Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Kihívások után és előtt

2014. május 9. 9:50

Pár nappal a nagy sikerű budapesti MVM Final4 után, egy héttel a Magyar Kézilabda Szövetség évi rendes küldöttgyűlése előtt Vetési Iván MKSZ-elnök úgy véli: a magyar kézilabdázás továbbra is töretlenül fejlődik.

Kihívások után és előtt
- Sűrű hetek után és előtt áll a magyar kézilabdázás válogatott és klubszinten egyaránt, ám kezdjük a vasárnap óriási közönségsikerrel és a Győri Audi ETO BL-sikerével zárult MVM Final4-ral. Pár nappal a rendezvény után miként vonható meg a gyorsmérleg?
- Mielőtt gyorsmérleget vonnék, először is nagy szeretettel gratulálok valamennyi magyar kézilabdabarát nevében a győriek címvédéséhez. A döntőt elnézve fogalmazódott meg bennem, hogy az a csapat, amely a szezon legfontosabb meccsén nyújtja a legjobb teljesítményét, az valóban a legnagyobb. Még egy sportágban egy magyar csapatnak sem sikerült a BEK-ben vagy a BL-ben címet védenie, így a siker talán még értékesebb. Ami pedig a négyes döntőt, mint eseményt illeti, már hétfőn egy több oldalas gratuláló levelet kaptunk az Európai Kézilabda Szövetségtől, és lépten-nyomon olyan véleményekkel találkoztam, hogy sikerült világszínvonalú rendezvényt megvalósítanunk a Papp László Budapest Sportarénában. Mintegy nyolcszáz ember dolgozott megfeszítve azon, hogy valami újat, eddig soha nem látottat hozzunk létre. Külön köszönöm a kollégáimnak, szakmai partnerünknek, a Hungarofestnek, és mindenkinek, aki tett a sikerért. Nyilvánvalóan le kell vonnunk a tanulságokat is, hiszen a május 3-4-i hétvége, valamint az azt megelőző hónapok egy tanulási folyamatot is jelentettek mindannyiunk számára. Apróságokról van szó, de ezeket figyelembe kell vennünk már decemberben, a női Európa-bajnokságon is, valamint jövő májusban.

- Feltéve, ha ismét Budapest lesz a Final4 helyszíne 2015-ben. Mekkora esélyt lát erre?
- Úgy vélem, a legjobb pozícióból indulunk rendezésért. Az EHF ősszel dönt, addig sok tennivalónk lesz, a megbeszéléseket informálisan már ezen a hétvégén megkezdtük, az MKSZ Elnökségétől pedig Kelecsényi Ernővel együtt mandátumot kaptunk arra, hogy folytassuk a tárgyalásokat. Nagyon optimista vagyok, hiszen Budapest mellett szól a tapasztalat, valamint az is, hogy szinte garantálható magyar csapat részvétele a legjobb négy között. Ez alapján úgy vélem, komoly versenyelőnyünk van.

- A sűrű hetek folytatódnak a magyar kézilabdában, a pályán és azon kívül egyaránt, egészen június közepéig. Sem a szurkolók, sem a sportágban élők nem fognak unatkozni.
- Így van, a Final4 után sorra következnek a bajnoki döntők, befejeződnek a bajnokságok minden szinten és korosztályban, a Pick Szeged május 17-18-án Berlinben az EHF-kupa négyes döntőjében szerepel, két héttel később pedig az MKB MVM Veszprém Kölnben próbálkozik a csúcsok csúcsának meghódításával a férfi BL Final4-ban. Mindkét csapatnak nagyon szorítok, és sok sikert kívánok nekik. Mindannyian büszkék lehetünk, hogy a sportág valamennyi négyes döntőjébe bejutott magyar együttes, ezt rajtunk kívül más ország nem mondhatja el magáról.

- A klubszezon június 1-jén véget ér, a férfi válogatott viszont óriási megmérettetés előtt áll a szlovénok elleni vb-selejtezőn.
- Nagyon szurkolok a fiúknak, hiszen valóban óriási kihívás a csapat számára a selejtező. Ne feledjük, a jövő januári katari világbajnokság első helyezettje biztosan ott lehet a riói olimpián, míg a 2-7. helyezettek olimpiai selejtezőn vehetnek részt. Katar után már csak további két hely marad európai csapatok számára az ötkarikás kvalifikációs tornán, és a 2016-os lengyelországi Eb-ről talán még nehezebb lesz odaérni arra a két helyre. Egyszóval a szlovénok elleni párharc legnagyobb tétje Rio.

- Kicsit eltávolodva a pályáktól: május 16-án tartja évi rendes küldöttgyűlését a Magyar Kézilabda Szövetség. Néhány mondatban miként lehetne összefoglalni a sportág elmúlt egy esztendejét?
- Röviden: nem unatkoztunk, ám sokszor volt okunk az örömre, hiszen fantasztikus eredményeket értünk el, minden szinten, minden korosztályban és szakágban. Ez azonban a felszín, amely az alapokból táplálkozik, ezért fontos beszélni arról is, hogy 2013-ban jelentős plusszal zárt a Magyar Kézilabda Szövetség költségvetése, a legutóbbi felmérés óta 31 ezerről 35 ezerre nőtt a játékosok létszáma. Két éven belül szeretnénk 40 ezresre bővíteni a bázisunkat. Több mint 300 kézilabda-csarnok van jelenleg az országban, ebből 20 a TAO révén épült fel vagy készül el a közeljövőben. Szeretnénk arra koncentrálni, hogy a kézilabda-szempontból elmaradottabb térségekben is épüljenek új csarnokok. Győrött kormánytámogatással az Eb-re elkészül az immár kétszeres BL-győztes ETO új otthona, és ne feledkezzünk meg a Nemzeti Kézilabda Akadémiáról sem, amelyen tavaly elkezdődött az oktatás és a képzés, a fejlesztés pedig folyamatosan zajlik infrastrukturálisan. Ennek révén Balatonboglár a magyar kézilabdázás igazi ékszerdoboza lesz. Van még bőven dolgunk, az alapoktól a csúcsig, a gyereklétszám növelésétől a felnőtt női Eb-ig és a 2015-ös IHF-kongresszusig, így egyet biztosan mondhatok: unatkozni a küldöttgyűlés után sem fogunk!

Forrás: MKSZ

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi