Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Az élcsapatok reakciói

2011. november 21. 19:06

Konkoly Csaba leváltása után azóta forró téma, hogy úgy hírlik, a klub vezetői Karl Erik Bøhnt, a magyar válogatott edzőjét képzelik el a helyén. A Fradi szokatlan módon közleményben tiltakozott még a lehetőség ellen is. A hvg.hu megkérdezte a magyar klubokat, mit gondolnak Bøhn esetleges kettős megbízatásáról.

Az élcsapatok reakciói
Ferencvárosi Torna Club: "Ebben az ügyben olyan tendenciát látunk, amely miatt jogunk és kötelességünk volt megszólalni - mondta Jeney Zsolt Ákos, a Ferencváros kézilabda-szakosztályának elnöke a hvg.hu-nak. - Ez a folyamat szerintünk a győri kézilabdacsapat dominanciára töréséről szól, ami kezdődött azzal, hogy kiderült, a Győr két csapat indítását tervezi a hazai bajnokságban, majd győri kötődésű utánpótlásedzőket neveztek ki a válogatottakhoz. Ha igazak azok a hírek, miszerint a csapat Karl Erik Bøhn szövetségi kapitánnyal tárgyal az edzői posztról, az már abszolút győri dominanciát jelentene a magyar női kézilabdában."

Jeney elmondta, hogy a norvég tréner szakmai alkalmasságát természetesen nem az ő feladatuk megítélni, másról van szó. "Normális esetben az edzőkérdés egy klub belügye, jelen esetben azonban már nem az, hiszen a magyar válogatott szövetségi kapitányáról van szó. Mi annak idején egyetértettünk és támogattuk a Magyar Kézilabda Szövetség vezetését abban, hogy független és főállású edzőt nevezzen ki a magyar válogatott élére. Ha azonban Bøhn úr klubedzői feladatot is vállalna, ez a feltétel már nem érvényesülne."

Ez a feltétel pedig a szövetség akarata volt, ami a hazai klubok részéről is támogatásra talált. Így a Mátéfi Eszter távozása után felmerült jelöltek (Karl Erik Bøhn, Kovács Péter, Hajdu János) ennek meg is feleltek. Több szakember viszont éppen emiatt maradt le a listáról, holott szakmai hozzáértése alapján ott lett volna a helye.

"Bár Konkoly Csaba leváltásának és Karl Erik Bøhn esetleges kinevezésének híre múlt hét csütörtöki, mi azért csak vasárnap reagáltunk a közleményünkkel, mert nem szerettük volna megzavarni a magyar női kézilabda-válogatott hétvégi programját. Minket senki nem keresett meg Karl Erik Bøhn győri kinevezésével kapcsolatban, pedig talán meg kellett volna. Már csak azért is, mert éppen Kelecsényi Ernő, a Győri Audi ETO KC elnöke mint a Liga delegáltja képviseli a klubokat a szövetségnél. Neki pedig nyilvánvalóan tudnia kellett erről az ügyről."

Békéscsabai Előre Női Kézilabda SE: „Ez az ügy az egész magyar női kézilabda-társadalmat érinti – mondta a hvg.hu-nak Szabó Károly, a békéscsabai kézilabdaklub elnöke. – Eredetileg főállású és függetlent szövetségi kapitányt akartunk, de Karl Erik Bøhn esetleges győri kinevezésével ez az elv csorbát szenvedne, a szövetség nem tartaná be a szavát. Szerintem szélesebb körű szakmai fórum összehívására lenne szükség, amely közös megoldást eredményezne.”

Szabó szerint valóban érezni ilyen győri hegemóniára irányuló törekvést, és ez nem tesz jót a magyar kézilabdának, sem a klubok, sem a válogatott szintjén. „Az, hogy egy város indít-e két NB I-es csapatot, szíve-joga, ha az anyagi lehetőségek adottak. A Győri ETO esetében azért lehet ilyesmiről szó, mert a klub nyilván tehetséges utánpótláskorú játékosait szeretné minél magasabb szinten szerepeltetni.”

„Régóta vagyok ebben a körforgásban, így jól tudom, hogy eredményes nemzeti csapatot és erős kézilabdát az eredményez, ha több erős utánpótlásbázis van az országban. A győri klub viszont elszívja az ország tehetséges fiatal játékosait, így pedig megszűnik a versenyhelyzet. Ez szerintem egészen biztosan nem szolgálja a magyar válogatott érdekeit.”

A kettős szerep elsülhet persze jól is, lásd Mocsai Lajos esetét, aki sikeres a Veszprém férfi kézilabdacsapatával és a válogatottal is. Ugyanakkor akadhat ellenpélda is, éppen a női kézilabda-válogatottnál. Mátéfi Eszter szövetségi kapitány kinevezésével ugyanis a tréner figyelme megoszlott, ezért gyengülni kezdett addigi csapata, a békéscsabai női kézisek teljesítménye.

Váci Női Kézilabda Sportegyesület: „Karl Erik Bøhn megválasztása után számomra nagyon szimpatikusan kezdte meg a munkáját – mondta a hvg.hu-nak Kirsner Erika, a váci női kézilabdaklub elnöke. – Személyesen járta a hazai bajnokikat, sőt gyakran az edzéseket is, és sok helyen járt játékosnézőben. Abban azonban teljesen biztos vagyok, hogy a Győr vezetőedzőjeként ezt már nem tudná folytatni, és egy esetleges kinevezés az elkezdett munka rovására történne.”

Kirsner szerint egy olyan sikerorientált és eredménycentrikus klub edzőjeként, mint a Győri ETO KC, Bøhn már nem tudna napokra elszakadni a klubtól. Erre a több fronton való szereplés és a vezetői nyomás (hazai bajnoki győzelem mellett kimondva-kimondatlanul Bajnokok Ligája-elsőség) miatt biztosan nem lesz lehetősége. „Időben a két munka szerintem nehezen, de inkább sehogy sem egyeztethető össze.”

Az egykori klasszis kézilabdázó szerint Bøhn-nek nem lenne olyan átfogó képe a válogatott játékosokról, mert nem lehet a behívásánál kizárólag azt alapul vennie, hogy ki hogyan játszott a Győr ellen. „Ez a csapat annyira kiemelkedik a magyar mezőnyből, hogy már most senki sem vonja kétségbe bajnoki aranyat. Ezért nem is lehet leszűrni sokat abból, éppen ki hogyan játszott egy sokkal jobb csapat ellen.”

„Mivel azonban a Győr szerdára ígért választ az új edzőjével kapcsolatban, lehet, hogy az egész ügy csak egy felfújt lufi, és esetleg más szakemberről – esetleg Jakob Vestergaardról, a Viborg volt edzőjéről vagy egy magyar szakemberről – van szó – fogalmazott Kirsner Erika. – Ebben az esetben pedig felesleges aggódni, csütörtökig minden eldől. Ha viszont Bøhn-t mégis kinevezik, akkor a szövetségnek el kell elgondolkoznia azon, hogyan tovább.”

Debreceni VSC: „Egyetértünk a Fradi közleményével, ezért is csatlakoztunk hozzá elsőként – mondta lapunknak László Péter, a DVSC kézilabdaklubjának szakosztályvezetője. – Az említett hegemónia már évek óta tart, utánpótlásszinten és a nagycsapatnál is. Ha a szövetségi kapitányt még kinevezik a Győr kispadjára is, a kör bezárul, és egy győri vezetésű magyar válogatottunk lesz.”

A vezető szerint a klub régóta megkörnyékezi a tehetséges fiatal játékosokat, és az ország minden területéről Győrbe csábítja. „Ezzel önmagában még nem is lenne gond, hiszen ha valaki tehetséges, az kapóssá válik. Viszont a Győr a nagycsapatba drága külföldi játékosokat vesz, így nem látni, hogy a tehetséges magyar fiatalokkal később mi lesz.”

László Péter szerint két ilyen felelősségteljes munka, mint a magyar válogatott és a Győri ETO KC irányítása nem szerencsés egyszerre. „A Veszprém edzője hasonló okok miatt nem is vállalta a korosztályos válogatott irányítását a klubcsapat mellett, az viszont meglepett, hogy Bøhn rögtön jelezte, képes lenne erre.” Bár természetesen nem kizáró ok, de nem szabad eltekinteni attól, hogy a norvég szakember élettársa, a Győr beállósa, Heidi Löke révén személyesen is érintett.

„Karl Erik Bøhn szerződését nem ismerjük részletesen, de az biztos, hogy eredetileg csak a szövetségi kapitányi posztról volt szó – magyarázta László. – Egy ilyen új szerződésre pedig nyilván az MKSZ-nek, mint jelenlegi munkaadónak is rá kell bólintania. Az eredeti felállás szerint mindenki klubfüggetlen kapitányt akart a magyar válogatott élére, hiszen a lényeg az volt, hogy senki se tudja befolyásolni. Nem erről volt szó, ez az egész nem így indult.”

MKSZ-reakció a Fradi-közleményre
A Ferencváros közleménye

Forrás: www.hvg.hu

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi