Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Ez történt 2005-ben

2005. december 29. 23:24 © handball.hu

Sikeres évet zárt a magyar kézilabda a 2005-ös esztendőben, ezt jelzi a Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) aktuális világranglistája is, amelynek élén Magyarország áll. A női válogatott világbajnoki bronzérmet szerzett, klubszinten a Cornexi-Alcoa révén EHF-kupa-győzelmet ünnepelhettünk, míg a Győri Graboplast ETO duplázott: a bajnoki elsőség mellett a Magyar Kupában is diadalmaskodott. A jókedvet csupán egy szomorúság árnyékolja be: januárban autóbaleset következtében elhunyt a világ legjobbjának választott Kulcsár Anita.

Fotó: bolcs27.hu
Fotó: bolcs27.hu
Válogatott
A nőikézilabda-válogatott év elején új szakvezetőt kapott, Kiss Szilárd utódja februárban Németh András, a Ferencváros edzője lett. A szövetség elnöksége egyhangúlag szavazott bizalmat az 52 éves trénernek, akinek megbízatása a 2008-as pekingi olimpia végéig szól.

A csapat már a világbajnoki felkészülés jegyében vívta és nyerte az augusztusi Pannon GSM-kupát, amelyen Brazíliát és Lengyelországot legyőzte, Romániával pedig döntetlent játszott. A Croatia-kupán Szlovénia és Spanyolország megverése után a házigazda horvát együttes legyőzte a lányokat, a visszavágás a novemberi PGSM-kupán sikerült, ahol Ausztriát is kipipálta együttesünk. A szentpétervári világbajnokságon aztán egészen a bronzéremig menetelt a gárda, alaposan túlteljesítve a várakozásokat.

Egy 4., illetve egy 8. helyet is szerzett a magyar utánpótlás a nyári kézilabda-világversenyeken. A hölgyek U20-as, csehországi vébéjén a Mátéfi Eszter dirigálta válogatott szintén elődöntőbe jutott, de előbb Oroszországtól, majd Koreától is kikapott, így a negyedik helyen zárt. A Varga József dirigálta U17-es csapat nyolcadik lett az ausztriai kontinensviadalon.

Bajnokság
Színvonalas, jó bajnokságot hozott a 2004-2005-ös évad. Sajnos a mezőny év közben megfogyatkozott, miután február 24-én az Esztergom női csapata bejelentette, visszalép az NB I-es felnőtt és ifjúsági bajnokságtól. Áprilisban a Ferencvárost is megcsapta a megszűnés szele, az együttes játékosai sajtótájékoztatót tartottak, s jelezték, a klub 28 milliós tartozása miatt lehet, a következő szezonra nem vállalják a szereplést. Szerencsére a problémák idővel orvosolódtak.
A bajnokságot a Győri Graboplast ETO nyerte, amely az alapszakaszban is az élen végzett (köszönhetően többek között a Dunaferr hatalmas bakijának is: a klub jogosulatlanul játszatta Fauszt Évát, így négy pontot levontak tőle).

A rájátszásban érvényesült a papírforma, nem kérdéses, hogy a legjobb csapat lett a bajnok: Görbiczék negyvenhat év után nyertek ismét aranyat a város női csapatával, az NB I utolsó fordulójában 25-15-re verve a címvédő Dunaferrt. A kupában is az ETO nyert, a döntőben szintén a Dunaferrt birkózta le az együttes.

A nemzetközi kupában a legtovább a Győr és a Cornexi-Alcoa női csapata jutott, miután az EHF-kupa-fináléját egymás ellen vívták, s nem akármilyen párharcban a székesfehérvári együttes diadalmaskodott. A Ferencváros ugyanebben a sorozatban az elődöntőig menetelt (éppen a Cornexi búcsúztatta), de négy között volt a Dunaferr is a Bajnokok Ligájában, ám a mumus Slagelse ezúttal kettős győzelemmel lépett túl Kiss Szilárd tanítványain, s végül meg is nyerte a sorozatot

A jelenleg is zajló szezonban a Győri Graboplast ETO áll a bajnokság élén, a kupában a hölgyeknél még nem kezdődött el a komolyabb menetelés. A Magyar Kézilabda Szövetség szerint az év kézilabdázója Görbicz Anita (Győri Graboplast ETO KC) lett.

Tragédia és öröm
Január 19-én nemcsak a magyar, de a nemzetközi sportélet is megdöbbent Kulcsár Anita halálán. A Dunaferr nőikézilabda-csapatának Európa-bajnok, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes játékosa autójával Dunaújvárosba indult edzésre, ám a Pusztaszabolcs és Velence közötti útszakaszon megcsúszott, árokba csapódott, fának ütközött. A kocsi kigyulladt, a játékos az elszenvedett sérüléseibe a helyszínen belehalt.

Áprilisban aztán kiderült, a nemzetközi szövetség (IHF) és World Handball Magazin (WHM) szaklap által szervezett szurkolói szavazáson a beállós lett a 2004-es esztendő legjobb női kézilabdázója. Kulcsár a szavazatok 65,7 százalékát kapta (ami rekordnak számít a voksolás történetében), míg a második helyen záró ötkarikás aranyérmes dán Katrine Fruelund 8,8-at. A férfiaknál a német Henning Fritz győzött.

Ami az év visszavonulását illeti: április végén Farkas Ágnes bejelentette, nem folytatja pályafutását. A világklasszis kézilabdázó a dán Aalborg színeiben bajnoki ezüstéremmel búcsúzott a kézilabdától.

Az is biztossá vált, hogy a gyermekáldás évadja lesz a 2005-2006-os szezon, elég csak arra a három kismamára gondolni, akik egykori válogatottként új szerepre készülnek. Pigniczki Krisztina, a Dunaferr kitűnősége még az előző évad utolsó, a bajnoki aranyérem szempontjából sorsdöntő összecsapása előtt jelentette be, babát vár. Befejezte aktív pályafutását Borók Rita is, a Debrecen jobbátlövője is gyermeket vár, de hazatért a südstadti Hypo Niederösterreichtől Lőwy Dóra is, aki családalapítás miatt szintén kihagyja a szezont.

Hogy a sportág nagyhatalmának számítunk, arról a Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) aktuális világranglistája szolgál bizonyossággal: az élen ugyanis - megelőzve a korábbi éllovas Horvátországot, valamint Oroszországot - Magyarország áll.

handball.hu (pl)

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi