Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

"Kreativitásra lesz szükségünk"

2008. augusztus 11. 9:33 © handball.hu

Mocsai Lajos, a magyar nőikézilabda-válogatott egykori sikerkapitánya szakértői elemzését osztotta meg a handball.hu olvasóival. A szakember jelenleg az MKB Veszprém férficsapatának edzője.

"Kreativitásra lesz szükségünk"
Mocsai Lajos: Két teljesen ellentétes félidőt láthattunk: az elsőben a zártabb védelem ellen jól kombinált a magyar csapat, s mind a védőjátékban, mind pedig támadásban elfogadhatót nyújtott. Fontos megemlíteni, hogy Pálinger Katalin is kiemelkedően teljesített. A hatos zóna elleni játék, a lövők helyzetbe hozása, főként a pozíciójáték, tehát a helycseréből való húzásos kézilabda jól működött mind a beálló, mind a szélsők irányába. Pálinger ziccer-hárításainak is köszönhetően olyan különbség alakult ki, amely a meccs összképét tekintve talán nem is volt ennyire biztató.

handball.hu: A második félidőben aztán teljesen megváltozott a helyzet…
Mocsai: A nyitott védelem elleni játékban az érződött, hogy a magyar csapatnak van három-négy olyan sémája, amelyből gólt is tud lőni. Azonban ezeknek a taktikai elemeknek a folytatása, elsősorban a kreatív játék, a védőjátékosok mögötti átlövő és irányítóposztról történő befutások, a folyamatos kézilabdázás megőrzése hiányzott. Bizony itt elég sok hiba csúszott be, rengeteg volt az eladott labda és a technikai hiba is.

handball.hu: Melyik fél örülhet jobban a döntetlennek?
Mocsai: Mi, hiszen ez nem volt benne a mérkőzés végjátékát tekintve. A braziloknál az utolsó percekben olyanok vállalták a felelősséget, akik nem tudták megoldani a feladatot, akik ma nem voltak nyerőemberek, Pálinger folyamatosan megfogta a lövéseiket. Mindkét fél 14-15 labdát adott el, a második periódusban már ellenfelünk is rendkívül rossz volt ezen a téren. Ez azt eredményezte, hogy mégis vissza sikerült jönnünk döntetlenre, vagy tartani tudtuk az egygólos különbséget. A legvégén pedig a szerencse is mellénk állt: egy női mezőnyben abszolút ritkaságnak számító egy másodpercen belüli találatnak köszönhetjük a döntetlent. A második félidőben szembeötlő volt az ellenfél létszámfölénye: úgy emlékszem, míg a brazilok egy, addig mi öt kiállítást is kaptunk, ami jelentősen hátráltatta a magyarokat.

Fotó: beijing2008.cn
handball.hu: Hogy muzsikáltak a mieink, ha egyénenként nézzük őket?
Mocsai: Várható volt, hogy Görbicz ilyen elánnal, ezzel az erős védelemmel szemben egyedül nem tudja végigbírni a hatvan percet. Számomra kicsit „hendikeppes” a jobbkezes jobbátlövő, akire kicsit jobban kihelyezkedett a brazil védelem. Szembetűnő volt továbbá az is, hogy Tóth Tímea helyzetbe hozásánál, a rá épülő támadásoknál még igen sok tartalék van, ő ennél többet tud. Vérten hozta az átlagot, jobboldalon Kovacsicz jól kézilabdázott az első félidőben.

handball.hu: Mit gondolsz, mi lehet annak az oka, hogy míg klubcsapatában Tóth brillírozik, az olimpián egyelőre nem megy neki?
Mocsai: Úgy gondolom, hogy Hypo-béli edzőjével, Németh Andrással erős szakmai és bizalmi kapcsolata van Timinek. Jelenleg a rá történő alapjátékok döntően Görbicz indításából kezdődnek, míg klubcsapatában a befejezési lehetőségek, a helyzetkialakítások rá összpontosulnak. Ezt ő átlagon felüli lövőerejének köszönhetően kiválóan ki is használja. Ha védekezésben nem kapja el a ritmust, kicsit elbizonytalanodik, akkor pedig támadásban sem sikerülnek terv szerint a befejezései.

handball.hu: Mire számíthatunk ezek után a németektől?
Mocsai: Szívósabb, rendszerezett, sokoldalúbb, mélyen elemzett csapat a vb-bronzérmes: mind a kapusainkból, mind pedig a védelmünkből igen komolyan készülnek. Olyan elővételező védekezést is tudnak alkalmazni, amely nem mindig ízlik a magyar csapatnak. Nagyobb sebességű, kreatívabb kézilabdára lesz szükségünk az elkövetkezendő időszakban. Ha a németek vagy az oroszok olyan nyitottabb védelmet állítanak fel ellenünk, amellyel Görbiczet leveszik a pályáról, akkor ő nem fog tudni irányítani messziről. Ha a jobbkezes jobbátlövő játékára egy tagozott nyitott védelem áll föl, akkor elég nehéz lesz a kombinációkra összerendeződni. Valószínűleg a németek nem fogják engedni, hogy hatszor begyalogoljunk a jobbkezes jobb kettes magasságában, és egy az egyben gólt lőjünk. Ezt már Brazília ellen sem sokszor tudtuk megtenni.

Most kezdődik igazából az olimpia a válogatottunk számára. Bízom benne, hogy ez a szerencsés döntetlen plusz erőt ad a lányoknak. Az látszik, hogy az alapsémák, az alaptaktikai elemek megvannak. Ahogy látom, kulcsfontosságú, hogy a szövetségi kapitány, illetve az edzők végig támogassák a csapatot abban, hogy milyen taktikával, hogyan kell kézilabdázni, hiszen most is volt olyan időszak, amikor nagyon megállt a folyamatos játék.

handball.hu: Ez a döntetlen mennyire befolyásolja a továbbjutási esélyünket?
Mocsai: A sorsolás adta lehetőségünk komoly volt: négy ponttal indulhattunk volna abba a játékrészbe, ahol már a többi csoportellenfelünk körbeverte egymást. Ilyen szempontból ez a döntetlen kicsit kellemetlen, de nincs előre elveszett meccs. A németek elleni találkozó nagyon fontos lesz a jövő szempontjából.

Nem hoztuk a kötelezőt

handball.hu

Olimpia 2008 - további hírek

2009. március 12. 12:53

II. handball.hu közönségtalálkozó

2008. december 24. 0:01

Békés, szeretetteljes karácsonyt!

2008. november 28. 6:49

Görbicz és Pálinger a táblaavatón

2008. november 11. 15:26

Trefilov, egy kicsit másképp

2008. október 11. 7:54

Megvan a nyertes

2008. szeptember 30. 18:58

Mégsem vonulnak vissza

2008. szeptember 30. 12:03

Hajdu a férfi válogatott élén

2008. szeptember 29. 8:02

Olimpiai játék 3.

2008. szeptember 22. 6:47

Olimpiai játék 2.

2008. szeptember 18. 11:46

Módosulhatnak a játékszabályok

2008. szeptember 17. 14:31

Voina, második nekifutásra

2008. szeptember 17. 9:08

Magas nézettségű közvetítések

2008. szeptember 10. 9:44

Egy kapitánycsere hátterében

2008. szeptember 5. 0:04

Vérten újra bevetésre kész

2008. augusztus 30. 11:55

Borkai támogatta Baloghot

2008. augusztus 29. 19:00

Kitüntették kézilabdázóinkat

2008. augusztus 28. 9:28

Az itthonhagyott csapatorvos esete

2008. augusztus 27. 6:59

Ferling: Az éremért hajtottam

2008. augusztus 25. 8:55

„Ha kidobnak, akkor elmegyek!”

2008. augusztus 23. 19:37

"Vegyes érzéseim vannak"