Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

"Igaz barátnőimet hagyom itt"

2008. június 12. 15:54 © handball.hu

Miután Borbás Rita, a CS Oltchim Rm. Vâlcea frissen igazolt beállósa hazaért Romániából, exkluzív interjút adott a handball.hu-nak. Mesélt eligazolásának indokairól, sőt, azt is megtudhattuk, hogy a Dunaferr visszavárja őt.

"Igaz barátnőimet hagyom itt"
handball.hu: Szűcs Gabival épphogy megkötöttétek a szerződést a Vâlceával, amikor kiderült, jövőre már nem Tadici irányítja a csapatot. Mit szóltatok a fejleményekhez?
Borbás Rita: Az edzőváltás minket nem érint, hiszen nem Tadicival, hanem a klubbal írtunk alá megállapodást. Szerdán Romániában voltunk, ahol minden igényt kielégítő fogadtatásban volt részünk. A vezetők elvittek minket ebédelni és vacsorázni is, találkoztunk a csapat elnökével, sőt, még az Oltchim-gyárban is jártunk. Bemutatták a környéket, a csarnokot, és ajándékokkal is kedveskedtek.

handball.hu: Hogy tetszett maga a város?
Borbás: Nagyon szép. A termálfürdővel is rendelkező Vâlcea közvetlenül a Fogarasok lábánál fekszik egy dimbes-dombos környezet határában. Azt hiszem, Románia minden téren sokat fejlődött az elmúlt években. Rengeteget fektetnek a sportba, jóval többet, mint Magyarországon. Nálunk a folyamatos kifizetési késések miatt nem tud az ember előre számolni, építeni valamire. A bizonytalanság meg nem túl jó érzés. Itthon szinte ellehetetlenítik a sportolókat. Nem számíthatunk már arra, hogy jövő héten megkapjuk a fizetésünket, és be tudjuk fizetni a csekkjeinket.

handball.hu: Mit gondolsz, mi az oka a helyzet súlyosbodásának?
Borbás: Nem akarok butaságot mondani, de úgy tudom, hogy hazánkban a szponzoráció szinte csak kedvtelésből, szimpátiából történik. Romániában pénzügyi szempontból is megéri egy csapatot támogatni, míg nálunk nincsenek ehhez kedvező törvényi feltételek.

handball.hu: Ez is szerepet játszott abban, hogy az Oltchim mellett döntöttél?
Borbás: Mivel a Vâlcea egy világhírű csapat, megkeresésük természetesen felkeltette az érdeklődésemet. Jogi akadálya pedig nem volt az eligazolásomnak. Persze nem volt utolsó szempont a kecsegtető pénzügyi ajánlatuk sem. Tisztában vagyok a feladat nagyságával, tudom, hogy elődöm, Ionela Stanca Európa legjobbja ezen a poszton. Mindenképpen ki szerettem volna használni az adódó lehetőséget. Persze az is remek dolog, hogy Szűcs Gabival (akivel amúgy is jó barátnők vagyunk.) együtt szerződtünk a románokhoz.

handball.hu: Mit szólt a távozásodhoz a Dunaferr edzője, Imre Vilmos?
Borbás: Négyszemközti beszélgetésünk során elmondta: sajnálja, hogy elhagyom az együttest, hiszen számított rám, de megérti a döntésemet. Azt is hozzátette, hogy ha esetleg mégsem találnám meg a számításomat, visszavár a csapatba. Vilmost kiváló edzőnek tartom, akivel nagyszerűen tudtunk dolgozni.

handball.hu: Hogyan foglalnád össze a Dunaújvárosban eltöltött időszakot?
Borbás: Három évig játszottam a Dunaferrben, s igen jó emlékekkel gondolok vissza erre a periódusra. A döntésem meghozatalakor az volt a legfájóbb, hogy épp az utolsó évben alakult ki a legjobb közösség. Nem csak üres szavak voltak, amikor ezt többször is nyilatkoztuk. Igaz barátnőimet kell most itt hagynom. Megszerettem magát a várost is, ahol családias légkör uralkodik.

handball.hu: Mennyire lesz majd fárasztó rendszeresen hazautazni Magyarországra?
Borbást: Vâlcea nincs közel, ezt szerdán meg is tapasztaltuk Szűcs Gabival és a szüleivel, akik elkísértek minket. A különböző útépítéseknek köszönhetően Debrecentől még nagyjából tíz órát kellett autóznunk.

handball.hu: Sikerült már Hajdu Jánossal is kommunikálnod?
Borbás: Igen, a szövetségi kapitány elmondta, hogy az Oltchim nagyszerű együttes. Ő is tudja, hogy mekkora lehetőség, milyen komoly feladat áll előttem. Őt az átigazolásom alapvetően nem érinti, csak az, hogy a válogatott felkészülés alatt hogyan dolgozom. Ezzel én is tisztában vagyok. Ráérek majd szeptembertől a Vâlceával foglalkozni, most még két és fél hónapig csak egy dolog érdekel: az olimpia.

handball.hu: Mit gondolsz, mennyi játéklehetőséget kapsz majd a románoknál?
Borbás: Európa legjobb beállósa, Ionela Stanca a Brassóhoz igazolt. Távozásával Maneával fogjuk megoldani ezt a posztot, aki eddig Stanca klasszisának köszönhetően nem jutott sok lehetőséghez. Szerintem egy ilyen komoly csapatnál minden pozícióra kell két olyan jó képességű játékos, aki végig bírja játszani a szezont. Márpedig a Vâlcea jövőre szeretne a Bajnokok Ligája legjobb négy csapata közé kerülni.

handball.hu: Mennyire fog majd nehézséget jelenteni a román nyelv?
Borbás: Erdélyi származásából kifolyólag Szűcs Gabi sok mindent megért, én pedig már elkezdtem tanulgatni egy szótár segítségével. Az öcsém jégkorongozik, és az ő erdélyi csapattársa már párszor átjött, hogy a kiejtést megtanítsa. Időben elkezdtem a tanulást, hiszen szeretnék majd normálisan kommunikálni új csapatomnál. Amikor kint leszünk, Gabi is biztos tanítgat majd, egy ideig pedig az apukája is velünk maradt, és segít majd minket.

Borbás Rita is a Vâlceához tart
Tadici távozik Vâlceából

handball.hu

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi