Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Németh a Vác szebbik arcát szeretné látni

2011. február 10. 9:52 © handball.hu

Hatalmas kihívás előtt áll a SYMA Váci NKSE együttese, amely a hétvégén két hazai mérkőzésen bizonyíthatja, hogy helye van az EHF-kupa legjobb nyolc csapata között. A norvég Byåsen elleni párharcok előtt Németh András edzővel beszélgettünk.

Németh a Vác szebbik arcát szeretné látni
handball.hu: Stabilizálódott-e a pénzügyi helyzetetek, vagy Tóth Tímea és Borkowska Katalin után várható-e további játékosok távozása?
Németh András: Úgy látjuk, hogy megállt a folyamat. Borkowskának mi is próbáltunk csapatot keresni, hiszen tudtuk, hogy a családi helyzete miatt nem viselné el, hogy kevesebb pénzt kapjon. Rendeztük a helyzetünket, és azóta nem hogy elmaradásunk lenne, de most is egy héttel a kitűzött nap előtt tudtunk fizetést adni. Az anyagi helyzetünk tehát normalizálódott, de azt is tudjuk, hogy ez egy szükségállapot, amelyet fél évnél tovább nem lehet tartani. Mindenképpen rendezni kell a helyzetünket ahhoz, hogy a következő szezonban a mostaninál sokkal jobb ajánlattal tudjunk előállni, hogy továbbra is az élvonalhoz tartozó csapatot tudjon Vác adni.

handball.hu: Összezavarta-e az együttest a két játékos távozása?
Németh: Nem érzek semmi ilyen jellegű problémát, mindenki ugyanúgy dolgozik, végzi a munkáját. A közösség jó, de mivel rutinos játékosok távoztak, ezért nem vagyunk annyira stabilak, mint előzőleg, viszont a lehetőségeink talán jobbak olyan szempontból, hogy nagyon sok fiatalunk van, akik a két játékos távozásával lehetőséget kaphatnak. Gondolok itt például a junior válogatott Klivinyi Kingára, vagy az ifjúsági nemzeti csapat tagjára, Mészáros Reára.

handball.hu: A kialakult helyzet kihat-e a térségben elkezdett utánpótlás-nevelő munkátokra?
Németh: Szerencsére az nagyon jól működik. A legutóbbi hétvégén is rendeztünk egy felmérő tornát tizenkét csapat részvételével, amellyel igen elégedettek voltunk. Örülünk, hogy valamennyire megindítottuk a térségben a női kézilabdát, de még tovább szeretnénk dolgozni, és növelni a gyerekek jelenlegi számát.

Fotó: Fehér Viktor (v-man.hu)
handball.hu: Jelenleg a bajnoki tabella negyedik helyén álltok, viszont szezon közben gyengült a keret. Ezt figyelembe véve a bajnokság végén elégedett lennél ezzel helyezéssel?
Németh: Két célt kell megjelölnünk jelen pillanatban: kerüljünk be az első négybe, azaz stabilizáljuk a mostani helyünket, a következő pedig a rájátszásban való szereplésünk minősége, amely külön felkészülést igényel.

handball.hu: Február másodika óta nem léptetek pályára hivatalos meccsen, hogy töltöttétek az azóta eltelt időszakot?
Németh: Nagyon keveset tudtunk teljes létszámban edzeni, mert az ifjúsági válogatottba - amely hétfőtől-szerdáig összetartáson vett részt - négy játékost is adunk. A hétvégi EHF-kupa-mérkőzések előtt konkrétan egy olyan edzésünk lesz péntek délután, amikor a teljes kerettel készülhetünk, ami hatalmas hátrány. Az elmúlt hétvégét, azaz a Győr elleni meccs utáni időszakot inkább fizikai munkával töltöttük, egy kicsit erősítettünk. Most toldozgatjuk-foldozgatjuk magunkat, szerdán a fiú ificsapatunk ellen játszottunk, ekkor a betegséggel küszködő Klivinyi Kinga is be tudott egy kicsit állni.

handball.hu: A norvég Byåsen ellen mindkét meccset Vácon játsszátok. A hír elég meglepő volt első hallásra, azaz, hogy ilyen erősségű együttes feladja a pályaválasztói jogot. Miért történt ez így?
Németh: Már az előző fordulóban is feladták a pályaválasztói jogot a török Izmir ellen. Ami nagyon meglepett minket, hogy olyan információkat kaptunk a törököktől, hogy ráadásul még pénzt sem kértek azért, hogy Izmirbe repüljenek, ahol a két mérkőzést lejátszották. Én is kerestem az okokat, de decemberben az edzőbizottság tagjaival kiutaztunk Norvégiába az Európa-bajnokságra, és ott egy étlapot böngészve azonnal észrevettük, hogy egy tojásrántotta száz koronába kerül, ami ottani árfolyamon 3600 forintot ért. Azt már előtte is tudtuk, hogy nem fogunk nagy lakomákat csapni, de attól a pillanattól nem is tettük be a lábunkat egyetlen étterembe sem, hanem saját magunknak főztünk az apartmanunkban. A lényeg, hogy szerintem rengeteg pénzbe kerülne a norvégoknak egy-egy csapat vendégül látása, és valószínűleg valamelyik légitársasággal olyan kapcsolatuk van, hogy kedvezményesen tudnak repülni, tehát így jóval olcsóbban tudnak kijönni.

Fotó: Fehér Viktor (v-man.hu)
handball.hu: Nyilván azért emellett még nagy adag önbizalom is kell a pályaválasztói jog feladásához...
Németh: Persze, az is kell, de lehet is nekik, hiszen az elmúlt időszakban Norvégia mindent megnyert, ahol indult, a Byåsen pedig a második legjobb norvég csapat. Ha a két válogatottat nézzük, akkor az Európa-bajnokságon azt láttuk, hogy mekkora a differencia a két nemzet között, de szerintem az egy szerencsétlen mérkőzés volt. Ettől függetlenül úgy gondolom, hogy a klubcsapataink, a Győr a Larvik ellen, a Vác pedig a Byåsen ellen bizonyítani fogja, hogy nincs olyan nagy különbség a norvég és a magyar kézilabda között.

handball.hu: Mutasd be pár mondatban a norvégokat! Kire kell külön odafigyelni?
Németh: Sok jó játékosuk van: három emberük tagja volt az Európa-bajnokságot nyert együttesnek is: Ida Alstad, Camilla Herrem és Mari Molid. Rajtuk kívül van egy brazil válogatott kapusuk Bárbara Arenhart személyében, egy cseh válogatott balkezes átlövőjük, Iva Zámorská, és a többiek sem rosszak, nagyon ügyes az irányítójuk is, aki szép betöréseket is végrehajt. Nem vitás, hogy jó kézilabdát játszó, kiváló csapatról van szó, ahol döntően az egyéni képességek dominálnak. Nagyon magas védőfalat tudnak az ellenfél elé állítani, úgyhogy kíváncsian várom, hogy mire leszünk ellenük képesek.

handball.hu: Mire lehet képes a Vác?
Németh: Juhász István szakmai igazgató segítségével kaptunk felvételeket a Byåsenről, ám igen nehéz megtippelni az esélyeket, hiszen „vakon” megyünk nekik, mert még soha nem játszottunk ellenük. Igazából még én sem tudom, hogy melyik a csapatom igazi arca, az, amelyet a Fradi ellen, vagy az, amelyet a Békéscsaba ellen mutatott. Szerdán ugyan nagyon jól mozogtunk a fiúk ellen, de azért ez nem lehet teljesen mérvadó. Szerencsére már Tápai és Klivinyi is nagyjából kilábalt az influenzából, azt pedig még nem tudom, hogy az ifi válogatottnál járt lányok milyen állapotban kerülnek vissza hozzánk, de majd a pénteki edzésen kiderül.

Fotó: Fehér Viktor (v-man.hu)
handball.hu: Mennyire elszántak a lányaid a párharc előtt?
Németh: Általában ezzel nincs probléma, a belső morál erős. A csapaton belül hála Istennek ott van Kirsner Erika, aki továbbra is folytatja a külső marketing tevékenységet, de jelen pillanatban játékosként is nagyon sokat tud segíteni.

handball.hu: Hány nézőt vártok a hétvégi meccsekre?
Németh: Bár nálunk nincs kialakítva jegyelővételi rendszer, de elmondhatom, hogy az elmúlt négy alkalommal tulajdonképpen telt ház volt, amelynek náluk többféle minősítése van: félig, vagy teljesen zsúfolt, és így tovább... Remélem, hogy továbbra is tartjuk azt az állapotot, hogy megtelik a sportcsarnok, hiszen most Vácnak olyan csapata van, amelyet érdemes megnézni. Büszkén elmondhatjuk, hogy a helyi nézők megszerették az együttest, nagy kedvvel tekintenek meg minket, és segítenek a szurkolásukkal.



EHF-kupa, 4. forduló, 1. mérkőzés

Byåsen HESYMA Váci NKSE
2011. február 12., szombat 18.00
Vác, Városi Sportcsarnok
Játékvezetők: Radojko Brkic, Andrei Jusufhodzic (osztrákok)
Internetes élő közvetítés: www.cunder.hu

Visszavágó

SYMA Váci NKSEByåsen HE
2011. február 13., vasárnap 18.00
Vác, Városi Sportcsarnok
Játékvezetők: Radojko Brkic, Andrei Jusufhodzic (osztrákok)
TV: SportKlub – ÉLŐ

© handball.hu

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi