DB Error: unknown errorSELECT DISTINCT h.id FROM hirek h LEFT JOIN hirek_kategoriak hk ON h.id = hk.hirek_id WHERE (h.torolt=0 OR 0) AND (hk.kategoriak_id=0 OR 1) AND (h.evil IS NULL OR h.evil=1) ORDER BY h.prioritasos DESC, h.datum DESC [nativecode=1 ** Can't create/write to file '/var/tmp/MYpJbsfQ' (Errcode: 28 - No space left on device)] - PS_SELECT_ARTICLE_LIST Elrajtol az ifjúsági vb | handball.hu - kézilabda
Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Elrajtol az ifjúsági vb

2014. július 19. 18:32 © handball.hu

Vasárnap, július 20-án kezdődik Macedóniában az ifjúsági világbajnokság, négy csoportban, de csak három helyszínen - Dán Róbert cikke.

Elrajtol az ifjúsági vb
Így aztán lesz ahol délelőtt és délután is meccseket rendeznek majd, a ’B’ csoportba sorolt válogatottak három alkalommal is délelőtt lépnek majd pályára, mi például "hajnali" fél 10-kor játsszuk az első meccsünket mindjárt holnap. Kárpótlásul a lányok Ohridban, Macedónia legszebb részén tölthetik majd el a vb első hetét, egy több mint ezeréves városban, a hegyek között, egy híresen szép tó - Európa második legmélyebb tavának - partján.

Oroszország (július 20., vasárnap, 9.30)

Első ellenfelünk mindjárt a tavalyi U17-es Eb ezüstérmese, az orosz válogatott lesz. Velük kezdtünk egy éve is, akkor 35-22-re kikaptunk tőlük. Azóta nem találkoztunk, de abban semmi meglepő nincs, hogy az orosz csapat idén is jól teljesített a felkészülési meccseken és a világbajnoki cím egyik várományosa (Dánia és Svédország mellett). Felkészülési meccseket idén először június elején játszottak, egy skandináviai tornán ("Scandinavian Open"), ahol a svédeket 19-17-re győzték le, a dánokkal 22-22-es döntetlenre végeztek, a leggyengébbnek tartott norvégoktól viszont meglepetésre 27-17-re kikaptak.

Egy hónappal később, a göteborgi nyílt Európa-bajnokságot már megnyerték; itt a torna teljes játékidős meccsein (a csoportmeccsek csak 2x20 percesek voltak) jobbnak bizonyultak a svédeknél (22-18) és a cseheknél (23-14), az elődöntőben visszavágtak a norvégoknak (22-17), végül az első helyről döntő találkozón a dánokat is legyőzték (26-22).


Az orosz válogatott egyébként kifejezetten "második félidős" csapat: Göteborgban a svédek, a csehek és a norvégok ellen is csak két góllal vezettek félidőben, de végül mindannyiszor meggyőző különbséggel tudtak nyerni, azaz erőnlétben sokkal jobbak mint a mezőny nagy része. Ennek ellenére nem legyőzhetetlenek, mint ez a tavalyi Eb-n is kiderült: ott azok a svédek győzték le őket 26-24-re a döntőben, akiknél a csoportmeccsek során az oroszok még tíz góllal jobbak voltak (27-17). Tavaly az Eb-n dinamikus 5-1-es védekezés és nagyon jó "klasszikus" átlövőjáték jellemezte őket (kilenc méterről ők lőtték a legtöbb gólt [82] a legjobb lövőszázalékkal [58%]), a szélsőjátékuk azonban rendkívül gyenge volt, mindössze 15 gólt tudtak szélről összehozni, ennél csak egy válogatott szerepelt gyengébben a tizenhatból ezen a poszton…

Az orosz csapat idei összeállítása felvet azért néhány kérdőjelet. A göteborgi nyílt Eb-n kilencen voltak ott a tavalyi Eb-ezüstérmes válogatottból, az Eb-döntő hét legjobb góllövőjéből például csak hárman. (Nyefedova, aki egy éve a legtöbb gólt lőtte nekünk az Eb-n, idén például biztosan nem lesz...) Jelizaveta Malasenkót, az ifi válogatott egyik kulcsjátékosát, aki egy éve az Eb legértékesebb játékosa (MVP-je) volt – ő a múlt héten befejeződött U20-as vb-n is játszott – Trefilov behívta a felnőtt válogatott július 23-án kezdődő edzőtáborába. Ez az időpont ütközik az ifi világbajnoksággal, de a legújabb hírek szerint Malasenko mégis inkább Macedóniába utazik majd. Tőle az idén is sokat várnak, bár ő az U18-as válogatottal ebben az évben egy napot sem készült együtt.

Norvégia (július 21., hétfő, 16.15)

Hétfőn a norvégokkal játszunk. Ők egy éve Eb-7.-ek voltak Montenegró és Románia mögött, és az Eb-8. Horvátországot is csak egy góllal tudták legyőzni (28-27). Ez a kudarc - úgy tűnik - hidegzuhanyként érte a norvég szövetséget, akik azért, hogy idén ez nehogy megismétlődjön, az elmúlt egy évben a norvég ifiválogatottat – kis túlzással – felkészülési tornáról felkészülési tornára küldték. Kilenc hónap alatt nem kevesebb mint 15 meccset játszottak külföldi válogatottakkal, ami alighanem rekord egy olyan évben, amikor nincsenek kvalifikációs mérkőzések.

Tavaly novemberben legyőzték a lengyeleket (30-22), Svájcot (36-24) és Csehországot (35-17). Idén előbb Svédországtól (20-24) és Dániától (22-34) kaptak ki, Oroszországot váratlanul nagyon megverték (27-17), majd utána a göteborgi nyílt Eb-n bronzérmesek lettek, igaz a cseheket csak egy nagyon szoros mérkőzésen tudták legyőzni (23-22). Ezután sem pihentek, egy négycsapatos tornán Dél-Franciaországban Portugáliát egy góllal verték (26-25), Spanyolországgal (27-27) és Franciaországgal (19-19) pedig döntetlent játszottak. Ez utóbbi meccs július 16-án, szerdán volt, utána a norvég válogatott kapott két nap pihenőt Nizzában, a francia Riviérán és onnét utaztak a hétvégén Macedóniába. A pihenést kétségtelenül megérdemelték, azok után, hogy június elejétől július közepéig - alig hat hét alatt - 14 felkészülési mérkőzésen jutottak túl (még ha ebből négy meccsen csak húszperces félidőket játszottak, Göteborgban...)

Hogy aztán ez a meccsmaraton hasznára volt-e a csapatnak...? A norvég szövetségi kapitány, Tore Johannessen szerint igen: "... a franciák ellen például sokat jelentett hogy hátrányból fel tudtunk állni és most legalább tudjuk, hogy képesek vagyunk győzni olyan mérkőzéseken is, ahol végig kiélezett küzdelem zajlik a pályán..." A norvég szövetség honlapja is elégedetten jegyzi meg, hogy "... ez a sok meccs végre önbizalmat adott a válogatottnak, amire szüksége is van az ilyen fiatal, tapasztalatlan lányoknak..."

Ezekkel a "fiatal, tapasztalatlan lányokkal" idén mi is találkoztunk kétszer: márciusban itthon, Szigetszentmiklóson 22-19-re legyőztük őket, júliusban Göteborgban viszont fordult a kocka, ott 22-17-re kikaptunk. Erre a győzelemre a norvég szövetségi kapitány rendkívül büszke is volt: "végre egy meccs, ahol minden úgy ment, ahogy terveztük és az egész csapat jól játszott". Aztán hogy ezt a játékukat meg tudják-e ismételni Ohridban ellenünk, majd kiderül.

Paraguay (július 23., szerda, 14.00)

Egy nap szünet után, szerdán Paraguay ellen lépünk pályára. Paraguay-jal a két évvel ezelőtti, montenegrói világbajnokságon is egy csoportba kerültünk, akkor 36-11-re győztük le őket úgy, hogy az első húsz percben csupán két gólt tudtak nekünk lőni (az egész első félidőben is csak ötöt). Ők persze ma már juniorok, az 1996-osoknak a macedóniai vb lesz az első világversenye. Az áprilisi fortalezai kvalifikációs tornán mindenesetre négy ellenfelüknél is meggyőző különbséggel bizonyultak jobbnak, és Brazíliától is csak két góllal kaptak ki (24-26). Ebből két dolog következhet: vagy a braziloknak ez a korosztálya gyengébb az előzőeknél, vagy a paraguayiak csapata játékerőben jobb mint a korábbi években volt. Erre a választ nemsokára mi is megtudjuk...

Kongó-Brazzaville (július 24., csütörtök, 20.45)

Csütörtökön pedig Kongó következik. Kongó-Brazzaville ifjúsági válogatottja most először jutott ki a világbajnokságra, miután a tavalyi Afrika-bajnokságon a négy között előbb egygólos vereséget szenvedett Tunéziától (24-25), majd utána a bronzmeccsen 21-18-ra verte Szenegált. A legjobb afrikai csapat, Angola játékerejétől azonban messze vannak még, a különbség úgy nagyjából tíz gól lehet, legalábbis ha abból indulunk ki, hogy Angola a döntőben 29-18-ra lelépte Tunéziát. Bár junior-válogatottunk két hete a másik Kongó válogatottját ütötte ki 26 góllal Horvátországban, valószínűleg ez a kongói csapat sem fog komoly akadályt jelenteni nekünk.

Japán (július 26., szombat, 11.45)

Utolsó csoportmeccsünket a japánok ellen játsszuk. Ez a meccs sorsdöntő, mert feltétlenül hozni kell ahhoz, hogy a legjobb tizenhat közé a továbbjutás esélyével kerüljünk be (azaz ne essünk ki utána mindjárt a nyolcaddöntőben). A japánok tavaly Bangkokban, a kvalifikációs tornán Kazahsztánt öt góllal legyőzték (39-34), Koreától viszont tíz góllal kikaptak (29-39). Japán 1994-es válogatottja a két évvel ezelőtti U18-as vb-n kifejezetten jól teljesített és vb-8. lett, Korea előtt; ugyanez a csapat két hete a horvátországi junior vb-n viszont leszerepelt, vb-17. lett és egyetlen európai csapatot sem tudott megelőzni.

Ha az előző ifi világbajnokságot vesszük alapul, akkor a japánok akár jó középcsapat is lehetnek, ha az idei junior-vb-t, akkor csak a futottak még kategóriába tartoznak. Mivel négy csoportmeccsükön is túl lesznek már, amikor játszunk velük, ezért jól fel tudunk készülni ellenük, igaz, ők is ellenünk.

Mivel ez a meccs dönthet a továbbjutásról, ezért mindent meg fognak tenni, hogy megnehezítsék a dolgunkat. A kérdés persze az, hogy mennyi is ez a "minden", de ez majd csak a vb-n derül ki.

A CSOPORTMECCSEK UTÁN...

... egyenes kieséses rendszerben folytatódik a világbajnokság. A lényeg: ha a csoportunkban a 2. helyen végzünk, akkor a nyolc között nagy valószínűséggel a dán csapatot (Eb-3.) kapjuk, ha viszont a 3. helyen, akkor a négy között az oroszokat (Eb-2.). Ezt a két válogatottat nehéz lesz legyőzni, de előtte könnyen lehet, hogy verhető ellenfelek jönnek. Ha csoportmásodikként megyünk tovább, akkor a nyolc közé jutásért nagy valószínűséggel Hollandia (Eb-12.) vagy Brazília következhet (és utána lennének a dánok). Ha csoport-harmadikként megyünk tovább, akkor a nyolcaddöntőben Dél-Korea következhet, ami kétségtelenül lutri, de ha csak annyira jók, mint az előző korosztályuk volt a montenegrói ifi vb-n, akkor nem verhetetlenek (igaz, hogy most ők lettek juniorban a világbajnokok, de két éve ugyanez a csapat még csak kilencedik volt).

Dél-Korea az előző két ifi vb-n meglehetősen gyengén szerepelt, könnyen lehet, hogy ez most sem lesz máshogy... Ha Dél-Koreán túljutunk, akkor a négy közé jutásért a D-csoport (a leggyengébb csoport) győztese jön majd, jó eséllyel Montenegró (Eb-5.) vagy Portugália (Eb-4.) Ha a válogatottunk formaidőzítése idén ugyanolyan jól sikerül majd, mint tavaly (akkor az Eb utolsó két meccsére állt össze a csapat igazán), mindkettőt legyőzhetjük. Akárhogyis: a sorsolásunk kifejezetten jó, és a csoport harmadik helyéről talán a legjobb, ami azt jelenti, hogy az első két meccsünkön – az oroszok és a norvégok ellen – nem is múlik olyan sok minden...

CSAPATUNK

Ennek ellenére lehetetlen megjósolni, hogy mire leszünk képesek, sorozatos sérülések miatt ugyanis több kulcsjátékosunk nem utazhat a világbajnokságra. Beálló poszton Linder Luca váratlan kiválása komoly probléma, őt gyakorlatilag lehetetlen pótolni. Rajta kívül még jobbátlövőben (Élő Beatrix helyett) és irányító poszton (Lányi Gabriella helyett) kellett új játékosokat behívni a válogatottba, akik megoldást jelenthetnek, de a beépítésükre kevés volt az idő (ráadásul más-más klubcsapatokban játszanak, ami azt jelenti, hogy hosszabb időre van szükség ahhoz, hogy a többiekkel összeszokjanak...).

Sokáig a csapatkapitány, Gerháth Fanni játéka is bizonytalan volt, de végül sikerült megoldani, hogy kiutazhasson, igaz, ő a csapattal csak edzéseken vett részt, meccseken már több hónapja nem játszott (és feltételezhetően csak védekezésben kap szerepet majd). A helyzet azért nem annyira lehangoló: a kapuban, jobbszélen és balátlövőben nagyon jól állunk, és az irányító és a jobbátlövő posztot is meg kell tudnunk oldani, a legnagyobb gond az összeszokottság hiánya lehet. De az is biztos, hogy a csapat ezen a vb-n mindenféle teher nélkül, abszolút felszabadultan játszhat majd és mutathatja meg, hogy mit tud, és ez még jól is végződhet.

Magyarország ifjúsági válogatottja a világbajnokságon:

Kapusok: Pálinkás Viktória (Váci NKSE), Mistina Kitty (Veszprém), Gercsó Nóra (SZISE)
Mezőnyjátékosok: Diószegi Nikolett (Békéscsaba), Faluvégi Dorottya [1998] (FTC), Kiss Nikolett (FTC), Hámori Konszuéla (Váci NKSE), Csala Anita (SZISE), Ferenczy Fruzsina (DKKA), Hornyák Bernadett [1998] (MTK), Bouti Fruzsina (ETO), Pásztor Noémi [1999] (NEKA), Pintér Zsanett (FTC), Gerháth Fanni (ETO), Horváth Petra (ETO), Papp Melinda (ETO), Monori Orsolya (FTC).

Dán Róbert

További hírek