Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

A magyar NB I/B-vel versenyben

2017. október 24. 10:45 © handball.hu

A Thüringer HC szakvezetője, Herbert Müller egy vállalkozói rendezvényen tartott előadást, amelyben ismertette klubja financiális helyzetét is. A női kézilabdát a labdarúgással, a német klubok finanszírozását pedig a délkelet-európaiakkal vetette össze.

A magyar NB I/B-vel versenyben
Müller: az ajánlatunk a magyar másodosztállyal versenyképes

A Peter autókereskedő cég tartott egy konferenciát a térség vállalkozói számára. A rendezvény alapvetően nem sportfinanszírozásról szólt, ám egy előadásra Herbert Müllert is meghívták, aki, két játékosa kíséretében, erről a témáról beszélt. A Peter a Thüringer HC egyik fő szponzora, a cég neve látható a mezeiken, és az ő autóikkal járnak a játékosok.

Müller azzal kezdte előadását, hogy kiemelte: a hazai rendezésű világbajnokság (decemberben Németországban rendezik a vb-t) és a válogatott lehet a kézilabda igazi húzóágazata. Majd a saját klubjának hét évvel ezelőtti helyzetét a rómaiak ellen hadba vonuló gall faluhoz hasonlította, amelyből kitartó munkával jutottak el hat bajnoki címig. A klub számára a Bajnokok Ligájában való részvétel igazi gazdálkodási kihívást jelent, ő több olyan klubot is ismer, amelyek a BL okozta finanszírozási nehézségek miatt mentek csődbe (a nemrégiben erre a sorsra jutott HC Leipzig mellett Müller alighanem saját korábbi klubjára, a háromszoros bajnok FC Nürnbergre is célzott – a szerk. megj.). A legtöbben azt hiszik, egy klub a BL-ben pénzt tud keresni, de a kézilabdára ez nem áll, tette hozzá. A saját sportcsarnokukban nem játszhatják a nemzetközi mérkőzéseket, de szerencsére Nordhausenben új otthonra találtak. Ez azonban nem elegendő, legalábbis akkor nem, ha a klub lépést akar tartani a nemzetközi élvonallal.

„Támogatókra van szükségünk. Mindenki a labdarúgást finanszírozza, a labdarúgókért versenyeznek a szponzorok” - panaszolta Müller, és minden jelenlévőt meghívott a klub egyik mérkőzésére. „Aki egyszer látta a lányokat, vissza fog jönni. Egészen más ez, mint egy 0-0-ra végződő futballmeccs” - tette hozzá.

Németország legjobb játékosairól beszélünk”, folytatta. Az edzések, heti két mérkőzés, BL-résztvétel mellett a játékosoknak a civil életben is helyt kell állniuk. „Férfiak sosem volnának erre képesek, a nők ezt sokkal jobban bírják” - dicsérte játékosait a vezetőedző.

Herbert Müllert ketten közülük el is kísérték. A 24 éves Meike Schmelzer arról számolt be, hogy jelenleg mesterképzésre jár az egyetemen, Erfurtból ingázik az előadásokra Jénába. Reggel az egyetemre megy, este edzésre. A csapat kapusa, a 30 esztendős Jana Krause, egy lépéssel előrébb jár: ő már közgazdász diplomával rendelkezik, és heti húsz órában dolgozik. „Ez nehéz” - mondta Krause, „de így az ember egész más motivációval készül az esti edzésekre”.

Játékosai motiváltságát Müller is dicsérte, külön kiemelve, hogy ezt külföldi vetélytársaikhoz képest jóval alacsonyabb bérért teszik. Ha a THC egy játékosnak jó ajánlatot tesz, az épphogy versenyképes lesz a magyar másodosztályban elérhető fizetésekkel, számolt be keserűen a tapasztalatairól.

Ennek ellenére mindkét megjelent játékos egyetértett abban, hogy nem szeretnének külföldre igazolni. Schmelzer szerint a hat bajnoki cím, és a folyamatosan címekért való harc megfelelő motiváció. „Egyikünket sem ejtették a fejére, mind tudjuk, hogy fel kell készülnünk a kézilabda utáni életünkre is” - tette hozzá. Krause is egyetértett abban, hogy az élsport mellett a jövőjüket is fel kell építeniük, amibe nem fér bele néhány külföldi év.

(A rendezvény a Vardar és a Ferencváros elleni mérkőzések közt zajlott – a szerk. megj.)

A THC-t az előző BL-meccsen nagyon megverő Vardar az ő költségvetésük tízszeresével rendelkezik, mondta Müller, és egyben a világ legjobb három csapata közé sorolta a szkopjeieket. Akkor még soron következő ellenfelét, a Ferencvárost a hatodik-hetedik helyre tette, és úgy vélte, a magyarok ellen lehet esélyük.

(Megj.: Müller kijelentései a bérekről ill. a költségvetésekről nem ellenőrizhetőek, általános meggyőződés szerint túlzóak. N.A.)

Németh Attila

© handball.hu
Írd meg a véleményed!

Írd meg a véleményed! Eddig 18 hozzászólás érkezett.

Ajánld a cikket másoknak!

Ajánld a cikket másoknak!

További hírek

2018. január 14. 17:59

Kikapott a Siófok Budaörsön

2018. január 13. 17:42

Csak a Békéscsaba nyert otthon

2018. január 12. 22:20

Vácon szenvedett vereséget az ÉRD

2018. január 10. 17:59

Plusz húsz a Népligetben

2018. január 10. 17:38

Az év kézilabdázói 2017-ben

2018. január 7. 18:39

Megszerezte első győzelmét a Vasas

2018. január 7. 7:53

Meglepetések a Bundesligában

2018. január 6. 18:35

Végül a Dunaújváros nyert

2018. január 5. 8:17

Tone Tiselj távozik a DVSC-től

2017. december 30. 19:15

Geiger aláírt Siófokon

2017. december 30. 17:28

A Vipers megszerezte első címét

2017. december 30. 14:49

Évzáró forduló a bajnokságban

2017. december 29. 12:22

Olimpiai Reménységek Versenye

2017. december 28. 12:22

Széteső Bietigheim

2017. december 24. 7:54

Békés, szeretetteljes karácsonyt!

2017. december 17. 14:26

Világbajnok Franciaország

2017. december 15. 17:16

Francia-norvég döntő lesz

2017. december 13. 17:21

Csatlakoztak a hollandok és a norvégok

2017. december 13. 14:41

Győri kézisek is segítik a menhelyet

2017. december 12. 8:04

Négy között a svédek és a franciák