Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Dániai légiósok I - Kurucz Orsolya

2005. október 12. 6:44

A handball.hu 2005 elején kezdett el tudósítani a dán bajnokságról, ebben az idényben pedig a Toms Ligaen (dán liga) minden fordulójáról beszámolunk. Annál is inkább, hiszen évről évre sok magyar kerül ki, akikről sokan keveset tudunk. Sorozatunk célja, hogy a kint tartózkodó magyar jétákosokat minél jobban megismertessük a kézilabda szerelmeseivel. Elsőként Kurucz Orsolya vállalkozott arra, hogy a handball.hu rendelkezésére áll.

Fotó: www.soenderjyske.dk
Fotó: www.soenderjyske.dk
A sorozat ötletét dán testvérhonlapunk, az europamester.dk Kurucz Orsolyával készített interjúja adta. Orsi a Dream Team (ismertebb nevén Slagelse) elleni mérkőzés után válaszolt a kérdésekre, amelyeket a honlap SönderjyskE-szurkolója, Ninette Hansen tett fel. A dán sajtó az említett meccs után a csapat másik kapusát, Branka Jovanovicot dicsérte, hiszen a kapuban álló játékos kiválóan védett. Jovanovic viszont nem is állt a kapuban a Dream Team - SönderjyskE találkozón szeptember 14-én. A hatvan percet Kurucz Orsolya védte végig nagyon jó formában.

- Mikor kezdtél el kézilabdázni?
Mivel apukám kézilabda-kapus volt, anyukám pedig röplabdázott, tíz évesen már én is mindenképpen sportolni szerettem volna. Így hát kézilabdázni kezdtem el, mert erre volt lehetőségem. De nem bántam meg. Már kiskoromban is a kapuban álltam, és azóta is szeretem ezt a posztot. Nagyon büszke vagyok arra, hogy 15 évesen már a felnőtt NBI-ben védhettem.

- Van példaképed a kézilabdában?
- Mindig tiszteltem a jó játékosokat, de példaképem nem volt sosem. A legjobb játékos, akivel együtt játszottam, Németh Helga és Kulcsár Anita, a kapuban pedig Meksz Anikó, valamint a junior-válogatottban Pálinger Katalin.

- És kik a legjobb játékosok, aki ellen játszottál?
- Kapusposzton három nevet említenék: ismét Pálinger Katalint, valamint a Karin Mortensent és a norvég Cecilie Legangert. A mezőnyjátékosok közül nehéz egy-egy nevet kiemelni, hiszen a magyar és a dán bajnokságban is nagyon sok világklasszis játszik.

- Ifi- és junior-válogatottként milyen eredményeket értetek el?
- Sajnos semmilyen kiemelkedő eredményt nem értünk el, annak ellenére, hogy tagja volt a csapatnak többek közt Pálinger Kati, Siti Eszti, Ferling Detti, Kenyeres Fanni és Lőwy Dóri is.

- Sok erős magyar csapatban játszottál (a Cornexiben és a Dunaferrben), aztán a Békéscsabához, majd az Esztergomhoz kerültél. Hogyan vezetett innen az út Dániába?
- Mindig is foglalkoztatott a gondolat, hogy milyen lehet külföldön játszani. Adódott ez a lehetőség, és az Esztergomban történtek nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy így döntsek. 2004. január 1-jétől játszom a SönderjyskE csapatában, ahová Hajdu Kriszti segítségével kerültem ki. Vele azóta is nagyon jó viszonyban vagyunk, és mindenben támogatjuk egymást.

- Mi volt a legnagyobb élményed a SönderjyskE csapatával?
- 2005 nyár elején megnyertük az 1. divíziót, és felkerültünk az első osztályba, a legjobbak közé. Nehéz itt játszani, mert szerintem ez a világ legerősebb ligája. Mivel kiegyensúlyozott, mindig történhetnek meglepetések. Igaz, hogy csapatom célkitűzése az, hogy biztosan bent maradjunk a ligában. Én ehhez úgy tudok hozzájárulni, hogy mindig a lehető legjobb formában segítsem a csapatom.

- Csapatod most az utolsó helyen áll hét vereséggel. Mit gondolsz, melyik csapat legyőzésére van esélyetek?
- Szerintem az első öt csapat kivételével bármelyiket le tudnánk győzni. A legnagyobb esélyünk azonban talán a FOX Team, az Esbjerg, a GOG és a Randers ellen lesz. Majd meglátjuk október 19-én, mire visszük az utóbbi ellen hazai pályán.

- Szerinted melyik csapatnak van esélye megnyerni a Toms Ligaent?
- Úgy gondolom, a Slagelse Dream Team lesz a befutó.

- Ha lejár a szerződésed, szívesen maradnál még Dániában?
- Igen, jól érzem magam, de az ember sohasem tudhatja, mit hoz a jövő. A szerződésem 2006. június 30-án jár le, de szívesen maradnék még, hiszen szeretek itt élni. Szimpatikusak az ország, az emberek barátságosak. Azonban lett volna lehetőségem Magyarországra visszamenni, és Németországból is kerestek klubok. Én azt gondolom, ha egy női kézilabdázó külföldön akarja kipróbálni magát, akkor azt legfőképpen Dániában érdemes tennie.

- A szabadidődben mivel foglalkozol?
- Itt hetente 20-25 órát foglalkozom kézilabdával: edzésekre járok, és gyakran videózom, hiszen kapusként ez nagy feladatom. Délelőttönként pedig iskolába járok, tanulom a dán nyelvet. Szabadidőmben internetezem, olvasok, kirándulunk a férjemmel, és programokat szervezünk az itt játszó magyarokkal. Ha időm engedi, akkor gyermekcsapatnak is tartok edzéseket. Ennek a korosztálynak szerintem az a legfontosabb üzenet, hogy a nehéz pillanatokban se veszítsék el a kitartásukat.

- December végén világbajnokság lesz Oroszországban, Szentpétervárott. Szerinted ki nyeri a vb-t?
- Remélem, hogy magyar-dán döntő lesz. Titkon remélem, hogy magyar győzelemmel.


Ötlet és forrás: europamester.dk - Ninette Hansen

handball.hu (bghb)

Címkék:

külföld dánia

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi