Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Mátéfi Eszter válaszol

2010. november 19. 16:33 © handball.hu

Ahogyan azt ígértünk, a tizennyolc fős Eb-keret kihirdetéséről szóló cikkünk hozzászólásainál felmerülő kérdésekre válaszolt a magyar nőikézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Mátéfi Eszter.

Mátéfi Eszter válaszol
handball.hu: Hogy érzed magad, amióta csak a válogatottal kell foglalkoznod?
Mátéfi Eszter: Mint azt a hírekből is lehetett hallani, határozatlan ideig szüneteltetjük a szerződésemet Békéscsabán, így most csak a válogatottra koncentrálok. A csabai vezetők részéről nagyon korrekt döntés volt, hogy mivel nagyon fontos világverseny előtt állunk, a válogatott érdeke miatt hoztuk meg ezt a döntést. Most csak a nemzeti csapattal foglalkozom, kihirdettem a tizennyolc fős keretet, és két meccset is élőben tekintettem meg: a Győr – Zvezdát, amely egy nagyon jó iramú, és kiváló hangulatú találkozó volt, utána pedig a lányokkal váltottam pár szót, egy szóval azt teszem, ami a szövetségi kapitány dolga. Utána élőben megnéztem a Loki – Vác mérkőzést, amely után ugyanúgy beszélgettem kicsit a lányokkal.

Sokkal több időm van készülni, kipihentem magam, a felkészülési tervet és a programot elkészítettem, és mérkőzéseket elemzek. Van időm készülni az ellenfelekből is, szerencsére sok anyagom van róluk, így teljes gőzzel készülök. Kedden Tatán kezdjük el az Eb-felkészülést, péntekig ott edzünk, akkor utazunk Tiszaújvárosba, majd szombaton és vasárnap a Telenor Kupán veszünk részt. Szombaton Tunézia ellen lépünk pályára Miskolcon, vasárnap pedig Ukrajna ellen Tiszaújvárosban. Hétfőn pihennek a lányok, kedden pedig Tatán folytatjuk a felkészülést. December elsején délelőtt nyilvános edzésünk lesz Tatán, délután pedig edzőmeccset játszunk a Dunaújvárossal. Másodikán serdülő fiúk ellen szerettem volna játszani, mert a Világkupán tapasztaltam, hogy főleg a franciák fizikálisan milyen erősek, és hosszabb végtagokkal rendelkeznek, ezért a fiúk ellen lemodellezném a gyakorlást. A női NB I-es csapatok is serdülő fiúkkal szoktak gyakorolni, mert gyorsak, kemények, és remélem, hogy ez átragad a lányokra. Hatodikán reggel utazunk ki Norvégiába, majd hetedikén kezdődik el a kontinensverseny.

Nagyon sok mindenkiben felmerült a Hornyák Ágival kapcsolatos kérdés. Hornyák Ági tavaly megkapta a tizennyolc fős vb-keretbe a meghívót, és másnap felhívott, hogy tizenkilenc vizsga előtt áll, és így nem számíthatok rá a világbajnokságon. Én jeleztem felé, hogy az időzítés miatt nem értek vele egyet, de tudomásul veszem a döntését, hiszen mást nem tehettem. Azóta a játékos részéről semmilyen megkeresés nem történt felém ezzel a témával kapcsolatban, én pedig nem hiszem, hogy a történtek után nekem kellene bármit is tennem.

Ferling Bernadettel folyamatosan tartottam a kapcsolatot, tavaly, a világbajnokság előtt is megkerestem, de akkor még nagyon kicsi volt a kislánya, Virág. Idén a Világkupa előtt felhívtam, ő azt mondta, hogy nem szeretne részt venni azon, és az Európa-bajnoksággal kapcsolatban is gondolkodik még. Megbeszéltük, hogy a huszonnyolc fős keret kihirdetése előtt visszatérünk a kérdésre. Ez megtörtént, és sajnos nem vállalta az Eb-szereplést. Elmondta, hogy nagyon leterhelt, mert Újvárosban amellett, hogy játékos, vezető szerepet is betölt, ezért nem tudja az Eb-részvételt vállalni.

Többen célozgattak rá, hogy lehetséges, hogy valami személyes bajom van a Dunaújvárossal. Játékosként, majd edzőként tíz évet töltöttem el ott, és a mostaniak közül is sokakkal egy csapatban szerepeltem, vagy edzőjük voltam. Butaság lenne azt gondolni, hogy „pikkelek rájuk”, hiszen a mai napig is nagyon jó a kapcsolatom a lányokkal, és Kiss Szilárddal is. Úgy érzem, hogy Nagy Ivett teljesítménye hullámzó volt az elmúlt időszakban. Ezért, és az összeszokottság miatt is esett a választásom a másik szélsőkre.

Arra a felvetésre, hogy ”le vannak osztva a lapok azzal kapcsolatban, hogy melyik klubból hány embert kell beválogatnom”, azt tudom válaszolni, hogy a kerethirdetés előtt persze konzultálok segítőmmel, Marczinka Zolival, és kikérem a klubedzők véleményét is, de a végső döntés az enyém, hiszen ezekért a döntésekért a felelősséget is én vállalom. Ha felmerül bármilyen olyan javaslat, amely egyezik az én véleményemmel, vagy a taktikai elképzelésembe illik, azt elfogadom, de a végső döntés - ahogy a felelősség is - az enyém.

schanc: 1. Zácsik Szaniról milyen infói vannak? Formába jöhet az Eb-re?
2. A tartalékok is Tatán készülnek, vagy ők a klubjukban?
Mátéfi: 1. Zácsikkal állandó telefonos kapcsolatban vagyok, de sérülése miatt még nem szerepelt bajnoki mérkőzésen, és nagyon sok időt kihagyott. Most hétvégén hazajön Magyarországra, majd hétfőn Erdélyi doktor megvizsgálja, és ő fogja eldönteni, hogy a válla bírja-e a sorozatterhelést, vagy nem. Igaz, hogy teljesen felépült, és már teljes értékű edzésmunkát végezhet, de kérdőjeles, hogy a sorozatterhelést bírná-e. A második kérdőjel, hogy bizonyára meccshiányban szenvedhet, mert idén csak edzéseken vett részt.
2. Nem Tatán, hanem a klubjukban. Mivel korábban elég sok gondunk volt balszélső poszton, ezért neveztem meg Juhászt tartaléknak, és megkértem rá, hogy legyen készenlétben, hogy edzésben maradjon, hogy ha bármi gond adódik, csatlakozni tudjon hozzánk. Szekerest pedig azért jelöltem, ha Zácsiknak az orvos nem javasolja a részvételt, akkor rá védekezésben számíthassak, mert Tóth kiesésével a hármas védőposzton és a belső poszton kevés játékosunk van. Azért nem Szűcsre, hanem Szekeresre esett a választás, mert ő folyamatosan játékban van, míg Szűcs csak védekező szerepkört tölti be Valceán, és ott is elég kevés időt tölt a pályán.

Ádám Gáspár: A jobbszélső poszton mi döntött végül Csáki mellőzése mellett?
Mátéfi: Csákinak nagyon jó keze van, jól lő kapura, de a védekezésén van még mit javítani, és a széleken nem engedhetjük meg, hogy esetleg védekezés-támadás cserét hajtsunk végre.

Tonio.Kröger: Kedves Eszter, arra lennék kíváncsi, hogy kívánod megoldani a védekezést úgy, hogy összesen két hármas védő van a keretben (ha a tartalék Szekerest nem számoljuk)?
Mátéfi: Többen vannak, mint kettő: Tomori, Szabó, Bulath is szokott ott védekezni, és Zácsik, illetve Szekeres is, sőt korábban Temes is ezen a poszton. Megpróbáljuk így, és ha nem megy, akkor nyitott védekezésre még mindig van lehetőség, ahol a kettes pozícióban lehet alacsonyabbak, de mozgékonyabbak játékosokat is alkalmazni.

schweizi: Kedves Eszter! 1. Engem az érdekelne, hogy mi döntött amellett, hogy ne két balkezes lövőt vigyünk (+Mehlmann Ibolya), hanem egyet? Nem lett volna esetlegesen szerencsésebb, ha két különböző stílusú balkezessel tudtuk volna variálni a támadásokat?
2. Három vagy két kapus lesz a befutó, vagy egyelőre ez még kérdéses?
3. Ki nyeri a taktikai csatát Mátéfi Eszter vagy O. Krumbholz? :)
Mátéfi: 1. Mehlmann Ibi térdsérüléssel bajlódik, és nem bírja a lába a sorozatterhelést, ezért a klubjában orvosi kezelés alatt áll.
2. Nem tudom most megmondani, a Telenor Kupán, és az utána következő két edzőmeccsen fogom tudni eldönteni.
3. Az nem kérdés, hogy Olivier Krumbholz nagyon rutinos edző. Tisztelem a munkásságát és az eredményeit, de majd meglátjuk a francia meccs után, hogy hogy állok ilyen téren :-)

Mlaci: Kedves Eszter! Az Ön által nevezett kerettel többé-kevésbé egyetértek. Vince Melinda helyett talán jobban megérdemelné a keretbe kerülést a jó formában játszó Juhász, aki Kínában is bizonyított.
Mátéfi: Juhász és Vincze is sérülésekkel bajlódtak, amelyek hátráltatták őket, de Vinczét ki szeretném próbálni nyitott védelemben. Juhásszal a Loki-meccs után beszéltem, és nagyon pozitívan állt ehhez a dologhoz, azt mondta, amikor szükségem van rá, áll a válogatott rendelkezésére.

Drogos: Tisztelt Mátéfi Eszter! 1. Ön szerint képes lehet-e a csapat legyőzni a norvégokat, és ha igen, akkor mi lehet ennek a kulcsa?
2. Szerencsésnek tartom, hogy a csoportban nem a franciákkal játsszuk az utolsó meccset (ha jól tudom), mert így rengeteg energiája lesz a lányoknak legyőzni őket, hisz talán ez elvárható célkitűzés. Ön is így gondolja?
Mátéfi: 1. Nincs legyőzhetetlen csapat. Szerintem ahhoz nagyon jó formában kell játszania a magyar válogatottnak, és ezt a nagyon jól működő norvég gépezetet meg kell akadályozni abban, hogy a saját kézilabdáját játssza.
2. Szeretnénk továbbjutni a csoportból, és ha lehet, minél több pontot továbbvinni, mert láttuk a világbajnokságon, hogy milyen hátrányba kerültünk azzal, hogy nulla ponttal kerültünk a középdöntőbe. Bízom benne, hogy a lányoknak az Eb során végig lesz energiájuk, hiszen kemény bajnokságban edződnek, és többen is BL- meccseket játszanak, vagy nemzetközi kupában szerepeltek.

Áldozó István: Kedves Eszter! 1. Elég lesz a felkészülési idő a csapat optimális játékának eléréséhez?
2. A szlovénok elvileg verhetők, a norvégok nehezen. A célok eléréséhez a franciák elleni meccs lehet döntő. Lát esélyt arra, hogy végre egy sokszor nyitottan védekező csapat ellen kihozzuk magunkból a maximumot?
Mátéfi: 1. A felkészülési idő soha nem elég. Szeretnénk minél több időt együtt gyakorolni, de tudomásul kell venni, hogy ennyire van lehetőségünk. Az is fontos, hogy pár összetartás már mögöttünk van, nem a nulláról kezdünk, mint tavaly. Ebből próbáljuk meg a legtöbbet kihozni.
2. Mivel a mostani keretben az átlövők kiesésével több a mozgékony ember, bízom benne, hogy megtaláljuk a nyitott védekezés ellenszerét.

hp72: Kedves Eszter! Egy hozzászólásból döbbenhettünk rá arra, miszerint Ön elfogult az újvárosi kézisekkel. Megmondaná, hogy miért? Van-e különösebb oka például Takács Dusmáta mellőzésének, vagy egyszerűen csak vannak jobbak nála?
Mátéfi: Elfogult vagyok, de pozitív irányban. :-) Én is felfigyeltem a játékára, és ha hosszabb távon így teljesít, akkor szóba kerülhet a szerepeltetése. Most már kísérletezésre nincs idő, a legjobb csapattal kell kiutazni az Eb-re, hiszen jó eredményt szeretnénk elérni.

gin16ginFOREVER: 1. Mi lehet az oka, hogy a franciák klubszinten ugyanazokkal a játékosaikkal sehol nincsenek, a válogatottban meg képesek döntőzni, a nagy játékosaik egy komoly európai élklubnak sem kellenek. Csapategység, precíz taktika, pontos kivitelezés? Én nem jöttem még rá.
2. Fűti a visszavágás a szlovéneknek? Itt lesz rá lehetőség! :)
3. Összeállt már a kép, hogy mivel, hogyan tudják felvenni a versenyt, és megverni a csoportellenfeleket?
Mátéfi: 1. Én is gondolkodtam ezen, és tényleg egyénileg nagyon jól képzett játékosok, tehát nem tudom, hogy miért nem kapósak nemzetközi szinten. Talán az a játékrendszer, amelyben a válogatottban játszanak, jobban fekszik nekik.
2. Természetesen :-)
3. Folyamatosan azon dolgozom. Már az ellenfelekből videózom, és remélem, hogy a meccsek kezdetégi minden a helyére kerül.

Noll Tamás: A nyitott védekezésben mennyi feladat fog hárulni a hármas védőkre, és lesz-e ereje a csapatnak ezt megoldani két olyan játékossal, aki tud hármas védőt játszani?
Mátéfi: A nyitott védekezésben a hátsó közép szerepét több játékos is el tudja látni, például Szabó Vali, Szekeres Klára, esetleg Bulath Anita. Sok mozgékonyabb kettes védőnk is van, akik szintén hatékonyan tudják megoldani a feladatukat. Elöl, zavaróban kell megtalálnunk azt a játékost, aki nagyon jól védekezik.

PÁLINGERaKIRÁLY: Tudja-e függetleníteni magát a munka alatt, a kiválasztásnál a környezeti hatásoktól, és csak az eredményességet nézve, az ön által kialakított taktikához igazítva célirányos döntéseket hozni? Ezt arra értem, hogy a női kézilabda nagyon népszerű az utóbbi időben, és sok „szakértő” lett, mint a fociban. Mindenki ellátja - gondolom – „jó tanáccsal” a környezetében, a médiában és a különböző fórumokon. Tud-e elvonatkoztatni ettől teljesen, és a saját elképzeléseit végigvinni? Elvégre ön a kapitány, nem a másik egymillió „szakértő”.
Mátéfi: Természetesen mindig is különválasztom akár a klubszimpátiát, akár más befolyásoló tényezőt. Mindentől tudom függetleníteni magamat, a tanácsokat meghallgatom, de a döntés joga az enyém. Mindig arra törekszem, hogy a legjobb összeállításban játsszon a magyar válogatott.

hisdfgn sdofhg: Én azt szeretném megkérdezni, hogy ki fog középen védekezni?
Mátéfi: Tomori, Szabó, Szekeres/Zácsik, Bulath, Temes.

Jassel: Nem érzi túlságosan kockázatosnak egy huszonhét éves, mégis nemzetközi rutinnal egyáltalán nem rendelkező beállós bevetését az Eb-n? Illetve (ha úgy lesz) nem luxus-e három beállóssal utazni?
Mátéfi: Az itteni Telenor Kupán, és az edzőmeccsek után dől-e az utazó keret. Ha úgy ítéljük meg, hogy megfelel, akkor utazik, ha pedig nem, akkor nem.

Talkme: Esett-e szó arról, hogy Radulovicsot visszahívjuk a válogatottba, mert még mindig a világ egyik legjobb balkezes lövője, hatalmas küzdő. Nem luxus az, hogy egy ilyen játékos nem áll a válogatott rendelkezésére, egyáltalán ő vállalná-e, és a kapitány számítana-e rá?
Mátéfi: Tisztelem és becsülöm, hogy Boki harminchét évesen ilyen teljesítményt nyújt, de távlati célunk a 2012-es olimpia, és nem tudom, hogy akkor egyáltalán még kézilabdázni fog-e. Tavaly, miután jól megszórta a csapatomat (13 gólt lőtt), rákérdeztem, hogy a válogatottban számíthatok-e rá, és nemleges volt a válasza. :-)

Montenotte: Kedves Eszter! Mi a véleménye Triscsuk esetleges honosításáról? Ő már nagyon régóta nálunk kézilabdázik, ezért a honosítása aligha váltana ki ellenérzést senkiből, viszont a balátlövő poszton erősítés lenne szerény véleményem szerint. Sok sikert a decemberi Európa-bajnokságon!
Mátéfi: Köszönöm a jókívánságot. A sérülése és a keresztszalag-műtétje miatt sokat kihagyott, ezért nem merült fel.

Köszönöm a kérdéseket, remélem, hogy mindenki számára kielégítő válaszokat adtam!

Üdvözlettel,

Mátéfi Eszter szövetségi kapitány

Tizennyolc főre szűkült a keret
A válogatott 28 fős kerete az Eb-re

© handball.hu

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi