljutást (a 16 pont előnnyel vezető Bensheim-Auerbach mögött elég sűrű a mezőny, öt csapat van két ponton belül), másrészt a Rödertal elég bizonytalan anyagi helyzetben van, a szezon végén szinte a teljes keretük távozik, kérdéses, miből is tudnák vállalni az élvonalbéli szereplést. Ha nem lesz második feljutó, akkor a Cellén kívül senkinek nem kell kiesnie.

Már legalábbis, ha mindenki megkapja az első osztályú licencet, aki kérte. Leginkább a HC Leipzig felett lebeg Damoklész kardja. Kérdéses, összeállított anyaguk meg tudja-e győzni az illetékes döntéshozókat arról, hogy a HCL képes rendezett körülmények közt ledolgozni az adósságát. Ehhez, mivel a többi forrásuk nem lesz elegendő, szükség lehet a városi önkormányzat segítségére is, ők azonban egyelőre vonakodnak. A lipcseiek segítségére lehet, hogy nélkülük akár létszámhiányos is lehet jövőre az első osztály. A Vfl Oldenburg számára a 2017/18-as szezon jelenleg biztosítottnak látszik, bár igen szűk, 12 fős kerettel számolnak, abban is több ifistával, és vezetőedzőjük, Leszek Krowicki is távozik. 2018-tól már ez is bizonytalan, a főszponzor kihátrálása miatt a költségvetésük még a magyarnál jóval szerényebb összegekből gazdálkodó német mezőnyben sem biztos hogy biztosítani tudja az első osztályú részvételt. Az már biztos, hogy a következő szezonban egyikük se ad be nevezést semmilyen nemzetközi kupába. Azok csak viszik a pénzt, és az eleve meggyengülő keretekkel (Lipcséből is eligazolt minden meghatározó játékos, Oldenburgban is inkább csak a cserék maradtak) sok esélyük amúgy se lenne.

A Bietigheim mellett a THC-nál már informálisan jelezték, hogy fognak pályázni egy szabad kártyára, amivel részt vehetnének a BL-selejtezőben, így akár ismét lehet két német csapat az elitben. Az EHF-kupa kérdése már bizonytalanabb. Az Oldenburg és a Lipcse ugye biztosan nem. A Metzingen ugyan nemrég még BL-selejtezőről álmodott, de, ha az nem is igen jöhet már össze, az EHF-kupába azért biztosan újra belevágnak. Ahogy most kinéz a tabella, mögöttük a Buxtehude (jelenleg 4.) és a Borussia Dortmund (jelenleg 6.) lehet még a befutó. A Ruhr-vidéken pénz lenne bőven, ennek ellenére eddig sosem sikerült ütőképes csapatot összeállítaniuk. Hogy mire jutnak, ha a liga mellett nemzetközi kupában is pályára kell lépniük hétről hétre? Még az is lehet, hogy ősszel meglátjuk.

Németh Attila

© handball.hu

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi