Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Herbert Müller, a sikerkovács

2011. május 28. 23:59 © handball.hu

A Romániában, Temesváron született, de német származású Herbert Müller a CSU Politechnica Temesvár játékosaként vált ismertté a kézilabda világában, amelynek színeiben 1976-1980 között játszott. 1980-ban vándorolt ki családjával Németországba.

Herbert Müller, a sikerkovács
Herbert Müller jelenleg Ausztria női válogatottjának szövetségi kapitánya, és az új német bajnok és Német Kupa-győztes Thüringer HC edzője. 1999 és 2008 között az 1. FC Nürnberg edzőjeként szép sikereket ért el, többek között három német bajnoki címet, és BL-részvételt is elkönyvelhetett. Ezután váltásra szánta el magát, és a román CS Rulmentul Braşov csapatához igazolt, ahol nagy terveket szőttek, magas költségvetésről beszéltek, és fiatal, tehetséges, ugyanakkor tapasztalt játékosokat is a klubhoz csábítottak nagy összegű szerződésekkel.

Az első szezonban Müller és csapata egészen az EHF-kupa elődöntőjéig menetelt, ahol a későbbi kupagyőztes Itxako búcsúztatta őket. A következő szezonban BL-selejtezőt játszhatott a román bajnokságban második helyen végző brassói együttes, de ezt elbukta a dán Ikast ellen. Utána kezdődtek a klub körül az anyagi problémák, ami végül a játékosok és az edző távozásával járt, akik közül sokan a mai napig sem kapták meg a pénzüket.

A román www.prosport.ro a közelmúltban Herbert Müllerrel készített interjújából szemezgettünk, ami az edző legújabb németországi sikereinek kapcsán született.

A Thüringer HC egy, a kieső helyeken küzdő csapat volt még nemrég a német Bundesligában, és mikor Herbert Müller átvette a gárdát, akkor senki sem gondolta, hogy már az első évében ilyen sikereket ér el.

„Hihetetlen szezon van mögöttünk. Senki nem hitte el, hogy megcsináltuk a nagy dobást. A főnökeim sem hitték, hogy megnyerhetjük a bajnokságot. Mikor a Thüringerbe jöttem, egy tervezetet tettek elém, ami három évre szólt, és abban az állt, hogy az utolsó évben a dobogó a cél. Én azt mondtam, hogy nem a középházért jövök, de a célunk az elején az EHF-kupába jutás volt” – meséli az edző.

Bad Langensalza
A Thüringer egy kisvárosban játszik, Bad Langensalzában, ami 20 km-re fekszik Erfurttól, és mindössze 15 ezren lakják. Úgy tudott ez a csapat német bajnok lenni, hogy a költségvetése nem volt több 800 ezer Eurónál, azaz fele akkora összegből gazdálkodot,t mint a BL-ben a nyolc közé jutó HC Leipzig. A játékosok fizetései is sokkal alacsonyabbak voltak, mint egy élcsapatnál, nem haladták meg a két-háromezer Eurót havonta.

„Nincs olyan sok pénz, mint például Romániában, de a hozzáállás maximálisan komoly. Hagyták, hogy úgy állítsam össze a csapatot, ahogy én szerettem volna. Hoztam néhány játékost, akikkel korábban Nürnbergben is dolgoztam (Subke-Ofenböck, Katrin Engel, Franziska Garcia Almendaris, Petra Popluhárová), és összeraktam egy csapatot, amelyben fontos szerepet játszottak a személyiségek. Számomra nagyon fontos, hogy a lányok jól megértsék egymást, jó legyen a csapatszellem, minden egyes labdáért harcoljanak, és örömmel jöjjenek edzésre” – mondta Müller a csapatépítésről.

„Már alig várom, hogy visszatérhessek a BL-be, az valami hihetetlen dolog. A Nürnberggel annak idején bejutottunk Európa legjobb nyolc csapata közé, és ez a verseny olyan, mint egy vírus, ami megfertőz, és nem hagy nyugodni. Tudom, hogy kevés eséllyel indulunk idén, de nagyon várom, hogy csatázzunk már a legnagyobb európai csapatokkal szemben. Szeretném, ha az Oltchim ellen játszhatnánk, hogy láthassák, mit is értünk el itt.

Van egy tizennyolc éves játékos, Shenia Minevskaja, aki Németországban született, de a szülei oroszok, és mindketten kézilabdás világbajnoki címmel büszkélkedhetnek, úgyhogy elmondható, hogy a lány kézilabdásnak született. Minden esélye megvan rá, hogy egy Cristina Neagu-kaliberű játékossá váljon.

Herbert Müller nem mondott le teljesen arról, hogy valamikor még Romániában edzősködjön:

„A brassói időszak előtt sem gondoltam volna soha, hogy valamikor Romániában fogok majd edzősködni. Ezért azt gondolom, hogy edzőként soha nem mondhatod, hogy soha. Egy dolgot viszont leszögezhetünk: Romániában rengeteg a kiaknázatlan lehetőség, nagyobb az anyagi támogatás, ugyanúgy, mint Oroszországban vagy Magyarországon. Mi itt, Németországban a labdarúgás és a férfi kézilabda árnyékában vagyunk kissé. Le akartunk igazolni egy magyar játékost, kétezer Eurót ajánlottunk neki havonta, de azt mondta, hogy akkor inkább a magyar másodosztályba megy. Nem is merek ajánlatot tenni egy román játékosnak például, mert azt, amit ajánlani tudnánk, már elsőre vissza is utasítaná.

A brassói klub még mindig tartozik nekem húszhavi fizetésemmel, de már szinte teljesen lemondtam arról, hogy ezt valaha megkapom. Nagy szerencsém volt az osztrák szövetséggel, ahonnan fizetést kaptam a teljes brassói tevékenységem alatt. Hallottam arról is, hogy előlegben kaptam meg a fizetésemet Brassóban, ami sajnos nem igaz. Én annak vagyok a híve, hogy először dolgozom, majd az elvégzett munka után kapom meg a jussom is. Nagy bolond voltam, hogy elhittem mindazt, amit ott ígértek nekem” – meséli kissé keserű szájízzel a szakember.

Fotó: Varga Béla
És végül, de nem utolsósorban Herbert Müller elmondta, hogy ki a kedvenc játékosa, és azt is megtudtuk, miért:

Alexandrina Barbosa lenyűgözött. Ha lenne pénzem, akkor mindenhová magammal vinném, ahol dolgozom. Olyan játékos, aki a kapusposzton kívül minden pozícióba bevethető. Kedvelem az intuitív játékát, és szerintem a világ bármely csapatába beilleszthető lenne.”

(Sz. I.)

Új csapat a német trónon
Müller megtalálta új helyét

© handball.hu

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi