Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Új bajnokokat köszönthettünk

2014. június 2. 7:26 © handball.hu

A szezon végén - immár hagyományosan - áttekintjük az élvonal mögötti bajnokságokat, számba vesszük a győzteseket, helyezetteket. A korosztályos bajnokságokban olyan csapatok nyertek, amelyeknek korábban ez sosem sikerült.

Új bajnokokat köszönthettünk
Az utánpótlás-bajnokságokban folytatódott a korábbi tendencia: azáltal, hogy a győri tehetségek korán átkerültek a fiókcsapatba, az ETO keretein belül maradó utánpótlás-csapatok már nem emelkednek ki úgy a mezőnyből, mint ahogy azt a korábbi időszakban megszokhattuk. A három legfelső korosztályból az idén semelyiket sem sikerült megnyerniük - ugyanakkor sokat elárul a győri utánpótlásról, hogy még ebben a helyzetben is mindhárom korosztályban ott voltak az élmezőnyben.

A junior (U20) korosztályban az egész éves teljesítménye alapján megérdemelten lett bajnok a Békéscsaba együttese. Hosszú évek óta először került ez a trófea Győrön kívülre. A nagyrészt ifjúsági korú játékosokkal szereplő ETO az alapszakasz harmadik helyét szerezte meg, de a rájátszásban elvérzett: három vereséggel a negyedik helyre ért be. Az ezüst a Ferencvároshoz, a bronz a rájátszásban jól szereplő, de az alapszakaszban összeszedett hátrányát ledolgozni így sem képes Siófok együtteséhez került.

Sokkal kevesebb hiányzott a győri ifiknek a saját (U18) korosztályukban a végső sikerhez. Az alapszakaszt meg is nyerték, a Vác kezdte a második helyről a rájátszást. A másik két felsőházi résztvevőnek már nem volt esélye a bajnoki cím elérésére. Ennek megfelelően alakult a rájátszás, az utolsó mérkőzésre maradt a döntés. Az alapszakaszból áthozott előny révén a döntetlen a győrieknek kedvezett volna, a Vác azonban nagyon akarta ezt a bajnoki címet. Pedig csapatukat sok balszerencse érte a szezon folyamán, a rájátszásra szinte kiállni is alig tudtak, míg a Győr majdnem egy komplett ifi-válogatottat küldhetett a pályára (igaz, náluk is voltak sérülés miatti hiányzók, kulcsemberek is estek ki Lányi Gabriella vagy Gerháth Fanni személyében). Vácon már évek óta jó nevelőmunka folyik, eddig "csak" jó játékosok kerültek innét ki, az idén viszont egy bajnoki cím formájában az eredmények terén is megtörtént az áttörés. Egy végletekig kiélezett mérkőzésen, az utolsó másodpercekben megítélt és értékesített hétméteressel került az aranyérem Ottó Katalin lányainak nyakába.

Még egy korosztállyal lejjebb (U16) is új győztes állhatott a dobogó legfelső fokára. Annyira új, hogy ez a csapat korábban nem is létezett: a Nemzeti Kézilabda Akadémia (NEKA) csapata nyerte meg az Országos Serdülő Bajnokságot (OSB). A NEKA esélyeit növelte, hogy nekik csak ez az egy korosztályos csapatuk van, így a mag együtt játszhatta végig a teljes OSB-t, és a teljes ifjúsági bajnokságot (és ott, a sajátjuknál egy korosztállyal feljebb sem vallottak szégyent). Bizonyára ez az összeszokottság adhatta meg nekik azt a kicsi pluszt, amivel legyőzték az országos döntőben legnagyobb riválisukat, a Ferencvárost (azonos pontszám, döntetlen egymás elleni eredmény, jobb gólkülönbséggel lett bajnok az akadémiai csapat). Ugyanakkor az is egyértelmű, hogy ilyen eredményt egy új alakulattal csakis kiváló szakmai háttérrel lehet elérni. A csapat meghatározó játékosai mind alsóbb osztályú kluboktól érkeztek Balatonboglárra. A bajnoki cím minden bizonnyal tovább fogja növelni az Akadémia vonzerejét. A bronzérem az MTK-hoz került, ez a három csapat kiemelkedett a mezőnyből.



Az NB I/B bajnokság Nyugati Csoportját a Szekszárd együttese nyerte. Sokáig fej-fej mellett haladtak a címvédő Budaörssel, olyannyira, hogy a két csapat egymás elleni mérkőzése is döntetlen lett Szekszárdon. Aztán a Budaörsnek becsúszott egy hiba, de még ez is belefért volna. A bajnoki cím akkor dőlt el, amikor a Szekszárd Budaörsön is nyerni tudott, méghozzá meggyőző fölénnyel (19-28), így a Tolna megyeiek egyetlen vesztett ponttal nyerték meg a bajnokságot. Az esetleges feljutásról még nem döntöttek, mindenesetre a keretük egyelőre inkább csak gyengülni látszik. A kieső helyeken a Pénzügyőr SE, a VKL SE és a Tatabánya végzett. A junior bajnokságot a Pénzügyőr SE csapata nyerte.

A Keleti Csoportban nem volt ilyen éles a bajnoki címért való küzdelem. A bajnokságban ezúttal két szegedi csapat is részt vett, a már hosszabb ideje itt szereplő Szeged-Kiskundorozsma (Szeged-KKSE), illetve a két éve feljutó Szeged-Algyő. Jövőre csak ez utóbbi csapat lesz másodosztályú, ugyanis a dorozsmaiak a szezonban végig uralták a bajnokságot, egyetlen vereséget szenvedtek, és már több fordulóval a vége előtt matematikailag is bebiztosították a bajnoki címet. Végül 11 pont előnnyel fejezték be a bajnokságot. A második, némi meglepetésre, az Orosháza lett, éles versenyben, egyetlen ponttal megelőzve a Kispestet. Szegeden már eldöntötték, hogy beneveznek az NB I-be, igazoltak is új játékosokat Magyarországról és külföldről is. Új helyszínt is kell keresniük, a kiskundorozsmai sportcsarnok ugyanis semmiképpen nem alkalmas NB I-es mérkőzések megrendezésére (igaz, egy évvel ezelőtt ugyanezen szerző ugyanezt írta az egri, Leányka utcai létesítményről is, végül ott mégis csak rendeztek mérkőzéseket, Kiskundorozsmán azonban erre semmi esetre sincs lehetőség). Egyelőre hivatalosan meg nem erősített hírek szerint a csapat jövőre az újszegedi sportcsarnokban fog játszani, ahol a Pick Szeged férficsapata is játssza a hazai meccseit. Érdekesség, hogy a szegediek edzője, Marosán György 1990-es születésű, messze a legfiatalabb edző lehet az első osztályban. Ebből a csoportból a Gyula és a Gyömrő csapata esett ki (valamint a bajnokságtól év közben visszalépő Kiskunhalas), a junior bajnokságot pedig a DVSC II. nyerte.



Még egy osztállyal lejjebb, az NB II-ben az idén is hat csoportban zajlottak a küzdelmek. Az Észak-nyugati Csoportot a Veszprém II nyerte. Mivel a klub I. csapata két osztállyal feljebb, az NB I-ben versenyzett az idén, ezért nekik van feljutási joguk a másodosztályba. Akár élhetnek is vele, és akkor legalább az NB I/B-ben ismét lehet veszprémi csapat.

Az Északi Csoport győztese a Gödi SE. Ők - a hírek szerint - élni fognak a feljutás jogával. A csapat játékosai között a harmadosztályt figyelemmel nem követő érdeklődők is találhatnak ismert, bár pályafutásuk csúcsán már kétségkívül túl lévő játékosokat: itt játszik Kirsner Erika, Tóth Tímea és Takács Gabriella is (mindhárom esetben arról van szó, akire az olvasó elsőre gondol).

Észak-Keleten Balmazújvárosba került az aranyérem.

A Dél-keleti Csoportban az Orosháza II. csapata nyerte a bajnokságot (szép visszaigazolása ez a Békés megyei városban zajló utánpótlás-nevelő munkának). Ők természetesen nem juthatnak fel, a feljutás joga az azonos pontszámmal a második helyre befutó szarvasiakat illeti meg.

A Déli Csoportot egyetlen pontnyi előnnyel az abonyi Abonett KC nyerte meg.

Dél-Nyugaton pedig a pécsiek diadalmaskodtak, azonos pontszámmal lett második a Tolna együttese.

A bajnokok, illetve feljutásra jogosultak a hónap végéig gondolkodhatnak, hogy vállalják-e a részvételt eggyel magasabb osztályban. Ha nem, akkor az MKSZ szabadon dönthet az üresen maradó helyek feltöltéséről.

Ezúton is gratulálunk a bajnokoknak, helyezetteknek, és mindazoknak, akik tudásuk legjavát adva küzdöttek, de végül alulmaradtak a küzdelemben!

Németh Attila


További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi