DB Error: unknown errorSELECT DISTINCT h.id FROM hirek h LEFT JOIN hirek_kategoriak hk ON h.id = hk.hirek_id WHERE (h.torolt=0 OR 0) AND (hk.kategoriak_id=0 OR 1) AND (h.evil IS NULL OR h.evil=1) ORDER BY h.prioritasos DESC, h.datum DESC [nativecode=1 ** Can't create/write to file '/var/tmp/MY0k5ljH' (Errcode: 28 - No space left on device)] - PS_SELECT_ARTICLE_LIST „Egy lépést sem hátrálhatnak” | handball.hu - kézilabda
Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

„Egy lépést sem hátrálhatnak”

2008. április 23. 8:10 © handball.hu

Nehéz helyzetbe hozta magát az ETO BL-elődöntőbeli ellenfele, a Zvezda. Az orosz csapat a legnevesebb kupa mellett a bajnokságában is botladozik, mi pedig reménykedünk, hogy ez a negatív széria vasárnap Győrben folytatódik.

Fotó: E. Sokolova / D.Kuznetsov (info@sport-photo.ru)
Fotó: E. Sokolova / D.Kuznetsov
(info@sport-photo.ru)
Az „oroszországi frontról” tudósítónk, Dán Róbert segítségével ismét egy kis bepillantást kaphatunk a hétvégi BL-összecsapás előtti és utáni közhangulatról.

"...El kell ismerni, hogy az utóbbi három meccsen a csapat kutyaütően rosszul kézilabdázott. Folyamatos játéknak nyoma sincs, pontos passzokra sem nagyon volt példa, a védelem átjáróház, gólokat hosszú kínszenvedés után tudtunk csak lőni, míg az ellenfél szétlőtte a hálónkat. Tény: Dmitrijeva formába jött, és húzóember lett... Viszont egy ember kevés, kellene egy csapat...! Írjátok, hogy a lényeg a győzelem, de a lelátóról a játékunk pocséknak tűnt, és erről szót is ejtettek a közelünkben ülő szurkolók, akiket a mutatott játék egyáltalán nem elégített ki. Lehet, hogy elég már a dicséretekbő,l és ne tegyünk úgy, mintha minden a legnagyobb rendben lenne. Többet ér a keserű igazság, mint a kellemes hazugság. Nemhiába kezdett el sírni a keddi meccs után Poltorackaja, lehet, hogy örömében, hogy sikerült kiszenvedni a győzelmet, de az is lehet, hogy a minden kritikán aluli játék miatt érzett keserűségében. Nyertünk, de inkább arról van szó, hogy mázlink volt.”

Mint az utolsó mondatból kiderül, ez a hozzászólás két nappal a vasárnapi BL-meccs előtt jelent meg a Zvezda-honlap fórumán.

A bajok már akkor nyilvánvalóak voltak az orosz csapat háza táján, és a hétvégi mérkőzés ezt csak tetézte. “Nincs miért tagadni, ma megbuktunk” - fogalmazott a meccs után az oroszok egyik klasszisa, Jekatyerina Andrjusina, aki több hozzászóló szerint “ilyen rosszul még életében nem játszott”, de a Zvezda-honlap is úgy fogalmaz tudósításában, hogy “csapatunk az idény legrosszabb teljesítményét nyújtotta” ezen a találkozón. “Azért még reménykedhetünk…” - teszi hozzá (nem túl reményteljesen) a cikk címe.

Az orosz kézilabdacsapatok honlapjain olvasható hozzászólások túlnyomó része már temeti a Zvezdát, a Lada-honlapra több zvenyigorodi szurkoló is beírt, elismeréséről biztosítva a toliatti gárdát, akik “igazi, látványos kézilabdát játszanak” (ezt a meccset most kivételesen adta egy országos sportcsatorna). “Az a baj” - jegyzi meg egy zvenyigorodi hozzászóló, hogy “nálunk a klubvezetés egyszerre három nyulat vett üldözőbe (a BL-t, az orosz bajnoki címet és az olimpiát), és könnyen előfordulhat, hogy ezért egyiket sem sikerül elérni. A csapat kulcsjátékosai már benne vannak a korban, és nem bírják ezt a hármas terhelést; a második sorunk pedig nem játszott eleget, és ezért hiányzik az összeszokottság. Az aggodalom pedig egyre nő bennünk, szurkolókban, az olimpiát illetően. Ha a júniusi szünetben nem sikerül a lányoknak regenerálódni, akkor Pekingben komoly gondok lehetnek…” - fejeződik be a hozzászólás.

A meccs utáni sajtótájékoztatón Jevgenyij Trefilov, a csapat edzője is a nyári szünetben látta a problémát (ha nem is a probléma megoldását): “Néhány játékosomnak már csak azon jár az esze, hogy mikor lesz végre nyári szünet. Szeretném őket figyelmeztetni, hogyha továbbra is ez jár a fejükben, akkor könnyen kikerülhetnek az olimpiai keretből.”

Saját felelősségére most Trefilov nem tért ki, bár többek szerint éppenséggel ő az oka a mostani kritikus helyzetnek, mégpedig azzal, hogy teljesen fölöslegesen dániai túrára vitte a válogatottat ahelyett, hogy pihentette volna őket. Ezt a túrát – ahol az orosz csapat kétszer is vereséget szenvedett Dániától – és előtte az egyhetes összetartást többen (legalábbis Toljattiban) “teljesen fölöslegesnek” és “rendkívül célszerűtlennek” tartották. A Dániából visszaérkező játékosokra ugyanis rögvest rázúdult az orosz bajnokság utolsó két fordulója, benne az összes fontos meccsel.

Először a Lada kapott ki öt góllal Volgográdban (“még néhány válogatott edzőtábor, és ezt a mai teljesítményünket sem fogjuk tudni hozni” – nyilatkozta Gumjanov a mérkőzés után), majd megkezdődött a Zvezda vesszőfutása: kínkeserves győzelem a volgográdi Dinamo ellen (30:29), aztán Andrjusina utolsó percben szerzett góljával (április 7.), négy nap múlva vereség hazai pályán a Ladától (30:31). Ezzel a Zvezda harmadik helyen zárta az alapszakaszt, és elvesztette a hazai pálya előnyét a rájátszásban mindkét ellenfelével szemben. Kedden (április 15.) szoros csatában egygólos győzelmet arattak a rájátszás első meccsén otthon, a Dinamo ellen (28:27). Ezután öt nappal jött a Győr…

“A legfontosabb hír még a mérkőzés előtt, a domogyedovói repülőtérről érkezett: Görbicz Anita nem utazott ide a csapattal” - kezdi a Zvezda honlapján megjelent tudósítás (ezt azért korábban is sejtették, mert ugyanitt már pénteken erről cikkeztek, az más kérdés, hogy teljesen biztosak tényleg csak a repülőgép megérkezése után lehettek…) “A meccs elején látszott, hogy mindkét csapat ideges lelkiállapotban van, de a mieink mentálisan ennyire padlón még az egész bajnoki szezonban egyszer sem voltak… Mert mikor volt olyan, hogy a meccs első negyedórájában csapatunk csak három gólt tudott lőni?” (Bár ezt valószínűleg költői kérdésnek szánták, azért jegyezzük meg, hogy alig több mint egy hete, a Lada elleni sorsdöntő bajnoki találkozó második félidejében ugyanez a Zvezda 15 percen keresztül képtelen volt mezőnyből betalálni ellenfele kapujába, csak hétméteresekkel tudott eredményes lenni…)

“A Győr játékosai, akik a meccs kezdete előtt saját bevallásuk szerint kis különbségű vereségnél jobbra nem is számítottak, hamar összeszedték magukat, és tűz alá vették a kapunkat… A hiányzó Görbicz szerepét a román Bradeanu vette át, aki aztán különösebb gond nélkül elbánt a védelmünkkel, amelyiktől most hiába vártunk ütközéseket vagy sikeres blokkolást… A szünet után sajnos jól láthatóvá váltak játékunkban a megszokott problémák: felállt fal ellen tehetetlen szélsők, középen lövésre nem vállalkozó támadók… Trefilov folyamatosan cserélte a kapuban Szaidovát és Szankót, de az utóbbi nem volt valami nagy segítségére a csapatnak, mondjuk ez eddig egyetlen fontos meccsen sem sikerült neki. (Szankóra rájár a rúd, a Zvezda fórumában is kritizálták, mondván “igaza van Koksarovnak, a kézilabdában a kapusok korszaka jött el, nekünk is le kellene igazolnunk Szidorovát, Szaidova nem ugyanaz a kategória, Szanykót meg úgy látszik, a két szép szeméért szerződtettük, mert ő a kapuban csak egy lyuk.” Mindehhez tegyük hozzá, hogy április 1-től a Zvezda játékosa Inna Szuszlina, az orosz válogatott első számú kapusa is, de ő azóta csak egyetlen meccsen játszott, akkor sem túl biztató formában, a Zvezda nem is nevezte, hírek szerint sérült, és “az olimpiára tartogatják”.)

“A mérkőzés utolsó részében a Győr irányította a játékot, volt amikor már négy góllal is vezettek, csapatunknak csak a legvégén sikerült két gólra csökkenteni a különbséget… Mindössze abban reménykedhetünk, hogy a Lada példáját követve nekünk is sikerül a jövő héten otthonában legyőzni a magyar bajnokot.”

Valóban, a Lada győzni tudott Győrben, de nem egy héttel az otthonában elszenvedett súlyos vereség után, ráadásul egy, az ETO számára tét nélküli meccsen, és ott is alig… Igaz az is, hogy a Zvezda klasszisai tudásuknak töredékét mutatták csak, és most ezen a héten csak a visszavágóra készülnek.

A Zvezda honlapjára hétfő este mindenesetre felkerült Vlagyimir Mozsajcevnek, a Szport-Ekszpressz újságírójának a cikke. Mivel ilyen a legritkább esetben fordul elő, ezért ezt a cikket akár a zvenyigorodi csapat “félhivatalos” álláspontjának is vehetjük. Az írás a következő – biztatónak szánt – mondatokkal zárul: “Egyik BL-elődöntőnek sem mi vagyunk az esélyesei, de nekem valamiért mégis az az érzésem, hogy két csapatunk közül az egyik be fog jutni a döntőbe. Mondom ezt a logikával és a józan ésszel szembehelyezkedve. Az orosz kézilabdázók már hozzászoktattak minket a sorozatos hőstettekhez. A Zvezda tapasztalt válogatott játékosai és a Lada fiataljai végülis azonos körülmények között vágnak neki a visszavágóknak. Egy lépést sem hátrálhatnak, de egy esetleges kudarc esetén sem fog nekik senki szemrehányást tenni. Ez a két tényező együttesen azt is jelenti, hogy adottak a feltételek a soron következő újabb hősies csatára.”

handball.hu - oroszországi tudósítónktól, Dán Róberttől

További hírek