Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Küldöttgyűlést tartott az MKSZ

2013. május 17. 17:41 © handball.hu

Május 17-én tartotta 2013. évi rendes küldöttgyűlését az MKSZ. Az alapításának 80. évfordulóját idén ünneplő szervezet a jubileum alkalmából öt személynek osztotta ki az első ízben átadott kitüntetést, a Magyar Kézilabdázásért Emlékérmet.

Küldöttgyűlést tartott az MKSZ
Vetési Iván elnök beszédében a 2012-2013-as, felejthetetlen időszak eredményeinek kiemelése mellett a legfontosabb feladatokra helyezte a hangsúlyt: az MKSZ célja, hogy minél több tőkét vonzzon a sportágba, tovább növelje a sportolói létszámot, fejlessze a magyar kapcsolatokat a nemzetközi sportdiplomáciai színtéren, eredményesen rendezze meg a sportág Magyarországon sorra kerülő világversenyeit, a klubokkal és a megyei szövetségekkel pedig még harmonikusabb, partneri viszonyt ápolva dolgozzon együtt a magyar kézilabdázás sikeréért. A küldöttgyűlés döntött arról is, hogy visszahívja tisztségéből Bienerth Gusztáv és Borsos Attila elnökségi tagokat.

Dr. Simicskó István sportért felelős államtitkár az esemény nyitányaként gratulált a magyar kézilabdázás valamennyi résztvevőjének az elmúlt időszakban elért fantasztikus eredményekhez, hangsúlyozva: a sportág remek pályán halad.

Vetési Iván MKSZ-elnök beszédének elején gratulált a Győri Audi ETO-nak a BL-győzelemhez, megemlítve: maga is megkönnyezte a pillanatot, amikor Görbicz Anita annyi évnyi küzdelem után az ETO csapatkapitányaként végre a magasba emelhette a Bajnokok Ligája-trófeát. A sportágvezető hozzátette: reméli, 2014 tavaszán a férfi Bajnokok Ligája négyes döntőjében is szoríthatunk magyar csapatért. Az elmúlt egy esztendő eredményeit ismertetve Vetési Iván megemlékezett a férfiválogatott fantasztikus olimpiai sikeréről, a női felnőtt válogatott Eb-bronzérméről és a juniorok vb-3. helyéről is, külön hangsúlyozva az utánpótlás-válogatottak szerepét: - Utánpótláscsapataink rég nem látott nyárnak néznek elébe. Az ifi leány és a junior fiúválogatott sikeres selejtezőjét követően biztosan ott lesz soros világversenyén, az U19-es fiúk hazai pályán léphetnek pályára az augusztusi világbajnokságon, mától vasárnapig pedig Hajdu János csapata, a női juniorok szerepelnek Csehországban a házigazdák, Ukrajna és Izrael ellen Eb-selejtezőn. Jó esély van rá, hogy az első két csapat között végezzenek. Ez esetben tíz év után először mondhatnánk el: valamennyi korosztályos válogatottunk kijutott soros versenyére! Az eredmények felsorolása igen hosszú volt – szerencsére, hiszen sportágunk 80 évesen is csúcsformában van. A magyar kézilabdázás napjainkban egy takaros, mindenki figyelmét felkeltő épület, ennek megtartásához azonban az szükséges, hogy mindenki tegye a dolgát a házban és a ház körül. Összességében, azt hiszem, a napi feladatokat, sikereket és problémákat külön kell választanunk az összképtől. Nekünk, a szövetségben, a kluboknál és a megyékben dolgozóknak a legfontosabb dolgunk az, hogy ne rózsaszín szemüvegen át nézzük a sportágat, hanem megoldjuk az adódó problémákat. Azért vállaltunk felelősséget, hogy a jelenlegi összkép megmaradjon, sőt, esetleg még javuljon is. A szürke hétköznapok tehát nem ünnepiek, inkább dolgosak – hangsúlyozta az MKSZ elnöke.

Vetési Iván kiemelte a magyarországi nyári U19-es férfi világbajnokság szerepét, az ősszel induló képzést a Mocsai Lajos által vezetett Nemzeti Kézilabda Akadémián, valamint a sportdiplomácia szerepét. - Úgy vélem, sokat tehetünk annak érdekében, hogy csapataink a válogatott találkozókon és az európai kupamérkőzéseken egyenlő feltételek mellett léphessenek pályára, ez azonban egy folyamatos, és nem éppen gyors sikerrel kecsegtető munka. Folyamatos kapcsolatban állunk az európai és nemzetközi szövetséggel, a tagszövetségekkel és természetesen megannyi játékvezetővel is, és nyugodtan mondhatom, a magyar név jól cseng a világ kézilabdázásában. A Veszprém-Kiel mérkőzés után sokaktól hallottam: lehet háborogni azon, hogy esetleg a magyar csapatot sújtották a játékvezetők, de nehezen tudják elképzelni, hogy ne a BL-győztesnek kedvezzenek egy kicsit, ha éppen rászorul. Ez lehet, hogy így van, de nem feltétlenül kell belenyugodnunk. Van tennivalónk ez ügyben is, és a kapcsolataink fejlesztése mellett fontos számunkra, hogy a magyar játékvezetők foglalkoztatottak legyenek. Az európai kupamérkőzéseken hét párosunk működik közre az idei szezonban, ami néhány más országgal együtt a legmagasabb szám.

A társasági adókedvezmény adta lehetőségekről, azaz a TAO-támogatásokról külön szólt Vetési Iván: - A június végén lezáruló második TAO-s évre a klubok összesen 7,6 milliárd, az MKSZ mintegy 900 millió forintot kapott. Az idén júliustól induló újabb TAO-esztendőre a kluboktól összesen 339 pályázat érkezett be 26 milliárd forint támogatási igénnyel. Ami a rövid- és középtávú pénzügyi stabilitásunkat illeti: legfontosabb feladatunk, hogy újabb szponzorokat állítsunk a magyar kézilabdázás mellé. 2011-ben 180 millió forintos hiánnyal küszködött az MKSZ, ezt a lyukat elkezdtük befoltozni, és az utóbbi időszakban több szponzori szerződést is sikerült kötnünk, a Mercedes pedig az MKSZ aranyfokozatú főtámogatójává vált – mondta el az MKSZ elnöke.

Az 1933-ban létrejött szövetség alapításának 80. évfordulójáról Vetési Iván elmondta: - Mindenkor meg kell felelnünk a sportág múltja és jelene által támasztott komoly elvárásoknak. A játékosoknak a pályán, nekünk pedig azon kívül. Remélem, a 100. évfordulót már úgy ünnepli meg a sportág, hogy azt mondhatjuk: az utolsó 20 év igazi aranykor volt. Idén tehát, miként Görbicz Anita is mondta: nekünk 80! Boldog születésnapot, Magyar Kézilabda Szövetség! – zárta beszédét Vetési Iván, utalva az évforduló alkalmából bemutatott kisfilmre.

A Küldöttgyűlés szavazott két elnökségi tag, Bienerth Gusztáv és Borsos Attila visszahívásáról. A visszahívásokról szóló előterjesztéseket a küldöttek többsége elfogadta, így az MKSZ elnökségének létszáma átmenetileg hat főre csökkent.

A küldöttek a közgyűlésen elfogadták a szövetség Elnökségének szakmai beszámolóját, a Felügyelő Bizottság jelentését, az MKSZ 2012. évi pénzügyi beszámolóját és közhasznúsági jelentését, 2013. évi költségvetését, módosított Alapszabályát és a sportág 2017-ig tervezett stratégiáját.

Az ünnepi küldöttgyűlés záróakkordjaként öt szakember részesült az első alkalommal átadott Magyar Kézilabdázásért Emlékérem kitüntetésben.

A díjazottak:
Horváth József a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kézilabda Szövetség elnöke. Közel ötvenszeres felnőtt válogatott, majd edző és sportvezető. 15 évig volt a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kézilabda Szövetség főtitkára, 14 évig annak elnöke, továbbá tagja volt az MKSZ Etikai Bizottságának, Amatőr Tanácsának, továbbá Igazolási- és Átigazolási Bizottságának.
Lengyel Gábor a magyar válogatott játékosaként részt vett az 1958-as férfi vb-n. Edzőként több klubcsapat mestere, a 70-es években a női utánpótlás válogatott edzője, Török Bódog mellett a női felnőtt válogatottnál másodedző volt, mesteredzői cím kitüntetettje. Az MKSZ szakfelügyelőjeként tevékenykedett, 1988-2000 között az MKSZ Versenybizottsága elnöke volt. NB I-es játékvezető. A 2000-es években a Játékvezetői Bizottság ellenőrzési vezetője volt.
Nádoriné Hornok Klára korábbi NB I-es kézilabdázó, a Vasas bajnokcsapatának tagja. Több mint három évtizedes nevelői, edzői tevékenysége során a gyermek és utánpótlás kézilabdázás fejlesztésében szerzett meghatározó érdemeket, jelenleg az Óbudai KSI SE vezetőedzője.

Tavarnay László nemzetközi játékvezető, majd EHF ellenőr. A 2000-es évek második felében a Játékvezetői Bizottságban, majd a Versenybizottságban tevékenykedett. Fő feladata a továbbképzések megtartása, versenybírók képzése volt, emellett tevékenyen részt vett egyéb sportági munkákban (pl. hazai rendezésű világversenyek). 2011. óta az MKSZ JAB alelnöke.

Vanyus Attila az MKSZ tiszteletbeli elnökségi tagja, a Győri Audi ETO KC örökös tiszteletbeli elnöke, az MKSZ egykori alelnöke. Az 1990-2011 közötti időszak női kézilabdázásának meghatározó alakja, aki jelentős érdemeket szerzett a sportág utánpótlás bázisának kialakításában is.


© handball.hu

Címkék:

magyarország mksz díj

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi