Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Junior Eb: csoportellenfeleink közelebbről

2013. augusztus 1. 3:35 © handball.hu

Kora délután útjára indul a junior Európa-bajnokság Dániában. A magyarok este a spanyolok ellen kezdenek, majd a szlovénok és végül a svédek következnek a csoportmeccseken. Dán Róbert írását olvashatjátok az ellenfelekről.

Junior Eb: csoportellenfeleink közelebbről
Az 1994-es korosztály világversenyein kevés meglepetés történt az elmúlt két évben. Öt csapat (Dánia, Oroszország, Norvégia, Magyarország és Románia) tudása alapján kiemelkedik a mezőnyből, a döntőben mindkétszer Dánia és Oroszország csapata mérkőzött meg egymással, a bronzérem pedig tavaly és tavalyelőtt is Norvégiának jutott.

Mi 2011-ben negyedikek lettünk, 2012-ben ötödikek, akkor a románok játszhattak a harmadik helyért a norvégokkal. A hatodik helyen eddig mindkét alkalommal Svédország végzett, az első öt helyezett a világversenyeken meggyőző fölénnyel utasította maga mögé a többieket. Ebből kiindulva akár nyugodtan hátra is dőlhetnénk, ha nem tudnánk, hogy a korosztályok első junior éve gyakran hoz meglepetéseket, ráadásul a csoportunkban két olyan csapat is van, akikről nem sokat tudunk és akikkel eddig még egyszer sem találkoztunk.



SPANYOLORSZÁG (augusztus 1., csütörtök 18.00)

Eb-11. (2011), vb: - (2012)

A spanyolok a két évvel ezelőtti csehországi Eb-n a csoportjukban Norvégiától (26-34) és Hollandiától (31-35) is kikaptak, így nem jutottak a nyolc közé, végül a 11. helyen végeztek. Mivel a 2012-es vb-re Európából csak az Eb első nyolc helyezettje kvalifikálta magát, ez egyben azt is jelentette, hogy a spanyol 1994-es korosztály számára kiesett az egész tavalyi év. Legalábbis 2011-ben még úgy tűnt... Az IHF azonban az óceániai és az afrikai régiótól is elvett egy-egy helyet büntetésül, és az így felszabadult két kvótát Európa kapta meg.

A 2011-es Eb helyezési sorrendje alapján Horvátország és Németország indulhatott volna, de Németország nem vállalta a részvételt; a sorban következő ország Spanyolország volt. A spanyol szövetség 2012. március 23-án kapta meg erről az értesítést azzal, hogy egy héten belül nyilatkozzon, vállalják-e a részvételt a világbajnokságon. Hamar kiderült, hogy a szövetség csak egy női utánpótlás válogatott felkészülését tudja finanszírozni arra az évre (náluk az éves költségvetést mindig az előző év decemberében fogadják el úgy, hogy plusz pénzt utána már nem igényelhetnek). Rövid vívódás után a spanyolok úgy döntöttek, hogy ők sem indulnak a 2012-es U18-as vb-n, a játékosok csalódottságát és elkeseredését képzelhetjük...

Ezért aztán az 1994-es korosztály kettőzött erővel készült az idei Európa-bajnokságra, hogy bebizonyítsák, igazságtalanul vett el tőlük a saját szövetségük egy lehetőséget. Márciusban egy németországi tornán a hollandokat (30-25), a portugálokat (30-29) és a németeket (35-20) is meggyőző játékkal verték. A kvalifikáción májusban szintén nem találtak legyőzőre, Svájcot (33-24), Litvániát (35-17) és a vendéglátó Horvátországot (27-24) is maguk mögé utasították. A spanyol csapat védekezése, különösen az öt plusz egyes védekezése kiváló lehet: a litvánok a meccs elején 17 perc alatt csak két gólt tudtak nekik lőni, "és utána is csak azért jöttek fel valamennyire, mert a legjobb védőjátékosunk megsérült" - jegyezte meg a spanyol edző. "Az első negyedórában hatszor kényszerítettük őket passzív játékra, egyszerűen nem tudtak mit kezdeni a védekezésünkkel" - tette hozzá.

A horvátok ellen is repülőrajtot vettek a spanyolok, az első negyedórában már 9-2-re vezettek, amikor elcserélték magukat, ebből persze kiállítás lett, a csapatot megzavarta ez a hiba, és a horvátok vissza tudtak jönni a meccsbe, de a második félidő végén megint a spanyolok voltak jobbak. "Ilyen védekezéssel mi leszünk az Európa-bajnokok" - jelentette ki még tavasszal Jenaro Félix, a spanyolok edzője. "Ez a válogatott keményen dolgozik, a lányok pozitívan gondolkodnak, és fantasztikus a légkör a csapaton belül."

Félix - aki tavaly még az 1992-esek szövetségi kapitánya volt - július elején visszakerült az ifiválogatotthoz, és a juniorok egy új, nála jóval visszafogottabban fogalmazó edzőt kaptak, Sagrario Santana személyében. Vele nem is volt olyan sikeres a csapat, mint korábban: előbb három mérkőzést játszottak a portugálokkal, ezekből kettőt megnyertek, egyet elveszítettek (22-29, 27-24, 25-21), utána pedig július utolsó hetében két meccsen léptek pályára már Horvátországban, ahol mindkét meccsen kikaptak a horvátoktól (15-19, 21-22).

A spanyol szövetségi kapitány a védekezéssel elégedett volt, a támadással kevésbé: "A második félidőben volt, amikor tíz percig egy gólt sem tudtunk lőni" - jegyezte meg az első meccs után, "meg kell nyitnunk az ellenfél védelmét, mert felállt fal ellen csak szenvedünk. Életbevágóan fontos, hogy meccsenként ne kapjunk 25 gólnál többet. Nekünk nincsenek igazán magas játékosaink, azért is dolgoztunk ennyit a védekezésünkön, hogy labdaszerzésekből indított támadásokból, rendezetlen védelem ellen tudjunk inkább gólokat lőni."

A magyar válogatott elleni taktikáról már Koldingban, Dániában beszélt Sagrario Santana: "a magyaroknak nagyon magasak a belső védőik, nagy hibát követnénk el, ha középen erőltetnénk a támadásokat. Helyette járatni kell a labdát, meg kell játszani a szélsőinket. Védekezésben mélységben ki fogunk lépni mindkét oldalon, hogy leütközzük az átlövőiket, nem szabad engedni, hogy egyáltalán lövőhelyzetbe kerüljenek." Igaz, azt is hozzátette, hogy a magyar csapat nagyon jó, és a legesélyesebb arra, hogy csoportelső legyen.

Az biztos, hogy a spanyol juniorokban - azután, hogy egy teljes évet ki kellett hagyniuk - ég a bizonyítási vágy, hogy megmutassák, mit is tudnak, igaz, az utóbbi hetek vereségeit követően némileg kisebb lett az önbizalmuk. Velük játsszuk az első mérkőzésünket a junior Eb-n, és az biztos, hogy ez a meccs nem ígérkezik túl könnyűnek.



SZLOVÉNIA (augusztus 2., péntek 18.00)

Eb: - (2011), vb: - (2012)

A szlovén U17-es válogatott két éve rendkívül balszerencsés volt: az egyetlen olyan kvalifikációs csoportba kerültek, ahova nem négy, hanem csak három csapatot sorsoltak, és ahonnét éppen ezért csak egy csapat juthatott tovább. Mivel ugyanitt voltak a franciák is, ezért igazából nem lehetett kérdés, hogy melyik csapat lesz az, bár a szlovénok végül csak három góllal maradtak alul a továbbjutásról döntő meccsen (24-27). Ez persze azt jelentette, hogy ki kellett hagyniuk a 2012-es világbajnokságot is, így náluk a mostani Eb lesz ennek a korosztálynak az első világversenye. Az idei kvaliban szerencsésebb sorsolásuk volt: Angliánál (41-17) és Lengyelországnál is (27-21) meggyőző játékkal bizonyultak jobbnak, és csak a tavalyi vb-4. Romániától kaptak ki (24-32).

Bojan Voglar, a szlovén juniorok szövetségi kapitánya egyben a felnőtt bajnokságban második Zagorje csapatának is az edzője, így aztán nem meglepő, hogy a Zagorje 16 fős felnőtt keretében öt 1994-es születésű játékos is helyet kapott (közülük azonban csak hárman kaptak meghívót a junior válogatottba, azaz nem mondhatjuk, hogy Voglar a saját játékosait részesítené előnyben mindenáron...).

Egyikükkel, a balszélső Pia Ugrinnal külön interjút is készített az EHF, mint a női kézilabdázás egyik fiatal tehetségével (tőlünk Tóth Gabit választották ki egy ilyen interjúra, ezt nemrég itt a handball.hu-n is olvashattuk). A fiatal szélső óvatosan fogalmazott, amikor csapata Eb-esélyeiről kérdezték, bár megjegyezte, hogy "keményen dolgozunk és bízunk saját magunkban".

A szlovén juniorok igazi tudását nem könnyű így előzetesen felmérni, mert az év folyamán csak szlovén felnőtt klubcsapatokkal voltak mérkőzéseik (nem a Krim Mercatorral, természetesen), ezen kívül még Ausztriával játszottak két felkészülési meccset júliusban. Mindkét alkalommal, ha nem is könnyen, a szlovénok győztek (27-23, 26-25). Májusban a horvátok kétszer is hasonló gólkülönbséggel bizonyultak jobbnak az osztrákoknál, ezért valószínűleg nem tévedünk nagyot, ha feltételezzük, hogy a szlovénok játékerőben a horvát válogatottal lehetnek egy szinten. Márpedig mi ezt a horvát válogatottat két éve 12 góllal, tavaly pedig 14 góllal alaposan megvertük.



SVÉDORSZÁG (augusztus 4., vasárnap 18.00)

Eb-6. (2011), vb-6. (2012)

A skandináv országok az utóbbi időben testvériesen megosztoztak egymás közt azon, hogy közülük éppen melyiküknek legyen a legjobb csapata a korosztályos világversenyeken. Az 1990-es korosztályban a norvégok, az 1992-esek között a svédek, az 1994-eseknél a dánok voltak a legjobbak, így aztán végül mindenkire sor került. A jó hír az, hogy a svédek 1994-es válogatottja (ellentétben a világverő 1992-esekkel) nem igazán tűnik ki a többiek közül, a világversenyeken eddig két hatodik hellyel kellett beérniük.

Nagy reményeket valószínűleg hazájukban sem fűznek a szereplésükhöz, mindenesetre a tavalyi vb után több mint fél évet vártak arra, hogy a válogatottat ismét összehívják egy kétnapos edzőtáborra márciusban, akkor is csak két felnőtt klubcsapattal játszottak meccseket. A májusi kvalifikáción megerőltetés nélkül jutottak túl (az egyik legkönnyebb csoportból), legyőzve a törököket (32-20), a finneket (40-15) és a németeket is (26-19).

Utána júniusban, felkészülési tornán nagyon kikaptak a dánoktól (18-30), kicsit kevésbé a norvégoktól (22-29), de megverték a lengyeleket (30-22). Birthe Hansson, a svédek edzője azzal vigasztalta csapatát, hogy "a norvégok ellen az 50. percig jól tartottuk magunkat, egészen addig csak egy góllal vezettek, az utolsó tíz percben aztán hat gólt lőttek nekünk, mi meg egyet sem".

A mieink többször is játszottak már a svédekkel, az első két meccsünk még tavaly júliusban volt, egy felkészülési tornán (25-25, 21-22). A szakmai stáb nagyon jól kiemelezhette a svédek gyenge pontjait, mert alig egy hónappal ezután, az U18-as vb-n kétszer is úgy győztük le őket, hogy egy pillanatig sem volt esélyük ellenünk... Az első meccsen 25 percig gólt sem tudtak nekünk lőni (8-0-ra vezettünk, amikor először gólt kaptunk), és ezt az előnyt végig meg tudtuk tartani (21-13).

Az ötödik helyért vívott mérkőzésen szintén elhúztunk tíz perc alatt tíz góllal, és innét a svédek már nem tudtak visszajönni (31-25). Ez a két vereség nyomot hagyhatott bennük, mert az edzőjük, amikor megtudta, hogy velünk kerültek egy csoportba az Eb-n, megjegyezte, hogy "könnyebb sorsolásunk is lehetett volna... a magyarok többször megvertek minket, persze most visszavághatunk, mert voltak azért szorosabb meccseink is velük". Majd hozzátette, hogy szeretnének továbbjutni a csoportból, és ezért mindent meg fognak tenni, "de ez nem lesz könnyű".

Dán Róbert

A magyar csapat Eb-kerete

A junior Európa-bajnokság honlapja
17 éves szupertehetség a juniorok között
Második lett a junior válogatott
Nyári megmérettetések küszöbén
Svéd, spanyol, szlovén ellenfelek

© handball.hu

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi