DB Error: unknown errorSELECT DISTINCT h.id FROM hirek h LEFT JOIN hirek_kategoriak hk ON h.id = hk.hirek_id WHERE (h.torolt=0 OR 0) AND (hk.kategoriak_id=0 OR 1) AND (h.evil IS NULL OR h.evil=1) ORDER BY h.prioritasos DESC, h.datum DESC [nativecode=1 ** Can't create/write to file '/var/tmp/MYFuapRs' (Errcode: 28 - No space left on device)] - PS_SELECT_ARTICLE_LIST Spiridon: Szívem a Győrért dobog | handball.hu - kézilabda
Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Spiridon: Szívem a Győrért dobog

2013. április 4. 13:42

Szombaton a Bajnokok Ligája elődöntőjének első összecsapásán Bukarestben lép pályára az ETO az Oltchim ellen. A román sajtó kiemelten foglalkozik az eseménnyel, ezekből a nyilatkozatokból szemezgettünk.

Spiridon: Szívem a Győrért dobog
Az Oltchim egyik alappillére a 2001 óta az együttest erősítő beálló, Oana Manea a Győr elleni, 2010-es BL-elődöntőre emlékszik vissza a legszívesebben: "A legszebb ajándékot kaptam a születésnapomra, hiszen bejutottunk a fináléba. Ezek ugyanolyan örömteli emlékek, mint amikor a dánok elleni drámai mérkőzésen nyertünk bronzérmet a 2010-es Európa-bajnokságon" - mondta a játékos, aki kézilabdás karrierje előtt két évig dzsúdózott.

Manea elárulta azt is, hogy a magyar együttes régebben szerződést ajánlott neki, amelyet el is fogadott volna, ám még érvényes kontraktusa volt a románokkal.

A Győrhöz hasonlóan a Vâlcea is teljes kerettel állhat fel az elődöntőre, Marija Jovanovic és Allison Pineau is visszatért sérüléséből, de természetesen Cristina Neagu keresztszalag-szakadása után még egy ideig nem léphet pályára.

A győri együttes péntek este érkezik meg Bukarestbe, a szurkolók pedig két nagy- és két kisbusszal, valamint több egyénileg utazó drukkerrel követik őket. A román gárda csütörtöktől egy ötcsillagos szállodában pihen a találkozóra.

A Vâlcea dán trénere, Jakob Vestergaard egyfajta rekorder, hiszen a klub története során még egyetlen külföldi edző sem töltött egy teljes szezont a kispadon. A szurkolók bizalmát maximálisan kivívó szakember azonban már kilenc hónapja dolgozik az együttesnél. Vestergaard ismeri a BL-siker receptjét, hiszen a Viborggal kétszer is elhódította a trófeát (2009-ben és 2010-ben). Az idei szezonban a Ferencváros és a Krim elleni vereség után sem csüggedt el a tréner:

"Őszintén szólva még akkor is hittem benne, hogy az elődöntőbe juthatunk. A vereségeink csak azt a teóriát erősítik, hogy a középdöntő mennyire kiegyenlített, ráadásul a mi csoportunk borzasztó erős volt. Tudtam, hogy minden meccsünk szoros lesz, de arra törekedtünk, hogy az esetleges vereségek se legyenek nagy különbségűek. Ebből önbizalmat merítettünk, tanultunk a hibáinkból, és most itt vagyunk az elődöntőben" - mondta.

A szakember mesélt a Zvezda elleni taktikáról is, amikor együttese négygólos hátrányt ledolgozva győzött: "Hatalmas nyomás volt a lányokon, ezért fontos volt, hogy végig nyugodtak és koncentráltak maradjanak. Tudtuk, hogy az oroszok valószínűleg fizikálisan meggyengülnek az utolsó negyedórában, úgyhogy megpróbáltuk őket kifárasztani már az első félidőben. Ugyanaz történt az utolsó tizenöt percben, amire számítottam, így nyertünk. A győzelmet a szerencsének és a nagyon lelkes játékunknak köszönhetjük" - fogalmazott.

"Az ETO hibátlan szezont tudhat maga mögött, mindössze a Ferencváros elleni bajnokin ért el egy döntetlent. A játékosai ezáltal nagyon bíznak saját képességeikben. Azt hiszem, hogy ezt a mi javunkra tudjuk fordítani. Véleményem szerint a Győr nem tudja elviselni az esélyesség terhét.

Ezidáig minden összeesküdött ellenünk: olyan kulcsjátékosaink, mint Neagu sérültek le, pénzügyi problémáink voltak, és akadtak olyanok is, akik elhagyták a csapatot. Ám az elmúlt négy mérkőzésen hihetetlenül motivált játékot mutattunk! Azt hiszem, minden más csapatnál jobban tudunk nagy nyomás alatt játszani, és ez óriási előny lehet az elődöntőben is" - állította a tréner.

A Győr elleni találkozóról így vélekedett: "Nincs olyan csapat, amelynek ne lenne valamilyen gyenge pontja. Tudjuk, hogy ellenfelünk igen tapasztalt és jól felkészült, de megvan a tervünk, amelyet taktikai okokból most nem fedek fel, majd csak a mérkőzésen! A szezon kezdetekor megjósoltam, hogy ez a négy csapat jut majd az elődöntőbe, de a Vâlcea mostanra elérte azt a játékstílust, amellyel bármelyikük ellen egyenlő esélyekkel lép pályára".

Az ellenfél edzőjével, Ambros Martínnal kapcsolatban ezt mondta: "Még soha nem irányítottam csapatot ellene, és személyesen sem ismerem, ám csupa jó dolgot hallottam vele kapcsolatban, ezért tisztelem őt. Fiatal korunk ellenére mind a ketten tapasztalt edzőknek számítunk. Már alig várom a meccset ellenük!"



Öt évig erősítette az ETO együttesét a román származású Simona Spiridon, aki annak ellenére, hogy az élsporttól visszavonult, folyamatosan követi a Bajnokok Ligája történéseit:

"Az Oltchim két világklasszis sorral rendelkezik, míg az ETO 8-9 klasszis mellett a jövő reménységeivel tölti fel a keretét. A két csapatnak a BL-döntőben kellett volna találkoznia, hiszen papíron ők ketten a legjobbak. A továbbjutásról az dönt majd, hogy melyikük viseli el jobban ezt a nyomást, hiszen ennyi befektetett pénz után muszáj valamelyiküknek elhódítania a BL-trófeát" - mondta.

Spiridon így felelt arra a kérdésre, amely azt firtatta, milyen érzés volt öt évig az ETO-ban játszani, úgy, hogy többször is az utolsó pillanatban bukott el az együttes: "Mika (Aurelia Bradeanu) és én voltunk a legmérgesebbek, miután minden szezont trófea nélkül zártunk. A többiek könnyedén vették, hogy nem nyerték meg a BL-t, azt mondták, jövőre majd elölről kezdjük, újabb esélyt kapunk. A haragom abból fakadt, hogy soha nem tudni, mikor adódik egy újabb ilyen esély, és végülis igazam lett" - fogalmazott.

Simona azt is elárulta, kinek drukkol az elődöntőben: "Őszintén szólva volt csapattársamnak, Mikának, ugyanakkor a Győrnek is, hiszen annyi éven át játszottam ott, olyan sok szép emlékem van. Szívem a Győrért dobog. Románián belül csak a Zalauban kézilabdáztam, az Oltchimban nem, bár ők is megkerestek, és mentem is volna, de aztán nem lett a dologból semmi" - zárta szavait.



Az ellenfél spanyol válogatott játékosa, Alexandrina Barbosa jól ismeri az ETO edzőjét az Itxakóban eltöltött időkből: "Ambros filozófiája, hogy erős védelem nélkül nincs támadójáték. Ha nem védekezel, támadásban se fog menni, ez az elve" - mondta.

A Thüringer és az osztrák válogatott trénere, Herbert Müller egyenesen úgy fogalmazott, hogy Martín jelenleg a női kézilabda egyik legjobb edzője: "Nagyon tetszik a munkastílusa. Az Oltchim - ETO hihetetlenül erős párharc lesz, és nagyon kíváncsian várjuk kollégáimmal a két edző külön-csatáját is".

A románok kapusa, Silvia Navarro nagyon tiszteli Ambros Martínt: "Hat éven át volt az edzőm, és nagyon sokkal tartozom neki azért, ami ma vagyok. Mindig bízott bennem, nagyszerű edző és kiváló ember. Örökké emlékezni fogok azokra a boldog évekre, amelyet az Itxakónál eltöltöttünk" - zárta szavait.

Egy esetleges döntőbe jutással nagyjából 650.000 Eurót zsebelne be az Oltchim, amely a finálét minden bizonnyal a bukaresti Romexpo csarnokban rendezné 14.000 néző előtt, így a mostani 200.000 Euro jegybevétel helyett majdnem háromszor ennyit könyvelhetne el. A Petrom cégtől további 100.000 Euro járna a döntőbe jutásért, és még 100.000 Euro a trófea megszerzéséért. Ezen kívül az európai szövetség is több tízezer Euróval jutalmazza a döntőbe jutott csapatokat, illetve az aranyérmes együttest.

A hazai szurkolók különleges koreográfiával hangolnak: 4000 zászlóval, 3000 kék pólóval, 2500 matricával és 2500 műanyag "tapsoló kézzel" készülnek a találkozóra, amelyre már majdnem mind az 5200 belépő elkelt. A két klub 250-250 darab jegyet biztosít az ellenfél szurkolóinak a két elődöntőre.

Forrás: www.gsp.ro, www.prosport.ro



Bajnokok Ligája, elődöntő, 1. mérkőzés:

CS Oltchim Rm. Vâlcea - Győri Audi ETO KC
2013. április 6. (szombat), 17.00 (magyar idő szerint), Bukarest, Sala Polivalenta
Játékvezetők: Lars Geipel, Marcus Helbig (németek)
ÉLŐben: DIGISport1

Visszavágó:

Győri Audi ETO KC - CS Oltchim Rm. Vâlcea
2013. április 11. (csütörtök), 19.00, Veszprém, Veszprém Aréna

© handball.hu

További hírek