Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Budapest SE: hosszútávú célok

2012. augusztus 22. 13:37 © handball.hu

Az elsőosztályú nőikézilabda-bajnokságba frissen feljutó Budapest SE együttesének vezetőedzőjét, Papp Györgyöt, valamint az egykori válogatott beállót, Borbás Ritát szólaltatta meg a handball.hu.

Budapest SE: hosszútávú célok
handball.hu: Mi az oka annak, hogy a Főgáz már nem szerepel a csapat nevében?
Papp György: A Budapest SE Budapest város önkormányzatának a támogatását élvezi. Miután a Főgázzal és más cégekkel is valamilyen kapcsolatuk van, ezért nekünk sem szakadt meg velük a kapcsolatunk, csak a nevünk változott meg. A csapat támogatását a BSE és a budapesti önkormányzat állja. Jelentősen komoly vonalaktól kaptunk ígéretet egy későbbi szponzorációra, és a tárgyalások jelenleg is folynak egy esetleges névadó támogató lehetőségéről.

handball.hu: Tulajdonképpen mi volt az együttes elsőosztályú indulásának a története?
Papp: Az elmúlt évben az NB I/B-ben egy teljesen új, fiatal csapatot építettünk fel. A játékosok megszűnő egyesületektől, vagy a sajátjainkra támaszkodva érkeztek. Szerettük volna a lehető legjobb helyezést elérni, konkrétan az első három hely egyikét, ami sikerült is, hiszen másodikak lettünk. Miután az első helyezett Nyíradony nem vállalta az NB I-es szereplést, olyan helyzetbe kerültünk, hogy az MKSZ felé jeleztük, hogy amennyiben a mezőny nem telik be, akkor mi szívesen megméretnénk magunkat az első osztályban. Így akkor tizenegyedik csapatként be tudtunk kerülni, majd a Dunaújváros is vállalni tudta a szereplést.

handball.hu: Gondolom, hogy amikor kiderült az NB I-es indulásotok, minél gyorsabban új igazolásokat kellett intéznetek...
Papp: Így van, hiszen júniusban még vártuk a döntést, hogy indulhatunk-e. Már ekkor megpróbáltunk úgy szervezkedni, hogy egy esetleges pozitív MKSZ-döntés esetén igazolni tudjunk. Ebben a körben az adott lehetőségeink szerint sikerült Borbás Ritával (Szekszárd), Barczi Annamáriával (Eger), Fekete Bozsanával (Vasas), Baross Zsuzsával (Vác), Schneck Rékával (Érd) megegyeznünk, majd az augusztusi alapozás folyamán Tamás Krisztina keresett meg minket, akivel szintén sokat erősödtünk. Velük jelentősen javult a csapat ereje az NB I/B-hez képest. A többiek pedig azok a lányok, akik tavaly végig velünk voltak az NB I/B-ben. Persze voltak olyanok is, akik nem tudták vállalni az első osztályú szereplést, és az esetleges tanulmányi, vagy más okok miatt máshová igazoltak.

handball.hu: Mik lehetnek a céljaitok? Van-e lehetőség arra, hogy akár több együttest is megelőzzön a csapat?
Papp: A céljaink, hogy megerősödjünk, és tapasztalatot szerezzünk ebben az osztályban, fő célunk pedig a bent maradás. Úgy is állítottuk össze a felkészülési programot, hogy NB I-es együttesekkel méressük meg magunkat: játszottunk a Kiskunhalassal, a Dunaújvárossal és a Váccal is. Elég szoros eredményeket sikerült elérnünk: nyertünk, döntetlent játszottunk, és kikaptunk. Nem volt nagy különbség a csapatok között, de nyilvánvalóan a bajnoki mérkőzések teljesen mások lesznek, sokkal jobban oda kell figyelnünk, és elsősorban tapasztalatot kell szereznünk. A tavaszi szezonra, a rájátszásra próbálunk összerázódni, természetesen fel nem adva a további lehetőségeket. Ha anyagiakban, támogatókban megerősödünk, mi is szeretnénk tovább lépni.

handball.hu: Hogyhogy pont az Elektromos Sportcsarnokra esett a választásotok?
Papp: Az elmúlt időszakban is mindig itt edzettünk, hiszen Budapest főváros támogat minket, és az ő segítségükkel sikerült ezt a helyszínt megtartanunk, és itt játszani továbbra is. Nagyon köszönjük az Elektromos SE vezetőségének, hogy helyet biztosítanak nekünk, és ezzel támogatnak minket, hogy nyugodt, megfelelő körülmények között tudjunk készülni.

handball.hu: Mekkora kihívás Számodra, hogy immár az első osztályban építgetheted tovább a csapatot?
Papp: Az ember életében mindig megtiszteltetés, ha a legjobbak ellen kell versenyezni. Ugyanolyan egészséges versenyláz van bennem, mint a játékosaimban. Mindannyian megpróbáljuk a szakmai maximumot kihozni ebből a lehetőségből. Szeretném, hogy az előzőekhez hasonlóan ebből a csapatból is számos olyan kézilabdázó kerüljön ki, aki hasznos tagja lesz a magyar kézilabdázásnak. Jelenleg a szakmai munkában és a játékosaim hozzáállásában látom az igazi erőt.

handball.hu: Kik segítik a munkádat?
Papp: Nincsen másodedzőm, egyedül dolgozom. Bakos István dolgozik még mellettem. A szakosztály vezetőségétől rengeteg segítséget kapunk. Régi kézilabda múlttal rendelkező, a sportágat szerető emberekről van szó. Még annyit mindenképpen megjegyeznék, hogy az utánpótlásunk is jó alapokon nyugszik. Észak-Pestet egyértelműen szeretnénk bázisnak megnyerni és az agglomerációt is, mert például Gödöllővel nagyon jó a kapcsolatunk.handball.hu: Miért választottad éppen a BSE-t?
Borbás Rita: Azért, mert már több mint tíz éve nem voltam itthon, és már nagyon szerettem volna hazajönni. Már akkor tárgyaltam velük, amikor még nem is volt szó az NB I-ről. Örültem, hogy ilyen komoly terveik vannak, és elég hamar meg is egyeztünk. Nagyon komoly szempont volt, hogy az első felnőtt edzőm pont Papp Gyuri bácsi volt, úgyhogy adta magát, hogy ha ő volt a kezdet, akkor ő lesz a vég is (nevet).

handball.hu: Elég sok klubot megjártál a pályafutásod során, úgyhogy bizonyára van összehasonlítási alapod az eddigi tapasztalatok alapján!
Borbás: Abszolút NB I-es szintű, komoly munka folyik. Mivel már dolgoztam együtt Gyuri bácsival, így tudtam, hogy mire számíthassak, igaz, az már tizennégy évvel ezelőtt volt.

handball.hu: Sokáig meghatározó tagja voltál a válogatottnak, és Olvasóink gyakran érdeklődtek, érdeklődnek, vajon van-e még remény a visszatérésedre?
Borbás: Amikor kimentem Romániába, akkor kerültem ki a nemzeti csapatból, és úgy érzem, hogy azóta nem is kerültem képbe. Persze szerettem volna, vagy szeretnék is bekerülni, de mivel látom, hogy fiatalítás történik, ezért nem látok rá reális esélyt.

handball.hu: Biztosan az is gondot jelentett, hogy a Valceában nagyon kevés szerephez jutottál...
Borbás: Az első félévben, amíg még a horvát edző vezette a csapatot, azért még játszottunk, de aztán a román szövetségi kapitány érkeztével nyilván szinte egyáltalán nem léptünk pályára. Ez jogos is, az akkori kapitánnyal, Imre Vilmossal ezt meg is beszéltem, aki azt mondta, hogy jó lenne, ha játékban lennék. Én hallgattam is rá, és azonnal hazajöttem. Utána azonban már nem kaptam lehetőséget, Mátéfi Eszter már be sem válogatott.

handball.hu: Keresett egyébként más együttes is?
Borbás: Igen! Még magam is meglepődtem, de elég sok ajánlatom volt Magyarországról, de szerettem volna a családom miatt is hazajönni. Mindenesetre ügyes kis társaság lesz ez, bízom benne, hogy meglepetéseket is tudunk majd okozni. Sok olyan ügyes kislány van itt, akik meg fogják állni a helyüket az NB I-ben. Annyit azért még szeretnék elmondani - mert ezzel mindig megtalálnak -, hogy ahogyan a Szekszárdhoz, úgy ide se levezetni jöttem (nevet). Nem csak egy évet tervezek a BSE-vel, és úgy látom, hogy nekik is komolyabbak a terveik.

handball.hu: Biztosan csalódottságból mondják ezt a szurkolók, akik elkeseredettek a romániai visszaesés óta, nem?
Borbás: Olyan szerencsétlenül alakultak a dolgok! Azt, hogy nem kapok majd lehetőséget a románoknál, én sem gondoltam volna. Utána a Debrecenben megsérültem, úgy pedig nehéz lett volna komoly klubhoz igazolni. Akkor nem volt annyi választási lehetőségem, mint mondjuk idén.

© handball.hu
Írd meg a véleményed!

Írd meg a véleményed! Eddig 5 hozzászólás érkezett.

Ajánld a cikket másoknak!

Ajánld a cikket másoknak!

További hírek

2019. április 24. 18:26

Meglepetés népligeti Siófok-siker

2019. április 21. 18:58

Érdi győzelem „idegenben”

2019. április 20. 17:28

Nagyarányú siófoki győzelem

2019. április 19. 18:35

Vendégsikerek mindkét helyszínen

2019. április 18. 18:37

Egy félidőt bírt a Kisvárda Siófokon

2019. április 17. 18:04

Néggyel nyert Érden a Győr

2019. április 16. 18:31

A Vipers-szel elődöntőzik az ETO

2019. április 16. 11:19

EHF-kupa: az Esbjerg kezd otthon

2019. április 14. 13:51

Bejutott a fináléba a Siófok

2019. április 13. 17:40

Az MTK legyőzte a Kohászt

2019. április 13. 15:36

BL: kiesett a Fradi, négy között az ETO

2019. április 12. 19:42

A Kisvárda hosszú idő után nyert otthon

2019. április 9. 14:57

Bundesliga: a gólkülönbség dönthet

2019. április 7. 14:36

BL: kikapott a Fradi, ETO-siker

2019. április 6. 19:08

Két idegenbeli győzelem

2019. április 6. 16:54

Négy gól a Siófok előnye

2019. április 5. 22:59

Öttel kapott ki a Bukarest

2019. április 5. 22:56

Az MTK-t verte a DVSC

2019. április 4. 18:43

Montenegróval egy csoportban

2019. április 3. 20:07

A szabaddobás elvégzése