Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

"Nem fogalmaztunk meg irreális célokat"

2013. december 4. 15:22

A Magyar Kézilabda Szövetség elnökének lenni alapvetően szép, ám sok esetben nehéz feladat. Senki sem irigyel, amikor egy olyan ember sorsáról kellett döntened, aki a halálos kór ellen harcol. Interjú Vetési Ivánnal.

"Nem fogalmaztunk meg irreális célokat"
Amikor egymással szemben sorakozó szakmai és emberi érvek között kell megtalálnod a megfelelő vezetőt, még ha csak ideiglenesen is. Vetési Iván erről és sok minden másról is beszélt a hatharom.com-nak adott interjújában, a pénteken kezdődő női világbajnokság előtt.

- Az esztendő elején Karl Erik Böhnnel történtek szokatlan helyzetet idéztek elő a szövetség életében, hiszen egy mindenki által szeretett és tisztelt, ráadásul eredményes szakember utódját kellett viszonylag rövid időn belül megtalálni. Néhány hónap távlatából hogyan emlékszik vissza erre az időszakra?
- Ennek a kérdésnek vagy egy szakmai és egy emberi oldala. Számunkra az jelentette a legnagyobb nehézséget, hogy nem tudtuk, pontosan meddig kell nélkülöznünk őt, mikor térhet vissza közénk. Ezért is tartott sokáig, míg megtörtént a szövetségi kapitány kijelölése. Biztosak voltunk benne, hogy meg fogja vívni a maga harcát a betegségével. Karl Erikkel és Hajdu Jánossal is abban maradtunk, hogy nem helyettesítő kapitányról beszélünk, jelen pillanatban minden döntésért utóbbi felelős, ahogyan a siker gyümölcsét is ő arathatja le.

- A tavalyi Európa-bajnokságon hét esztendő után szerzett ismét érmet a válogatott, a mostani keret pedig szinte tökéletesen megegyezik az egy évvel ezelőttivel. A szövetség ezt a tényt is figyelembe vette a célkitűzések meghatározásakor?
- Nem szerettünk volna eltérni a bő egy éve megfogalmazott céloktól, de nem a játékoskeret miatt. Amikor nem sikerült kijutnunk a 2011-es világbajnokságra, azt tartottuk az első számú feladatnak, hogy a válogatott visszakerüljön a világversenyek vérkeringésébe. A lányok túlszárnyalták a várakozásokat, tavaly bronzéremmel tértek haza Szerbiából, de ettől függetlenül hiba lenne olyan terhet rakni a vállukra, amit az irreális elvárások okoznak. Fokozatosan építkezünk, most az első nyolcban szeretnénk végezni, a jövő évi, hazai rendezésű kontinenstornán az elődöntőben látnánk a csapatot, a vége pedig a riói olimpia, ahol már az éremszerzés a cél.

- A szakemberek egyöntetűen állítják, hogy a magyar bajnokság fokozatosan fejlődik, erősödik. Mennyiben segíti ez a válogatottnál folyó szakmai munkát, valamint a szövetség stratégiai programjának megvalósulását?
- Mindenképpen segíti, elég csak megnézni a válogatott keretének aktuális összetételét. Sok játékost ad a nemzeti csapatba a Győr és a Ferencváros, de tagja az együttesnek érdi, dunaújvárosi, váci és fehérvári kézilabdázó is. Azt gondolom, hogy a bajnokság színvonala széles merítést tesz lehetővé a szövetségi kapitány számára. Mivel idehaza nem légiósoktól hemzsegnek a gárdák, mint mondjuk Németországban, az erős honi pontvadászat válogatott szinten is eredményekhez segítheti hazánkat.

- 2014-ben a kontinens kézilabdázói hazánkban egyesülnek majd, májusban a Bajnokok Ligája négyes döntőjének, decemberben az Európa-bajnokságnak leszünk házigazdái. Lát összefüggést az imént taglalt szakmai eredmények és sportdiplomáciai sikereink között?
- Azt gondolom, a helyzet kicsit hasonlít a tyúk és a tojás esetére. Először eredményeket kell elérnünk ahhoz, hogy a sportdiplomáciánk sikeres legyen, vagy erős befolyással kell rendelkeznünk annak érdekében, hogy egy kétes szituációban ne ellenünk hozzanak ítéletet. Nehéz megítélni, abban viszont biztos vagyok, hogy a sportdiplomáciai sikerek elérése szempontjából a szakmai eredmények nagyon sokat nyomnak a latban. Ha a Bajnokok Ligája Final Four rendezéséről beszélünk, megkerülhetetlen a Győr és a Ferencváros tavalyi szezonban nyújtott produkciója. Csak Magyarország mondhatja el magáról, hogy hat együttest delegál a nemzetközi kupaküzdelmekben résztvevő negyvenfős mezőnybe. A tizenkét csapatos NB I hatodik helyezettje sem esélytelenül várja a folytatást az EHF-kupában, ami óriási dolog. Ha a férfiakat vesszük figyelembe, láthatjuk, hogy a Veszprém egyedüliként százszázalékos a BL-ben, a Szeged és a Csurgó magabiztosan jutott be az EHF-kupa legjobb tizenhat csapata közé, vagyis rendelkezünk azokkal az eredményekkel, melyek megalapozzák a jó sportdiplomáciánkat.

- Visszakanyarodva a pénteken kezdődő női világbajnokságra, minden tornán akad egy vagy több csapat, amely meglepetést okoz. Ön szerint melyek lehetnek ezek a válogatottak? Egyáltalán, miként látja az esélyeket a komplett mezőnyt tekintve?
- A végső esélyeket illetően Norvégia mindenképpen a favoritok közé tartozik, habár bízom abban, hogy valóban leszállóágban vannak. Tavaly Montenegró letaszította őket az európa-bajnoki trónról, ami ezúttal is megtörténhet. Nem szabad megfeledkeznünk a dánokról sem, akik a Ferencvárost kétszer is legyőző Midtjyllandra épülnek, kiegészülve a Buducnostnál kézilabdázó Camilla Dalby-val. Hazai környezetben a szerbek is veszélyesek lehetnek, és akkor még nem szóltam arról a bizonyos meglepetéscsapatról. Az Eb-bronzérem után a magyar válogatottat már nem feltétlenül sorolnám ebbe a kategóriába, de nem bánnám, ha végül azok lennénk.

- A december végi időszak a szabadságot, a pihenést jelenti a legtöbb ember számára. A Magyar Kézilabda Szövetség elnöke alighanem a kivételek közé tartozik, mert a karácsony előtt véget érő női világbajnokságot követően januárban a férfiak Európa-bajnoksága következik. Hozzászokott már, hogy míg sokan a fenyőillatban bejglit falatoznak, Ön a válogatottak ügyes-bajok dolgait intézi?
- Szerencsére azért a két ünnep között jut idő a feltöltődésre, megpróbálom úgy beosztani az időmet, hogy a családom semmiben ne szenvedjen hátrányt. Azt gondolom, a munka dandárja nem feltétlenül rám, hanem a szövetségi kapitányokra, a stábra és a játékosokra hárul, az viszont kétségtelenül igaz, hogy a kézilabdában nincs megállás. Nyáron sincs sok pihenő a strandkézilabda szezon vagy éppen az olimpia miatt, de ezt a feladatot egyébként is csak úgy lehet végezni, ha az ember szereti, amit csinál. Amíg ez a szerelem kitart bennem, addig nem létezik akadály.

Forrás: www.hatharom.com

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi