Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

"Át kell értékelnünk elvárásainkat"

2008. november 19. 15:06 © handball.hu

A román nőikézilabda-válogatott újra munkába állt: hétfőtől kezdve gőzerővel a közelgő macedóniai Európa-bajnokságra készül. Egy tornára, mely a románok számára is tele van kérdőjelekkel, és talán váratlan fejleményekkel.

"Át kell értékelnünk elvárásainkat"
Hogy pozitívumokkal vagy negatívumokkal, attól függ, hogyan vészelték át a jelenlegi kerettagok a mögöttük álló sok megrázkódtatást.

A román válogatott szövetségi kapitánya, Radu Voina a ProSport újságírójával osztotta meg gondolatait, aggályait a hamarosan kezdődő sportesemény kapcsán.

- Hogyan fest a mostani román csapat két héttel az Európa-bajnokság kezdete előtt?
- Beállósunk, Ionela Stanca nélkül vagyunk kénytelenek készülni, mivel a játékos visszautasította minden kérésünket annak kapcsán, hogy meggondolja magát. Hajthatatlannak bizonyult, s fájó térde miatt kihagyja ezt a viadalt, ez már tény. Ugyanígy igaz, hogy Steluţa Luca is egészségügyi problémákkal küzd, csak neki a háta okoz gondot. Vele is egy fontos ember marad távol az együttestől, hisz védekezésben mindig is kulcsszerepet játszott. Ez nem csak a nemzeti válogatottra igaz, hanem nemrég saját klubcsapatával Kaproncán, a Bajnokok Ligája-csoportfordulóban is bizonyította. Megértem, hogy túl sok teher hárult mindkettőjükre az utolsó időszakban, és túlontúl is agyonhajszoltak voltak, de azért én titkon reméltem, hogy számíthatok rájuk ezen az Európa-bajnokságon. S ha ez még nem lenne elég, még további néhány meghatározó játékosunk is hiányozni fog különböző okok miatt: Beşe , Vărzaru , Olteanu és Brădeanu. Így játékosállományunk messze elmarad a vágyaimtól. A sors így hozta, tehát ezekkel az emberekkel kényszerülünk megoldani a ránk váró nem kis feladatot.

- Ezek szerint csupa kellemetlenség történtek mostanság a csapat háza táján...
- Szinte minden nap tartogatott, tartogat meglepetéseket: kellemetleneket és kellemeseket egyaránt. Örülhetünk, hogy egy hosszabb-rövidebb kényszerszünet után Cristina Neagu újra játékra képes, így be is került a csapatba, és ismerve akaraterejét, remélem, hamarosan utoléri magát teljesítményben, és újra csodálni fogjuk majd jól ismert játékát.

- Megfogalmazódtak már az Európa-bajnokságra vonatkozó hivatalos elvárások?
- A Román Kézilabda Szövetség által kitűzött cél az első öt helyezés valamelyikének megszerzése, mely mai szemmel a sok kedvezőtlen fejlemény tükrében túl ambiciózusnak tűnhet. Át kell értékelni elvárásainkat. Nem mentségként mondom, de sok tapasztalatlan játékos van a jelenlegi keretben, akik egyáltalán nem szerepeltek még nagynevű klubcsapatokban külföldön, vagy akár itthon, így nem igazán éreztek még rá a nagy összecsapások ízére. Geiger, Balint, Cioarec és Bârsan mind apró csapatokból kerültek be a „nagy válogatottba”.

- Ezek szerint ne igazán álmodjunk dobogós helyezésekről?
- Az éremszerzés még a "klasszikus" kerettel is túlzott elvárás lett volna. Végre be kell ismernünk: nem vagyunk oly szuper-jók, mint ahogyan azt sokan képzelik.

- Mi lenne a reális elvárás?
- A legnagyobb kihívás nem más, mint továbbjutni a csoportunkból. Ha ezen túl vagyunk, akkor gondolhatunk a minél hosszabb menetelésre. Nem akarom senkitől sem számon kérni, de mivel az utolsó Eb-selejtezőt elbuktuk, a mostani viadal sorsolásán a negyedik kalapba soroltak minket, így értelemszerűen csak nehezebb ellenfelekkel kerülhettünk össze. Ha másképp alakult volna a sorsunk, és mondjuk a második élvonalba tartozunk, akkor lett volna időnk szusszanásra. Így viszont csak vérbeli összecsapások várnak ránk, melyek egyike nehezebb a másiknál: Magyarország, Franciaország és Dánia készül ellenünk a győzelemre.

- A magyar és a francia válogatottból is több kulcsfontosságú játékos hiányozni fog…
- Természetes, hogy olimpia után egyes kézilabdanemzetek a generációváltásra koncentrálnak. Nálunk sajnos hosszú távon előretekinteni nem igazán fontos. Mindig eredménykényszerből vagyunk kénytelenek a legjobbakat behívni, még akkor is, ha nem bírják már a sok megterhelést. A "nagyok" csupán bizonyos célokért harcolnak, hisz egyik nemzetnek sem sikerült egy olimpiai ciklusban mindent megnyernie. Norvégia és Oroszország erre jó példaként szolgál.

- Ki lehet kellemes meglepetés a román válogatottban?
- Remélem, hogy ezt maga a csapat fogja szolgáltatni; mi az „egy fecske nem csinál nyarat”-elvet igyekezünk követni. Jómagam és a segítőtársam, Vlad Caba azon dolgozunk majd, hogy a csapat legyen a főszereplő, ne pedig egyesek.

- A tizenhét jelenlegi behívott játékosból egy nem utazhat Macedóniába. Mennyire fixen betöltöttek az egyes posztok?
- Kapusokkal jól állunk. Úgyszintén megfelelő a baloldali támadósorunk, a szélső és az átlövő poszt egyaránt.

- A jobboldalon mi a helyzet?
- Megoldást jelentene Şoit vagy Geiger, szükség esetén pedig egy jobbkezes átlövő, Amariei vagy Neagu. Reméljük, Ramona Maier teljesen egészséges lesz, és akkor a jobbszélünk is rendeződik. A csapatszellem igazából szerintem a védelmünkben fog jelentkezni vagy sem. Ott fog mutatkozni, mennyire együtt vagyunk, képesek leszünk-e majd kompenzálni esetleges támadásbeli nehézségeinket egy határozott védekezéssel.

Románia 17 fős kerete:

Kapusok:
Luminiţa Dinu
Paula Ungureanu
Tereza Pâslaru
Szélsők:
Ardean Elisei
Camelia Balint
Ramona Maier
Cătălina Cioarec
Beállók:
Oana Manea
Florina Bârsan
Átlövők:
Cristina Neagu
Carmen Amariei
Adina Meiroşu
Narcisa Lecuşanu
Daniela Crap
Melinda Geiger
Clara Vădineanu
Oana Şoit

handball.hu

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi