Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Brădeanu: Nem az Oltchim az esélyes

2010. április 17. 9:54 © handball.hu

A román sajtó papír és elektronikus változatában is rengeteg nyilatkozat látott napvilágot az utóbbi napokban, amelyek mind a vasárnapi, Valcea - Győr BL-elődöntő visszavágójáról szólnak, esélyeket latolgatnak, reményeket fejeznek ki, vagy félelmekről mesélnek.

A románok olimpiai bajnok futónője, Gabi Szabó együtt örült Valeria Besével az első mérkőzés után
A románok olimpiai bajnok futónője, Gabi Szabó együtt örült Valeria Besével
az első mérkőzés után
Az Evenimetul Zilei román napilap oldalain az Oltchim és a válogatott ex-edzője mondta el gondolatait az elődöntő-párbajról. Gheorghe Tadici így nyilatkozott:

"Nagyon tetszett az az ügyesség és odaadás, amiről tanúbizonyságot tettek a lányok. Többször is visszajöttek a játékba akkor, amikor két-három góllal vezetett az ellenfél. Azt sajnálom, hogy a végén, amikor megnyerhették volna a meccset, nem sikerült eléggé koncentrálniuk. Oda kell figyelniük a visszavágón, mert a győri csapatnak van néhány nagyon tapasztalt játékosa, és mindent megtesznek majd, hogy megnyerjék a mérkőzést. A csapatban most is megvan az a játékosmag, amelyet én alkottam. Elmondhatom, hogy Puscasut én fedeztem fel tulajdonképpen. A másodosztályban játszott, és az Oltchim vezetőségének fogalma sem volt a létezéséről. Én kértem, hogy hozzák Valceara és most a csapat egyik alapembere. Én szép eredményeket értem el az Oltchimmel - az első évben megnyertünk mindent, amit csak lehetett: a KEK-et, a Román Kupát, az Európai Szuperkupát, és a következő szezonban a bajnoki címet is. Utána sikerült ezekkel a lányokkal elérni, hogy az első román csapat legyünk, amely továbbjut a BL-csoportköréből, de nem bánom, hogy eljöttem az Oltchimtól" – zárta szavait.

Pár nappal a győri meccs után a jelenlegi edző, Radu Voina is interjút adott, ezúttal a www.prosport.ro-nak.

"Nehogy bárki is azt gondolja, hogy könnyű lesz a fináléba jutni. A Győri Audi ETO elleni visszavágó pokoli lesz majd, a magyar bajnok nagyon erős, az utolsó pillanatig küzdeni fog, és minden esélyt megragad majd a továbbjutásra. Az első mérkőzés nagyon kiegyensúlyozott volt, és sok volt a hiba mindkét oldalon. Ezúttal a nyomás még nagyobb lesz, de nekünk kell kevesebbet hibáznunk és végig koncentrálnunk, hogy elérjük a célunkat."

A csapattagok egészségi állapotával kapcsolatban pedig Voina edző a következőket mondta:

"Csak az Isten tudja, hogy Ramona Maier képes lesz-e játszani. Már nagyon régóta nem edzett, és nagy erőfeszítéseket tesz, hogy újra pályára léphessen. Shymkute rendbe jött, már jól játszott az utolsó bajnokin a Kolozsvár ellen, és a pályára lép, ha nevezve lesz. Narcisa Lecusanunak nagy fájdalmai voltak a meccs után a műtött térdében, de én azt mondom, hogy a Győr ellen, ha szükség lesz rá, akkor ha fél lábon is, de játszani fog. Adja az Isten, hogy minél több játékra képes kézilabdázónk legyen, és csak az legyen az én gondom, hogy ki lesz az a tizennégy játékos, akit majd a mérkőzésre nevezek."

Ioan Gavrilescu, az Oltchim elnöke azonban péntek este közölte, hogy Ramona Maier nem lép pályára a vasárnapi meccsen, mivel nem jött rendbe a sérült bokája.

Kedden délután egyébként az Oltchim hazai pályán 42-25-re legyőzte az "U"Jolidon Cluj együttesét, és ezzel tizenhatodik bajnoki címét is bebiztosította. A csapat egyik veteránja, Valeria Bese interjút adott a www.prosport.ro-nak.

A cikkből kiderül, hogy a harmincéves játékosnak mindene a kézilabda, és egy négy éves kislány boldog édesanyja. Naponta nyolc órát tölt kézilabdával, de emellett szeret főzni is. Tizennégy évesen debütált a román felnőtt bajnokságban a Zilah színeiben, és úgy tartja, hogy Tadici mesternek köszönhet mindent. Azt is, hogy felfedezte, hogy Zilahra igazolt, hogy kiváló lett a védekezése, és hogy 2001-ben egy szörnyű autóbaleset után, ahol súlyos nyaki gerincsérülést szenvedett, Tadici nem hagyta, hogy feladja, így tovább kézilabdázott. "Olyan ő nekem, mintha az apám lett volna. Kívülről keménynek látszik, de belül nagyon jó ember. Mindig sikerült összekovácsolnia minket, és ha valami problémánk volt, ő volt az első, aki ugrott, hogy segítsen" - mondta Vali Bese a román sikeredzőről. A Győr elleni visszavágóról pedig így vélekedik:

"Már többször is játszottunk egymás ellen, és nem tudnak meglepetésekkel szolgálni. Érett játékosaik vannak, akiknek kiforrott lövéstípusaik vannak, amin nem nagyon lehet egyik napról a másikra változtatni. Ettől függetlenül egy nagyon nehéz meccsre számítok, és a múlt heti egál fényében az esély a továbbjutásra 50-50%. Az ellenfél a továbbjutásért jön Valceára, ezért igazi harcra kell felkészülnünk, megilletődöttség nélkül, erős idegzettel kell játszanunk."

Ugyanitt Patricia Vizitiu is megszólal és arról mesél, hogy az utóbbi időben nagy a nyomás rajtuk, semmi más nem jellemzi a hétköznapokat, csak a kézilabda. A játékos nagyon szeretné, ha nagy dolgot vinnének véghez vasárnap, és ezzel megörvendeztetnék a szurkolóikat. A talpról elengedett lövéseit pedig természeti adottságnak tartja és állítja, hogy alacsonyabb termete miatt könnyebb ellőni a „kétméteres” védők mellett, a kapusok füle mellé, vagy - ahogy ő mondja: "Ezzel a lövéssel szoktam megigazítani a kapusok frizuráját, amit persze nem nagyon szeretnek.”

Valentina Ardean Elisei, vagy ahogy mindenki becézi, "Alice" már edzésbe állt, de a vasárnapi meccset csak a lelátóról nézi majd:

"Nagyon jól érzem magam, már egyáltalán nincsenek fájdalmaim. Öt és fél hónapja műtöttek, és már túl vagyok a nehezén. Minden egyes nap jobban és jobban érzem magam és remélem, hogy teljes értékű leszek és játszhatok a BL-döntőben, ha az Oltchim bejut. Most egy nagyon nehéz időszakon vagyok túl. A Győr elleni meccs igen kemény lesz. A magyar lányok nem törődtek bele, hogy nem győztek hazai pályán. Egy nagyon erős, kiegyensúlyozott ütközetre számítok, amilyen a múlt héten is volt, de szerintem továbbjutunk. Nagyon együtt érzem a a csapatot, a lányok éhesnek a sikerre. Emellett fölényben fogunk játszani, mert biztos vagyok benne, hogy a valceai publikum ezúttal is kitesz magáért, és nyolcadik játékosként segít majd bennünket. Remélem, hogy meccs után együtt ünnepelhetjük velük a jól megérdemelt döntőbe jutást" - mondta a kiváló balszélső.

Az irányító, Roxana Gatzel, aki szélsőként kapott szerepet a győri találkozón, már alig várja a mérkőzést kezdő sípszót.

"Győrben nagyon jó meccset játszottunk, akár győzhettünk is volna, de végülis számunkra pozitív eredményt értünk el. Izgulunk a visszavágó előtt, de ez természetes. Én személy szerint már nem győzöm kivárni a meccs kezdetét. A találkozó előtti napok a legnehezebbek, ilyenkor óriási rajtunk a nyomás. Nem lesz könnyű mérkőzés, de én azt hiszem, hogy továbbjutunk. Jól kell kezdenünk, ez fontos, hogy könnyebbé tegyük a dolgot önmagunk számára. A közönség biztatása is nagyon sokat fog majd segíteni" - mondta Gatzel.

Iulia Puscasu, az Oltchim balszélsője a www.gsp.ro sportoldalon beszél a karrierjéről, arról, hogyan került az Oltchimhoz, és a BL-elődöntő visszavágójáról is.

"Kapusként kezdtem, de aztán rájöttek, milyen gyors vagyok, és azóta a baloldalon szaladgálok. Gheorghe Tadici hívására kerültem a csapathoz 2006-ban, addig Piatra Neamt-on játszottam. Tudtam, hogy meg kell majd harcolnom a posztomon Ardeannal, de tisztában voltam vele, hogy nagy esélyt kaptam az élettől. Éltem vele, hiszen ki ne akarna az Oltchimnál játszani? A Győr elleni meccs nagyon nehéz lesz, mivel a magyarok óriási motivációval jönnek, döntőbe akarnak jutni. Remélem, ugyanolyan jól fog menni szélről, mint az előző meccsen. Akkor addig futottam, amíg már nem bírták a lábaim, ezért is jött Gatzel a helyemre a meccs hajrájában. Véleményem szerint az nyer, akinek erősebbek lesznek az idegei" – fogalmazott Puscasu.

A www.gsp.ro-n készült interjúban Aurelia Brădeanu, a győriek játékosa is véleményt alkot az esélyekről:

"Én azt mondom, hogy nem az Oltchim a vasárnapi meccs esélyese. Nem győztek Győrben, csak döntetlent értek el. Igaz, lesz egy kis előnyük, mégpedig a hazai pálya, de ez a meccs óriási téttel bír majd mindkét csapat számára. Tudom, hogy eddig még nem győztünk az Oltchim otthonában, de lehet, hogy ez most fog megtörténni. Ezért készülünk és tudjuk, hogy ez az egyetlen esélyünk. A Győr mindig jobban játszik idegenben, bízom benne, hogy ez most is így lesz. Az Oltchimban szerepelnek a volt csapattársaim, de nem vagyunk ellenségek, csak ellenfelek, hiszen mindannyiunk mindent megtesz a saját csapata sikeréért, de attól még barátok maradunk. Persze az lett volna a legjobb, ha csak a döntőben találkozunk, de az életben nem úgy történik minden, ahogy azt szeretném" - mondta „Mica” Bradeanu.

A mérkőzést óriási érdeklődés övezi, a jegyek már régen elfogytak, és még Radu Voina is azt mesélte, hogy saját családtagjait volt kénytelen visszautasítani, mert már sehogyan sem tudott jegyet szerezni.

CS Oltchim Rm. Vâlcea - Győri Audi ETO KC
Románia, Râmnicu Vâlcea
április 18., vasárnap, 16.15
Vezeti: Lars Geipel, Marcus Helbig (német)
TV: Viasat3 – ÉLŐ
Internetes élő közvetítés: www.ehftv.com
Az első mérkőzésen: Győri Audi ETO KC - CS Oltchim Rm. Vâlcea 25-25

Javulni kell
Harcos döntetlen
Füstbe ment terv

Sz. I.

© handball.hu

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi