Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Jöhetnek az új szabályok

2016. március 3. 10:45 © handball.hu

A Nemzetközi Kézilabda Szövetség határozata alapján a következő szezontól öt új szabályváltozás lép életbe. A már korábban is bemutatott változások elsőként az olimpián lesznek érvényesek.

Jöhetnek az új szabályok
Az új szabályok 2016. július 1-től érvényesek, és megfelelnek a korábbi várakozásoknak.

Kapus lecserélése:

A pályán már nem kell mindig kapusnak lennie, azaz, ha a kapus helyett bejön egy mezőnyjátékos, neki már nem kell kapusmezt viselnie. Ez egyben azt is jelenti, hogy ez a mezőnyjátékos nem léphet be a kapuelőtérbe (ha mégis megteszi, ugyanúgy büntetendő, mint bármely más mezőnyjátékos esetében), viszont nem feltétlenül ugyanennek a játékosnak kell lemennie, ha vissza akarják cserélni a kapust. Továbbra is megengedett, hogy a becserélt mezőnyjátékos kapusmezt viseljen, őrá a maival azonos szabályok vonatkoznak ezután is.

Sérülés és ápolás:

Ha egy játékost a játéktéren - játékmegszakítás mellett - ápolni kell, neki az ápolás befejeztével el kell hagynia a játékteret, és oda csak akkor térhet vissza, ha a saját csapata a következő három támadását befejezte. A definíció szerint a támadás akkor kezdődik, amikor a csapat megszerzi a labdát, akár a mezőnyben, akár úgy, hogy kidobást, bedobást, középkezdést vagy szabaddobást ítélnek a javukra a játékvezetők, és akkor ér véget, amikor a csapat gólt szerez, vagy elveszíti a labdát. A játékos a harmadik támadás befejezése után léphet pályára, de természetesen helyette addig is játszhat más, nem kényszerül a csapat emiatt emberhátrányba. Ha a játékos a megengedettnél hamarabb lép pályára, az szabálytalan cserének minősül, és annak megfelelően kell büntetni. Nem kell elhagynia a pályát a játékosnak, ha a vele szemben szabálytalankodó ellenfél progresszív büntetésben (sárga lap, kiállítás vagy piros lap) részesül, és nem vonatkozik ez a szabály a labdával fejbelőtt kapusokra sem.

Passzív játék:

Ha a játékvezetők a kezük felemelésével passzív játékot jeleznek, a támadó csapat még legfeljebb hatot passzolhat, utána kapura kell lőnie. A védők szabálytalansága és a megítélt szabaddobás a számolást nem töri meg. A passzokat a játékvezetők számolják, és ez ténybéli döntésnek minősül, azaz nem szolgálhat óvási alapul, ha eltévesztik a számolást. A passzív játék egyéb szabályai nem változnak, azaz már a hatodik passz előtt el kell venni a labdát a támadó csapattól olyan szituációkban, amelyekben a jelenleg hatályos szabályok alapján passzív játék miatt a védők javára kell szabaddobást ítélni, az új változás csupán egy kiegészítő szigorítás.

Az utolsó fél perc:

Az utolsó percre vonatkozó szabályok (8:5, 8:6, 8:10c és d pontok) egy perc helyett ezentúl a mérkőzést utolsó harminc másodpercére vonatkoznak. Az érintett szabálytalanságok köre nem változik, továbbra is ugyanazokat a szabálytalanságokat kell szigorúbban büntetni a végjátékban, amelyeket eddig, változik viszont a büntetés. A jelenlegi szabályok alapján piros lap és jelentés (annak nyomán pedig fegyelmi tárgyalás) a megfelelő büntetés. A piros lap megmarad, viszont jelentést már nem kell írni (és ezáltal eltiltásra sem kell számítania a vétkes játékosnak), viszont az ellenfél javára egy hétméterest kell ítélni, függetlenül a megelőző játékhelyzettől. Ebben az esetben tehát úgy is lehet büntetőt ítélni, ha előtte nem állt fenn gólhelyzet. Tehát csak azokban az esetekben kell hétméterest ítélni, amelyekben az eddigi szabályok alapján azonnali piros lapot kellett adni, és jelentést írni. Továbbra is jelentést kell írni azokról az utolsó fél percben elkövetett kirívóan durva vagy sportszerűtlen szabálytalanságokról, amelyek a mérkőzés bármely szakaszában ilyen módon volnának büntetendőek.

Kék lap:

Hogy a büntetett játékos és a nézők számára is egyértelmű legyen, hogy a piros lapot kapott játékos számíthat-e eltiltásra, bevezetik a kék lapot. Ezt akkor kell felmutatni, ha egy játékost a legszigorúbb büntetéssel büntetnek: piros lapot kap és jelentik (azaz fegyelmi tárgyalást fognak az esetről tartani). A kék lapnak tehát semmilyen külön szankciója nincs, ez csak egy kiegészítő tájékoztatásként szolgál a nézők és a csapatok felé. A kék lap minden olyan esetben alkalmazandó, amikor a játékvezetők jelentést írnak, a mérkőzés teljes időtartamában.

Az IHF döntése végleges, erről a nemzeti szövetségeket tájékoztatták, a változásokat a következő szezontól mindenképpen bevezetik. Mivel azok július 1-től lépnek életbe, az olimpia pedig augusztusban lesz, az új szabályok alkalmazásával elsőként Rióban találkozhatunk.

Németh Attila


További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi