Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

"Kifogytunk az észből"

2007. január 29. 9:07 © handball.hu

Bár már egy hétnél is több telt el a Győri Audi ETO oroszországi BL fellépése (és sajnos veresége) óta, a handball.hu utánajárt, hogy az oroszországi sajtóban milyen visszhangja volt a kétgólos hazai győzelemmel végződő találkozónak.

"Kifogytunk az észből"
Togliattiban némi aggodalommal várták a Győr elleni BL-meccset - a Lada már egy ideje nem vezeti a bajnokságot (igaz, csak egy ponttal van lemaradva a Zvezdától) és néhány felkészülési meccsen is született váratlan eredmény (például múlt év végén a Volgográd ellen, igaz, hogy a csapat akkor a vb-re készülő játékosok nélkül állt fel). Az új edző, Alekszej Gumjanov személyisége és módszerei Trefilovétól különbözőbbek már nem is lehetnének (Trefilov felkérését, hogy legyen mellette a Lada-1 másodedzője Gumjanov annak idején el is utasította). Sokan érezték úgy, hogy a két BL-csoportköri győzelemmel sem bizonyított még eléggé az edző és ezért az első komoly ellenfél, a Győr elleni összecsapás igazi tesztmeccsnek számított. Most némileg megnyugodtak, bár a tudósításokban még mindig érződik, hogy kicsit önmagukat győzködik. "Úgy tűnik, mégis képesek arra a lányaink, hogy legyőzzék Európa legjobb csapatait. És nem csak szerencséjük van, hanem tényleg tudnak... a csapat végre akkor játszik legjobban, amikor kell... a mérkőzés utolsó perceit végre úgy nézhetjük hogy nem kerülget az infarktus" írta megkönnyebbülten a Volgai Autógyári Munkás. Gumjanov mérkőzés utáni nyilatkozata azért nyitva hagyja, hogy ez most már mennyire lesz mindig így: "Nőkkel mindig nehéz dolgozni, sohasem lehet tudni, mikor mit láthatunk tőlük a pályán. De ma nagyszerűek voltak…nagyon kiélezett helyzetben is végrehajtották az utasításaimat." A Lada legjobbja, Bliznova is rá abszolút jellemzően ezt mondta: "Érzelmileg teljesen kifacsart a meccs. Persze később majd tudatosul hogy nagy dolog amit csináltunk de ma még minden ködben úszik előttem... A csapat mindenesetre erősebb, mint volt és ez az edző érdeme." Látszik, a játékosok is most kezdik elhinni hogy Trefilov után is jöhetnek a sikerek. És jönnek is... Trefilov három éven át képtelen volt a csapatával nemzetközi kupameccsen idegenben nyerni (az utolsó ilyen győzelem 2003. februárjában volt Trierben), most Gumjanov már első meccsén győzni tudott Norvégiában.

Bár Nikola Petrovic, a Buducnost (volt) edzője saját csapata Togliattiban elszenvedett veresége után jóslásra vállalkozott és kijelentette hogy a Lada otthon és idegenben is le fogja győzni a Győrt, ezzel valahogy mégsem nyugtatta meg az orosz nézőket... Nagyon hamar rá kellett jönnünk, hogy milyen jól felkészített és fantasztikusan összeszokott csapattal kerültünk szembe... "Negyedóra elteltével egyre kevesebben hittünk abban, hogy jól is végződhet számunkra ez a meccs" írja a Lada honlapja. Orosz kézilabdás tudósításban először írtak hosszabban Görbicz Anitáról "akinek a játéka sokban emlékeztet Poltorackaja játékára. Lehet, hogy nem lő olyan erővel a szaggatottról de a támadásokat rendkívül gyorsan szervezi... méghozzá olyan ravaszul és szinte hibátlanul, hogy a csapatunk az első félidő derekára majdnem padlóra került... még Gumjanov időkérése után sem sikerült Görbicz játékára megtalálni az ellenszert" (Togliatti Sport7).

Mi okozta mégis a Lada feltámadását? Görbicz Anita a mérkőzés után úgy nyilatkozott, hogy a második félidőre "elfogyott a tudományunk" (szó szerint és oroszból fordítva "kifogytunk az észből"). Ezt valamennyi lap idézi de hogy pontosan mit is jelent, nehéz megállapítani. Az orosz kommentátorok inkább a Lada kiváló erőállapotában és hosszú cserepadjában látják az okokat. Utóbbinak hála a Lada "olyan tempót diktálhatott amit a Győr már nem tudott követni" (VA) "Többen állítják hogy az igazi küzdelem a kézilabda-pályán az 50. percben kezdődik, amikor már mindkét csapat a kimerülés határán áll. Ebben a helyzetben a Győr támadásban háromszor hibázott és ezt a csapatunk háromszor könyörtelenül kihasználta..." (TS7) "A győri játékosoknak előretolt védekezésünk miatt a második félidőben sokat kellett labda nélkül futni, és erejük elfogyott" (MKT) A Győr nem bírta erővel a mérkőzés végjátékát - ez az orosz tudósítások egyöntetű következtetése. Érdekesség: ugyanezek a tudósítók a küzdelem magas hőfokát azzal is érzékeltetik (mintegy pozitív példaként hozva fel), hogy 21 büntetőt ítéltek a bírók és legkevésbé sem panaszkodnak a kemény védekezésre.

Mégis, néhány kritikai megjegyzés azért elhangzott a Togliatti részéről. "Kiderült, hogy a Győr játékosai kiváló színészek,ha egyszer felvételizni akarnak a Színművészetire minden bizonnyal felveszik őket" nyilatkozta a Lada edzője, Gumjanov. A Moszkovszkij Komszomolec (Togliatti Kiadás) tudósítója egyéb kifogásolnivalókat is talált: "A magyar csapat már a mérkőzés előtt pszichológiai hadviselésbe kezdett: először nem tetszett, ahogyan a nemzeti zászlók voltak elhelyezve a csarnokban utána meg a Győr - a szabályokkal teljesen ellentétesen - maga kívánta megválasztani milyen színű mezben lépjen pályára gondolom, a Ladának kellett volna alkalmazkodnia." Ugyanez a tudósító bírálta Róth Kálmánt is aki a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón biztosra vette a Győr győzelmét otthon, "igaz, amikor megkérdeztem tőle, hogy tényleg ennyire magabiztos némileg visszafogottabban azt mondta hogy csak arra gondolt hogy a csapata Győrben mindent meg fog tenni a győzelemért" (MKT)

Ez az, amiben mi is reménykedünk, sőt: ebben biztosak vagyunk.

Dán Róbert

Két vereség a BL-ben

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi