Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

A 40. Bundesliga-szezon elé

2014. szeptember 5. 7:33 © handball.hu

A hétvégén megkezdődik a német női bajnokság is. Jubileumi évad lesz ez, hiszen negyvenedszer játszanak a bajnoki címért. Az előttünk álló szezonon kívül áttekintjük röviden a Bundesliga múltját is.

A 40. Bundesliga-szezon elé
Bár Németországban a férfi kézilabda már régóta népszerű sportág, a női szakág sokáig alárendelt szerepet játszott: olyannyira, hogy a hetvenes évek közepéig nem is volt nyugatnémet bajnokság, hanem területi bajnokságok voltak. 1958 óta hirdettek (nyugat-)német bajnoki címet a nőknél, de 1974-ig bezárólag ezt a területi bajnokok közti rájátszás döntötte el. 1975-ben írták ki először a szövetségi bajnokságot, a Bundesligát, az idei lesz tehát a negyvenedik szezon. Egyetlen klub van csak, amelyik mind a negyvenszer ott szerepelt, illetve szerepel: a Bayer Leverkusen. Ők nyerték a legtöbb bajnoki címet is, összesen nyolcszor került az aranyérem a Rajna partjára.

Persze a történeti statisztikákat torzítja, hogy az első tizenöt évben a kelet-német csapatok nem nevezhettek be a Bundesligába. A HC Leipzig, illetve jogelődjei több, mint negyven éve szerepelnek az első osztályban, de 1990-ig ez az NDK bajnoksága volt. Meg kell említeni, hogy ennek ellenére a harmadik helyen állnak az örökranglistán, hat bajnoki címmel (ráadásul a leverkuseni győzelmek mindegyike a német egyesítés előtti időkre esett), sőt az NDK-s címeket is beszámítva ők is rekordbajnoknak tartják magukat - így Németországban két egyesület is büszkélkedhet ezzel a címmel.

Az a tény, hogy egyedül a Tündérek ("Elfen", ez a Bayer Leverkusen beceneve) bírták negyven évig, előre vetíti, hogy a korábbi bajnokok közül jópár klub már nem is létezik. A második legtöbb, összesen hét bajnoki címmel a TV Lützellinden büszkélkedhetne, ha még létezne. Szintén nem létezik már az öt bajnoki címet begyűjtő Walle Bremen sem. A háromszoros bajnok FC Nürnbergre az olvasók közül is sokan emlékezhetnek, néhány éve még a BL-ben is szerepeltek - a csapat azóta teljesen megszűnt. A kétszeres bajnok Eintracht Minden, valamint az egy-egy aranyérmet begyűjtő FHC Frankfurt (an der Oder), GutsMuths Berlin, és a (Majna-)frankfurti rendőr-sportegyesület (PSV Franfkurt) sem létezik már. A korábbi bajnokok közül a már említett Leverkusen és Lipcse mellett a trieri "Cicák" és az utóbbi négy év bajnoka, a Thüringer HC lesz ott az idei szezon rajtjánál.

A 2014/15-ös évben az 1. Bundesligát 14 csapat számára írják ki. Ha már kicsit felidéztük a német egység előtti időket, akkor érdekességként megemlíthetjük, hogy a 14 csapatból két kelet-német (Thüringer HC, HC Leipzig) és egy nyugat-berlini (Füchse Berlin) van 11 nyugat-német klub mellett. A bajnokság lebonyolítása igen egyszerű: mindenki játszik mindenki ellen oda-vissza, rájátszás nincs. Ez azt is jelenti, hogy a bajnoki cím szempontjából már az esetleges őszi pontvesztések is kritikusak lehetnek.

Az erőviszonyok kissé át is alakultak. A ligát négy éve uraló, és tavaly veretlenül bajnoki címet nyerő Thüringer HC kissé meggyengült. Távozott Alexandrina Barbosa és Anja Althaus, valamint a cserekapus Maike März. A helyükre nem tudtak hasonló klasszisú játékosokat igazolni, az ukrán Julija Sznopova mellett csak a tehetséget fiatal beállós, Meike Schmelzer érkezett, a cserekapus is a saját juniorból érkező Dinah Eckerle (az idei U20-as világbajnokság legjobb kapusa) lesz. Így is ők a bajnoki cím első számú esélyesei, de nem volna meglepő, ha becsúszna néhány vereség, főleg a szezon elején, amikor is Herbert Müllernek nincs egyetlen egészséges balszélsője sem (Martin Smeets és Sonja Frey is sérült). Igaz, komoly erősítést jelent, hogy két játékos is visszatért keresztszalag-szakadásból, az irányító Kerstin Wohlbold és a jobbszélső Lýdia Jakubisová növelheti Müller variációs lehetőségeit.

A második helyre az idén is a HCL lehetne a legesélyesebb, de egyelőre folytatódik a tavalyi sérüléssorozata. A legfrissebb hír szerint Saskia Lang is kidőlt (várhatóan nem épül fel a BL-selejtezőig), így Norman Rentsch vezetőedzőnek a három átlövő és a balszélső posztra összesen két játékosa maradt (Karolina Kudłacz és Maura Visser). Ez rögtön az első fordulóban, Buxtehudében komoly feladat elé állítja őket, és könnyen lehet, hogy már az első játéknap után két pont hátrányban lesznek vetélytársaikkal szemben. Mert mások is megcélozták ezt a második helyet, talán a TuS Metzingen és a Buxtehude látszik a lipcseieken kívül a legkomolyabb esélyesnek.

A kiesés elkerüléséért várhatóan a feljutók közük ketten (Celle, Bad Wildungen), valamint a meggyengülő Trier és Göppingen küzd majd, de a Blomberg-Lippe is visszacsúszhat idáig. A tradicionális csapatok közül meggyengült az Oldenburg is, míg a Leverkusen várhatóan az idén is ott lesz a 3-5. hely környékén. Ehhez túl kell jutniuk mostani válságukon, Renate Wolf ügyvezető ugyanis már a szezon kezdete előtt felmentette az idén nyáron kinevezett vezetőedzőt, Khalid Khant, és ő maga vette át a csapat szakmai irányítását (Wolf komoly tapasztalatokkal rendelkezik, 1996-2012 között volt a gyógyszergyáriak vezetőedzője). Jó eredményeket érhet el a már említett Metzingenen túl a tavaly feljutó, de idén is sokat erősítő Bietigheim, valamint akár a friss feljutó (de már a másodosztályban is válogatott játékosokat foglalkoztató) Füchse Berlin is.

A liga idei első meccsét szombaton 17 órai kezdettel játssza a Bietigheim és a Bad Wildungen, az első közvetített mérkőzés pedig a már említett Buxtehude - Lipcse lesz, amit vasárnap 15 órai kezdettel tekinthetnek meg az érdeklődők a www.hbf-video.net weboldalon.

Németh Attila


Címkék:

külföld bundesliga

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi