Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Siti: Nem ilyen munkához szoktunk

2011. október 19. 10:35

Minden idők legeredményesebb magyar kézilabdázóját, Siti Beát kérte fel segítőjének Karl Erik Bøhn, a magyar női válogatott norvég szövetségi kapitánya.

Siti: Nem ilyen munkához szoktunk
Siti Bea 2006-ban vonult vissza az aktív játéktól. A klasszis sikerekben gazdag pályafutást tudhat maga mögött: öt nemzetközi kupaaranyérmet gyűjtött be három klub színeiben. A Dunaferrben érte el legnagyobb klubsikereit, tagja volt az 1999-ben BL-t, az 1998-ben EHF-kupát, illetve az 1995-ben KEK-et nyert dunaújvárosi együttesnek. A dán Ikast légiósaként, és a Cornexi játékosaként is nyert EHF-kupát, a Dunaferrel 1999-ben elhódította a Szuperkupát is. A magyar válogatottnak éveken keresztül meghatározó alakja volt. Szerepelhetett az Eb-győztes (2000), az olimpiai ezüst- és bronzérmes (2000 és 1996), a világbajnoki második (1995) és az Eb-harmadik (1998) nemzeti csapatban.

A székesfehérvári Alcoánál évek óta dolgozik másodedzőként, mostantól pedig Karl Erik Bøhn munkáját is segíti nemzeti együttesünknél. Nyerő párost alkothatnak.

- Milyenek az első két, Karl Erik Bøhnnel töltött nap tapasztalatai?
- Nem ilyen jellegű munkához vannak szokva a lányok, az biztos, élvezzük a közös edzéseket. A játékosoknak viszonylag új dolog, hogy aktívan be vannak vonva a kapitány munkájába, önálló, gondolkodó lényként vannak kezelve. A teljes munkához rövid ez a másfél nap, ami a szerdai, azeriek elleni meccset megelőzi, de amit lehet, megcsinálunk. Előzetesen megkértük a lányokat, hogy rajzolják le azokat az alapfigurákat, amelyek korábban is beváltak, és amiről úgy gondolják, hogy használhatnánk a továbbiakban is.

- Hogyan zajlottak a hétfői, illetve a keddi edzések?
- A hétfői első tréning egy könnyű fizikai jellegű edzés volt, majd az alapfigurákat gyakoroltuk. Ezekből tizennégy darab van. Ezekről a játékelemekről, és az első gyakorlásról minden játékos DVD-felvételt kapott, amelyet kedden egy húszperces megbeszélésen közösen feldolgoztunk. A szerdai meccsig a játékosok egyénileg is foglalkoznak majd ezekkel a felvételekkel. Abba az irányba megyünk el, hogy kidolgozott, tudatos kézilabdát játsszon a csapat. Nem voltak futáshegyek, vagy sokáig tartó kondiedzések a programban, inkább a mentális felkészítés volt fókuszban. Kevés az időnk, ennek ellenére az alapoktól próbáltunk elindulni.

- Önnek Dániából vannak már skandináv tapasztalatai, hogy képzeljük el ezt a munkamódszert, mennyiben más, mint amit eddig alkalmaztak nálunk?
- Teljesen más. A bemelegítésnél, és később, a figurák gyakorlásánál is például hát mögötti, illetve láb közötti passzra kérte Karl Erik Bøhn a játékosokat. Korábban nem volt ilyen, sőt kifejezetten tiltották kézilabdázóinknak. Ezek a bejátszások és trükkök szokatlanok voltak eleinte, de nagyon tetszenek mindenkinek.

- A kosárlabdában megszokott "no look"-passzok néhány játékosunknak kifejezetten fekszenek, Görbicz Anita lubickolhat például ebben a szerepben.
- Görbe abszolút élvezi, hiszen benne megvan az a technikai tudás, amely ezekhez a megoldásokhoz szükséges.

- Mi a helyzet újoncainkkal, a tizenkilenc éves debreceni Hornyák Dórával, illetve a húszéves érdi Kovács Annával?
- Hornyák Dóri apróbb térdsérüléssel érkezett az edzőtáborba. Fizioterapeutánk és orvosunk próbálta összerakni, de a vizsgálatok kimutatták, hogy folyadék van a térdében. Az elsődleges diagnózis szerint porcsérülése van, ezzel pedig nem akarjuk presszionálni a szerdai pályára lépését, így ő biztosan nem játszik Azerbajdzsán ellen. Úgy tűnik, még várat magára a bemutatkozási lehetősége. Kovács Anna még keresi a helyét, tapogatózó lépéseket tesz a rutinosabb játékosok között. Picit furcsán érzi még magát itt, de ez nem csoda.

- Karl Erik Bøhn korán kijelentette, hogy egyértelműen Önt szeretné megnyerni másodedzőjének. Személy szerint mennyi beleszólása volt a keret kialakításába?
- Sokat emaileztünk, egyeztettünk a névsorról, mondhatom, hogy volt szerepem a lista véglegesítésében. Tizennyolcan jöhettek szóba a szűkített keretnél, az Eb-selejtezőre pedig tizenhat játékost lehet nevezni. Irányító poszton volt a legnagyobb merítési lehetőségünk, a bőség zavarával küzdünk ennél a pozíciónál. A legjobbakat sikerült meghívnunk Görbicz Anita és Szucsánszki Zita személyében, a bő keretben pedig ott van még a váci Tápai Szabina, a győri Kovacsics Anikó és a siófoki Bogdanovics Annamária is.

- Klubja, az Alcoa mennyire támogatta a válogatott melletti munkáját, illetve mit tudhatunk a közvélemény számára talán kevésbé ismert, székesfehérvári Horváth Bernadettről?
- Az Alcoa abszolút mellém állt, nem gördítettek akadályt a lehetőség elé. Horváth Bernadett válogatottbeli szerepéről még nem beszéltünk Karl Erikkel, ilyen mélységekig még nem elemeztük a dolgokat. Bernivel már másfél éve dolgozom együtt, egy remekül motiválható, jó küzdőszellemű beállóról van szó. Klubjában támadásban és védekezésben is megvan a szerepe. Ha továbbra is úgy dolgozik, ahogy eddig, akkor egy-két éven belül meghatározó szerepe lehet nemzeti együttesünkben is.

A Magyarország-Azerbajdzsán Európa-bajnoki selejtezőt október 19-én szerdán, 17 óra 45 perctől élőben láthatjátok a SportKlubon.

Forrás: www.sportklub.tv

2012-es Eb, selejtező, 1. csoport, 1. forduló

MagyarországAzerbajdzsán
18.00, Szombathely, Arena Savaria
Játékvezetők: Branka Marić, Zorica Mašić (szerbek)
TV: SportKlub – ÉLŐ

A csoport másik mérkőzése:

NémetországFehéroroszország
19.30, Frankfurt an der Oder, Brandenburg Halle
Játékvezetők: Kjersti Arntsen, Ida Cecilie Gullaksen (norvégok)

Bemutatkozik Azerbajdzsán

© handball.hu
Írd meg a véleményed!

Írd meg a véleményed! Eddig 33 hozzászólás érkezett.

Ajánld a cikket másoknak!

Ajánld a cikket másoknak!

További hírek

2018. november 18. 18:40

Legyőzte a Vác az MTK-t

2018. november 18. 15:48

Tizenöttel nyert a Metz

2018. november 18. 15:42

A Siófok a csoportkörbe jutott

2018. november 17. 17:35

Megvannak az első egri pontok

2018. november 17. 15:11

Fradi - két pont, ETO - nyolc pont

2018. november 14. 19:39

MK: kiesett a Siófok

2018. november 14. 15:30

Broch nem lép pályára a szezonban

2018. november 13. 21:59

Továbbment az ÉRD

2018. november 13. 15:57

18 főre szűkült a válogatott keret

2018. november 13. 9:39

Gyermekáldás előtt Hornyák Dóra

2018. november 12. 16:54

Két játékos távozott Móvárról

2018. november 12. 8:18

370-en a IV. NEKA-Lurkó Fesztiválon

2018. november 11. 14:28

A Fradi kikapott a bukarestiek ellen

2018. november 10. 14:41

BL: hat pontot biztosan visz az ETO

2018. november 10. 12:57

Az ÉRD eggyel nyert

2018. november 9. 11:26

Újabb két játékos marad Győrben

2018. november 9. 8:24

Új tagok az MKSZ elnökségében

2018. november 8. 20:01

Mosonmagyaróváron esett ki az FKC

2018. november 8. 6:38

Toborzót hirdet a DKKA

2018. november 7. 19:47

MK: továbbjutott a Vác is