Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Konkoly felül akár a kakasülőre is

2008. február 21. 17:33 © handball.hu

„Olyan helyzetben van jelenleg a magyar kézilabda, olyan vészharangokat kongattak, amelyeket talán így együtt, összefogva el tudunk hallgattatni” – interjú Konkoly Csabával.

Konkoly felül akár a kakasülőre is
handball.hu: Gratulálok az új feladatkörödhöz! Mesélnél a munkáról pár szóban?
Konkoly Csaba: Két és fél héttel ezelőtt azzal a kérdéssel keresett meg Hajdu János szövetségi kapitány, hogy elvállalnám-e mellette a segítői posztot. Akkor időt kértem tőle, hogy egyrészt a családommal beszéljek a helyzetről, másrészt pedig én magam is átgondoljam, hogy tudom-e vállalni a feladatot. A Győr - Nürnberg mérkőzés után aztán újra beszélgettem Jánossal, amikor már a stáb többi tagjának is körvonalazódott a neve.

handball.hu: Ekkor már igent mondtál?
Konkoly: Kicsit még halogattam a dolgot, mert egyrészt az ETO-nál végzett munkát is elég komoly feladatnak érzem, másrészt pedig minden olyan gyorsan történt az elmúlt félévben. Természetesen nagyon nagy megtiszteltetésnek éreztem a felkérést, hogy egyáltalán felmerült a nevem. Gondolom, az is közrejátszott ebben, hogy elég sok játékost adunk a válogatott keretbe. A Nürnberg elleni meccs után még arról volt szó, hogy a pekingi felkészülésnél számít ránk János, most viszont úgy néz ki, hogy már a selejtezőkre is ezzel a stábbal kezdjük meg a munkát, felkérésünk pedig az ötkarikás játékok kezdetéig szól.

handball.hu: Pontosan mi lesz a megbízatásod?
Konkoly: A konkrét feladatokat még nem ismerem. Nem azt mondom, hogy a handball.hu-n megjelent Marit Breivik jegyzetet majmolni kell, mert a magyaroknak is vannak értékeik, de – ha nagyon heroikusan is hangzik – olyan helyzetben van jelenleg a magyar kézilabda, olyan vészharangokat kongattak, amelyeket talán így együtt, összefogva el tudunk hallgattatni.

handball.hu: Sokan attól félnek, hogy ennyi ember nem találja majd meg az összhangot egymással…
Konkoly: Szinte minden csapat képviselteti magát, hiszen Kökény Bea és Imre Vilmos is a stáb tagja. Úgy gondolom, hogy a klubok is mindent meg akarnak tenni, hogy ne törjön meg a hagyomány, a kézilabda továbbra is olimpiai sportágunk legyen.

handball.hu: Hogy fogod bírni ezt a feszített tempót?
Konkoly: Lehet, hogy úgy hangzik, mintha én letettem volna bármit is az asztalra, de megmondtam Hajdu Jánosnak is, hogy csapkodnak a hullámok a fejem felett. Bár tudok úszni, de rengeteg feladatom van, mindenhol meg kell felelnem, százfelé pedig nem szeretnék szakadni. Még akkor sem, ha mindennapjaimat a kézilabda tölti ki, erről szól az életem, sok mindent alárendelek a sportágnak. Azt gondolom, hogy az olimpiától elég lesz nekem az ETO irányítása is.

handball.hu: Ezek szerint most azért vállaltad el a válogatottbeli munkát, mert egy rövidebb periódusról van szó?
Konkoly: Egyrészt igen, másrészt pedig azért, mert ilyen fiatalon óriási megtiszteltetésnek tartom a feladatot, amely nem mellesleg pedig tapasztalatszerzésnek is kiváló. Meglátjuk, hogy a fiatalosság és a lendület (amit tőlünk várnak) mennyire fog megmutatkozni a csapat játékán. Úgy gondolom, hogy azt a tudást, ami eddig előre vitte az Audi ETO KC csapatát, hasonlóképpen próbálom meg kamatoztatni a válogatottnál is. A kapitány elmondta, hogy az elemzésekben, különböző részmunkáknál maximálisan számít ránk, de a pontos leosztás egyelőre még nem történt meg.

handball.hu: Hogy fog kinézni a felállás a gyakorlatban? Mindannyian a kispadon ültök majd?
Konkoly: Ennyien nem férünk oda (nevet). Pozsonyban, az ifjúsági Európa-bajnokságon megfigyeltem, mi a dánok módszere: a segítők a lelátóról walkie-talkie-n keresztül tartották a kapcsolatot a kapitánnyal, ezt már Jánosnak is javasoltam. Nekem nem szükséges, hogy a kamera előtt legyek, a csapat sikeréért nyugodt szívvel és teljes intenzitással dolgozva felülök akár a kakasülőre is. Meggyőződésem, hogy azoknak is igazuk van, akik szerint a nézőtérről jóval többet látni a játékból, mint a pálya széléről. Egyrészt periférikus okok miatt, másrészt pedig a mondás szerint föntről mindenki okos. Tapasztalatainkat a kapitány azonnal hasznosíthatja is majd. Ha én lennék a helyébe, és ekkora stábbal dolgoznék, egyiküket bizonyosan felküldeném a lelátóra, hogy abból a szemszögből is vizsgálja meg a meccset.

handball.hu: Időben mikor valósul majd meg ez az eszmecsere?
Konkoly: Szünetben, miközben a csapat bevonul az öltözőbe. Az adóvevők használata még pénzbe se kerül. Persze hiába adunk mi akárhányan bármiféle tanácsot, a jó eredményhez a játékosok megfelelő hozzáállása is kell, elvégre nekik kell megvalósítaniuk, amit mi kitalálunk. Az a nyerő taktika, amivel meccset lehet nyerni.

handball.hu: Térjünk át egy kicsit az ETO hétvégi feladatára: a román Vâlcea látogat hozzátok egy Bajnokok Ligája-találkozó erejéig. Hogy készültök?
Konkoly: Négypontos mérkőzésről van szó, azaz ha most győzünk, és a Ladát is meg tudjuk verni a Magvassy Sportcsarnokban, akkor továbbjutóknak érezhetjük magunkat, függetlenül a Nürnberg és a Valcea elleni idegenbeli összecsapástól. Erős csapat ellen készülünk, hiszen a román válogatottat nem kell bemutatni. Az eddigi bevált recept szerint dolgozunk.

handball.hu: Kire, vagy kikre kell különösen figyelni?
Konkoly: Mindenképp a belső hármas és a beálló kiváló kapcsolatával kell számolnunk. Igyekszünk úgy visszarendeződni, hogy ne tudjanak gyors találatokat szerezni, a fő hangsúlyt pedig ismét a védekezésünkre helyezzük. A kapusok külön harcára számítok: a románoknál véd a világ egyik legjobbjának tartott Dinu, akinek méltó ellenfele lesz a kiváló formában lévő Pálinger Kati és Herr Orsi. Teltházas rangadóra számítunk, hiszen úgy hallottam, már szinte az összes jegy elkelt. Közönségünk segítségében bízva remélem, hogy ismét sikerül győztesen elhagynunk a pályát. Azt hiszem, 2-3 plusz gólt bizonyára jelent lelkes közönségünk, ez jól látszott a Nürnberg ellen is, hiszen a németeket meglepte a számukra szokatlan atmoszféra. Arról nem is beszélve, hogy a lányokban is rengeteg energiát mozgósít.

handball.hu (bee)

Győr: bemelegítés vasárnapra
Hajdu: Imre, Konkoly, Kökény

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi