Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

"Bizalmat kapunk Izlandon"

2007. augusztus 4. 9:29 © handball.hu

Az új szezonra való felkészülés kezdete óta sorra jöttek-mentek az átigazolásokról szóló hírek, azonban Barna Éváról és Valovics Nóráról nem sokat lehetett hallani. Megkerestünk a lányokat, akik már Izlandon várják a bajnoki nyitányt...

"Bizalmat kapunk Izlandon"
Új klubjuk, a Valur a 2006/2007-es szezonban a kilenc csapatos elsőosztályú bajnokságban a harmadik helyet szerezte meg a Stjarnan és a Grotta gárdája mögött. A nemzetközi kupák közül a Challenge-Kupában indulnak jövőre, ahol a harmadik körben csatlakoznak a küzdelmekbe. Várhatóan a november 3-4-i és a 10-11-i hétvégéken játsszák le az első párharc találkozóit.

handball.hu: Hogyan "találtatok egymásra" az izlandi csapattal?
Barna Éva: Még a téli átigazolási időszakban kerestek meg engem. Mivel akkor még élő szerződésem volt a Halassal, megkértem őket, hogy ha nyáron is aktuális az ajánlat, akkor várnám jelentkezésüket. Szerencsére úgy tűnik, komolyan gondolták leigazolásomat, hisz nyáron ismét csörgött a telefonom. Épp átlövőt is kerestek, így velem tartott a próbajátékra Nóri is, és ebben a négy napban meggyőződhettünk arról, hogy a fejlődésünket és a körülményeket tekintve jobb helyünk nem is lehetne. Az itt eltöltött napok nemcsak pörgős edzésekből és egyéni képzésekből álltak, hanem belekóstolhattunk az izlandi kultúrába, és szembesülhettünk a helyiek közvetlenségével. Ezután több mint megfelelő ajánlatot tettek nekünk, majd sok gondolkozás után emellett a csapat mellett döntöttünk.

handball.hu: Nóri, Zsiga Gyula nem számolt Veled az új csapat építésénél, vagy Te nem szerettél volna itthon maradni?
Valovics Nóra: Volt róla szó... Nagyon sokat hezitáltam, és voltak egyéb lehetőségeim, lehetőségeink is Magyarországon, de úgy gondoltam, mindenképpen jót tesz nekem, ha egy évre külföldre igazolok, kipróbálom magam egy ilyen helyen. Az itteni edző már most nagyon sokat segít mindenben, folyamatosan magyaráz, mit hogyan kell, kéne csinálnom. Számít rám védekezésben és támadásban egyaránt. Bizalmat kapunk, és ez mindennél többet jelent egy játékosnak. Külön lövőedzéseket tartanak nekünk, ez is sokat segít a fejlődésünkben. Nagyon profi a felkészítési rendszer, személyi edző tartja az erőnléti edzéseket, külön edző a lábmunkát, gyógytornát, és így tovább. Ha nem győződtünk volna meg arról, hogyan folyik itt a munka, nem jöttünk volna… Így viszont teljesen nyugodtak lehetünk.

handball.hu: Végig közösen tárgyaltatok a klubbal?
B.É. és V. N.: Igen, és az egy évre szóló szerződésünket is együtt írtuk alá.

handball.hu: Mit tudtok a csapatról és a jövő szezonbeli célkitűzéseiről?
B.É. és V. N.: Elsődleges tervünk a hazai bajnokság és kupa megnyerése, valamint a nemzetközi porondon való jó szereplés. Régebben több külföldi is szerepelt az együttesben, jelenleg viszont csak mi leszünk az "idegenlégiósok".

handball.hu: Mikor érkeztetek? Tart már a felkészülés?
B.É. és V. N.: Hivatalosan július közepétől edz együtt a csapat, mi viszont csak a múlt héten, 26-án csatlakoztunk hozzájuk. Itt a bajnokság szeptember közepén kezdődik, addig azonban még vár ránk néhány felkészülési mérkőzés. Részt veszünk egy norvégiai tornán, majd azt követően a hazai Reykjavik-Kupán indulunk.

handball.hu: Mit tapasztaltatok eddig az országról?
B.É. és V. N.: Kiutazásunk előtt több mindennek is utánanéztünk, hogy ne csöppenjünk annyira az ismeretlenbe. Rengeteg látványosság van, és sok lehetőség a kikapcsolódásra. Érdekesség hogy nyáron három hónapig csak két-három órára bújik el a nap, télen pedig ugyanennyi időre látható, tehát így szinte egész nap sötét van. Ezt biztosan nehéz lesz megszokni, de a körülmények miatt reméljük, sikerülni fog. A nyelv elég furcsa, azt mondják, a dánhoz hasonló. Már tanulgatjuk, igyekszünk minél előbb az alapokat elsajátítani, a szakkifejezéseket meg természetesen tudnunk kell. Az információk igazak, miszerint Izland a világ egyik legdrágább országa. Az otthoniakhoz képest körülbelül kétszeres árak vannak, de lehet találni olyan helyet, ahol hozzáférhetünk olcsóbb dolgokhoz is. Ez viszont annak a természetes velejárója, hogy itt az életszínvonal is jóval magasabb az otthoninál.

handball.hu: A karrieretekben mennyire jelent előrelépést ez a szerződés?
B.É. és V. N.: Biztosak vagyunk benne, hogy csakis pozitív irányba lendítheti a teljesítményünket. Fő álmunk a válogatott kerettagság, és természetesen mindent meg is szeretnénk tenni ennek érdekében.

handball.hu (bee, jj, bghb)

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi