Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Balkezes átlövő nélkül a románok?

2008. június 30. 9:45

A román szövetségi kapitánynak, Gheorge Tadicinak az olimpiához közeledve egyre több gondja akad. Steluţa Luca visszamondta a válogatottságot, több játékos pedig sérült a (most már csak) 17 fős pekingi keretből.

Steluţa Luca
Steluţa Luca
Luca nélkül! (Gazeta Sporturilor)

Steluţa Luca, a román válogatott csapatkapitánya nem szállt fel vasárnap a válogatott olimpiai edzőtáborba induló buszára. Teljes a döbbenet Râmnicu Vâlceában, ahol a román játékosok összejövetelén éppen a kapitány hiányzott.

Tadici mester nem kívánta bővebben kommentálni a kényes helyzetet, csupán annyit mondott: "Ez az ő szuverén döntése. Nem kényszeríthetek senkit arra, hogy a csapat tagja legyen. Ahogyan már korábban nyilatkoztam, a kapu nyitva áll mindenki számára. Abban viszont egyetértek, hogy Steluţa már nem képes megfelelni a nagy kihívásoknak. A reális okokról többet is elárulok majd a következő napokban."

Egyes hírek az együttes berkeiből arról szólnak, hogy a játékos nem akarta kitenni magát annak a megalázásnak, hogy maga az edző ne tartson rá igényt, és egyszerűen hazaküldje. Tadici nyilván nem felejtette el, hogy a hölgy karöltve a férjével (Nicolae Luca, az Oltchim egyik alelnöke) keményen dolgozott, hogy eltávolítsa a klubcsapatától.

Steluţa Luca nemet mond az olimpiának! (ProSport)

"Steluţa odajött hozzám, és arról panaszkodott, hogy hátfájdalmai vannak, emiatt pedig több mint valószínű, hogy kihagyja az olimpiát. Levélben engem és a szövetséget is arról értesítette, hogy egészségi okok miatt nem tart majd Pekingbe" - így Gheorghe Tadici.

Ehhez képest Steluţa Luca így nyilatkozott a Mediafax hírügynökségnek: "Félreértés ne essék: semmiféle egészségügyi problémám nincs, egyszerűen úgy gondolom, hogy fizikálisan képtelen vagyok megfelelni azoknak a hatalmas elvárásoknak, amelyeket az edző, a szövetség és a szurkolók részéről érzek. Ez az én döntésem, és mindenkit arra kérek, hogy tartsa tiszteletben. Tudom, minden sportoló álma, hogy kijusson az olimpiára, ilyen szempontból máris hiányérzetem van, de majd megvigasztal az a tudat, hogy még két évig magamra ölthetem szeretett klubcsapatom mezét. Persze távolról majd szurkolni fogok a lányoknak, lélekben ott leszek velük, és remélem, hogy olimpiai éremmel térnek haza Kínából."

Cristian Gaţu, a Román Kézilabda Szövetség elnöke próbálja elsimítani a nézeteltéréseket: "Nincs szó semmilyen botrányról, amit egyesek rögtön híresztelnek. Hamarosan egyeztetésre hívom Moeciuban az érintetteket, és nagyon remélem, meggyőzöm Lucát, hogy csak az olimpiai játékok után vonuljon vissza."

A történet pikantériája, hogy Luca lett volna a román küldöttség zászlóvivője az olimpiai stadionban, így ha tényleg nem utazik, új embert kell majd kinevezni e megtisztelő feladatra. Az sem biztos, hogy hiányával a román kézilabda válogatott gyengülni fog. Sőt... Hiszen köztudott, hogy Luca volt Tadici mester egyik legádázabb ellensége a Vâlceánál. Igaz, az ellenlábasok közül még így is maradtak néhányan a keretben. Legalább hárman biztosan nem zárják szívükbe a mestert: Dinu, Lungu és Lecuşanu.

Gheorghe Tadici gondjai még messze nem fejeződtek be: csütörtökön arról értesítette a hazai médiát, hogy a kerettagok különféle problémával küszködnek valamivel több mint egy hónappal az olimpia előtt. A 18 fős keretből Steluţa Luca lemondta a válogatottságot, Mihaela Senocico és Ramona Maier pedig még nem kapta meg az orvosi engedélyt a felkészülésre, így újabb vizsgálatoknak kell alávetniük magukat. Mivel Maier egy kisebb térdműtét után csupán hetven százalékos fizikai állapotban van, legalább tíz napig külön edzéseket kell végeznie. Az olaszországi gyógykezelések eredményének köszönhetően Valeria Beşének elmúltak a fájdalmai a jobb vállában (azaz a lövőkezének oldalán), de előbb vagy utóbb amúgy is kénytelen lesz megműttetni. Tereza Tamaş egyik térdével is gondok akadtak, az orvosok három hét pihenőt javasoltak neki.

Forrás: Gazeta Sporturilor, Mediafax és ProSport

Olimpia 2008 - további hírek

2009. március 12. 12:53

II. handball.hu közönségtalálkozó

2008. december 24. 0:01

Békés, szeretetteljes karácsonyt!

2008. november 28. 6:49

Görbicz és Pálinger a táblaavatón

2008. november 11. 15:26

Trefilov, egy kicsit másképp

2008. október 11. 7:54

Megvan a nyertes

2008. szeptember 30. 18:58

Mégsem vonulnak vissza

2008. szeptember 30. 12:03

Hajdu a férfi válogatott élén

2008. szeptember 29. 8:02

Olimpiai játék 3.

2008. szeptember 22. 6:47

Olimpiai játék 2.

2008. szeptember 18. 11:46

Módosulhatnak a játékszabályok

2008. szeptember 17. 14:31

Voina, második nekifutásra

2008. szeptember 17. 9:08

Magas nézettségű közvetítések

2008. szeptember 10. 9:44

Egy kapitánycsere hátterében

2008. szeptember 5. 0:04

Vérten újra bevetésre kész

2008. augusztus 30. 11:55

Borkai támogatta Baloghot

2008. augusztus 29. 19:00

Kitüntették kézilabdázóinkat

2008. augusztus 28. 9:28

Az itthonhagyott csapatorvos esete

2008. augusztus 27. 6:59

Ferling: Az éremért hajtottam

2008. augusztus 25. 8:55

„Ha kidobnak, akkor elmegyek!”

2008. augusztus 23. 19:37

"Vegyes érzéseim vannak"