Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

„Az elődöntő csoda lenne”

2009. november 24. 8:57 © handball.hu

Franciaország szövetségi kapitánya, Olivier Krumbholz új csapatot épít a 2012-es olimpiára, az idei kínai világbajnoksággal kapcsolatban pedig vegyes érzései vannak.

„Az elődöntő csoda lenne”
A Nemzetközi Kézilabda Szövetség hat részből álló interjúsorozatot készít Európa élcsapatainak szövetségi kapitányaival. Thorir Hergeirsson, Rainer Osmann, Radu Voina után ezúttal a francia nőikézilabda-csoda „szülőapja”, Olivier Krumbholz a következő alany.

Az ötvenegy éves lotharingiai tréner a Metznél kezdte edzői karrierjét, majd 1992-ben átvette a francia női junior válogatott irányítását, amit olyan sikerrel gyakorolt, hogy 1998-ban kinevezték a felnőtt női válogatott élére. Mindössze egy esztendővel később már szenzációs ezüstérmet ért el együttesével a norvégiai világbajnokságon, amikor Franciaország csupán a fináléban marad alul a házigazdákkal szemben. Öt évvel később, azaz 2003-ban karrierjét világbajnoki címmel koronázta meg, amikor a számunkra borzasztó emlékű zágrábi fináléban (hosszabbítás után: Magyarország - Franciaország 29-32) diadalmaskodni tudott. Ezek után a 2006-os svédországi Európa-bajnokságon még egy bronzérmet is bezsebeltek a kékek. A december 5-én kezdődő kínai világbajnokságra azonban egy egészen megújult csapattal érkezik Krumbholz.

- Milyen esélyekkel utaznak Kínába?
Olivier Krumbholz: Fiatal a csapatunk, hiszen miután a pekingi olimpiai ötödik hely megszerzése után öt alapemberünk búcsúzott el a nemzeti meztől, véget ért egy korszak. Most tehát a londoni olimpiára és az azt követő időszakra építünk együttest.

- Hogyan értékelné csapata vb-felkészülését?
Krumbholz: Nagyon sikeresnek. A Horvátország elleni selejtezőmérkőzéseket igazán magabiztosan hoztuk, ráadásul megnyertük a Mediterrán Játékokat is, ám pont a világverseny előtt sérült meg néhány kulcsjátékosunk, többen pedig formán kívül kézilabdáznak. Nem játszottunk jól a dániai Világkupán sem, a vb-ig még javulnunk kell.

- Reménykedik azért egy vb-éremben?
Krumbholz: Nehéz, sőt, borzasztó csoportba kerültünk, ahol öt azonos képességű csapat szerepel, így nüanszok döntenek majd Németország, Dánia, Brazília, Svédország és Franciaország között. Az összes meccs végeredménye nagyon szoros lesz. Bízom benne, hogy a felkészülés utolsó szakaszához képest sokat javulunk majd, így az eredményeink is jobbak lesznek Kínában. Azt viszont nem tudom, beszélhetünk-e éremről. Az elődöntőbe jutás maga lenne a csoda.

- Említette, hogy új kerettel érkeznek. Kik ennek az alapemberei?
Krumbholz: Furcsán hangzik, de a húszéves Allison Pineau a csapat új vezéregyénisége. A Mediterrán Játékokon és a vb-selejtezőn kiemelkedően kézilabdázott, ám szeptemberben és októberben nem találta meg önmagát. Remélem, Kínában ismét a nyári formáját mutatja majd!

- Mit ért azon pontosan, hogy a világbajnokságig még javulniuk kell?
Krumbholz: Franciaországban egy általános problémával küzdünk. A játékosaink technikailag és taktikailag képzettek, ugyanakkor az állóképességük és az erőnlétük hagy maga után kívánnivalót. A klubmunka ugyanis nem megfelelően kemény, a lányok túl keveset futnak a tréningeken, így a válogatottaink nem képesek a mai felgyorsult kézilabdában hatvan percen át helytállni, a végére elfogy az erejük. Így pedig nem lehet nemzetközi szinten sikert elérni, hiszen tizennégy nap alatt tíz mérkőzést lejátszani egy világbajnokságon nem könnyű.

- A francia nők 2003-ban világbajnokságot nyertek, a férfiak jelenleg is a vb és olimpia címvédői. Mennyiben változott a női szakág megítélése?
Krumbholz: 2003-ban az érdeklődés középpontjában álltunk, most viszont az igen sikeres férfi szakágnak több sztárjátékosa is van. A problémánk az, hogy jelenleg nincs olyan igazi világklasszisunk, mint például Valerie Nicolas. Van azonban néhány olyan fiatalunk, akik hozzá hasonló szintre érhetnek, de keményen kell dolgozniuk, hogy elérjék azt – és ott is maradjanak.

- Régebben több francia játékos is külföldi csapatokhoz igazolt, de a 2007-es hazai rendezésű világbajnokság óta megszűnt ez a tendencia. Ön szerint a jövőben várható még, hogy néhányan a légiós életet válasszák?
Krumbholz: Ez attól függ, hogy a francia klubok képesek-e fejlődni, vagy nem, illetve hogy mennyit hajlandóak a tehetségekbe fektetni. Ha nem kezdődik valamiféle javulás, néhányan külföldön fogják folytatni, mint ahogyan azt például a Hypo-hoz igazolt Marion Limal tette.

- Említette a csoportkört. Ki lehet a fő esélyes?
Krumbholz: Véleményem szerint Németország, hiszen magas, és jól képzett játékosaik vannak, két erős kapusuk, úgyhogy minden esélyük megvan az elődöntőbe kerülésre. Ám a világbajnokság hosszú és nehéz verseny, ahol a németeknek is bizonyítaniuk kell az állóképességüket, méghozzá állapotos csapatkapitányuk, Grit Jurack nélkül. Ám akkor sem szabad Brazíliáról megfeledkeznünk, ha mindenki Franciaországot, Németországot, Dániát és Svédországot várja a csoport élére.

- Mely csapatok az Ön vb-favoritjai?
Krumbholz: Norvégia, Románia és Oroszország. Németország mellett Magyarország és Dél-Korea is jó lehet egy éremre. Kiegyenlített versenyre számítok.

- Milyen esélyei lehetnek a házigazdáknak?
Krumbholz: Komoly fejlődést mutattak, és érdekes lesz megfigyelni, mennyit haladtak előre a pekingi olimpia óta. Kang edző jó munkát végez a kínai válogatottal, amelynek legalább az ötödik-hatodik hely megszerzésére lehet esélye.

© handball.hu

Vb 2009 - további hírek

2009. december 21. 23:33

Véget ért a menedzserjáték is

2009. december 21. 12:00

„Nyugodt lelkiismerettel jöttem haza”

2009. december 21. 5:52

Szabó Edina: Krumbholz egy zseni

2009. december 20. 13:11

Íme az All Star-csapat!

2009. december 20. 11:34

"Gyors atomkézilabdát játszottunk"

2009. december 20. 11:20

Harmadszor is a világ tetején

2009. december 20. 9:08

Éremmel utaznak haza a norvégok

2009. december 18. 16:10

"A csillagok talán ezt írták meg"

2009. december 18. 14:01

"Meccsről-meccsre fejlődtünk"

2009. december 18. 13:58

Triplázhat Oroszország

2009. december 18. 11:11

Újra robbant a francia bomba

2009. december 17. 14:35

Dánia a legjobb ötben

2009. december 17. 12:04

Összement a nagy mellény

2009. december 17. 9:36

Angoláé a 11. hely

2009. december 17. 9:10

Méltó befejezés

2009. december 17. 8:10

Igazán szép búcsú Szucsoutól

2009. december 16. 18:01

Bemutatkozik Ausztria

2009. december 15. 14:54

Dél-Korea lehet még ötödik is

2009. december 15. 14:39

Oroszország is a négyben

2009. december 15. 13:15

Felcserélt mérkőzések