DB Error: unknown errorSELECT DISTINCT h.id FROM hirek h LEFT JOIN hirek_kategoriak hk ON h.id = hk.hirek_id WHERE (h.torolt=0 OR 0) AND (hk.kategoriak_id=0 OR 1) AND (h.evil IS NULL OR h.evil=1) ORDER BY h.prioritasos DESC, h.datum DESC [nativecode=1 ** Can't create/write to file '/var/tmp/MYEi829B' (Errcode: 28 - No space left on device)] - PS_SELECT_ARTICLE_LIST Neagu a világ legnagyobb tehetsége | handball.hu - kézilabda
Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Neagu a világ legnagyobb tehetsége

2010. május 12. 17:32

A Nemzetközi Kézilabda Szövetség először választotta meg a világ legtehetségesebb kézilabdázóit. A nőknél a román Cristina Neagu lett a befutó.

Neagu a világ legnagyobb tehetsége
A huszonegy éves Neagu mindössze tizennyolc esztendős volt, amikor a román első osztályban debütált, és fiatal kora ellenére már 72 válogatott mérkőzést tudhat a háta mögött, amelyen összesen 266 gólt szerzett. A játékos tizenkét éves koráig kosárlabdázott, majd miután sportágat váltott, az CSS Bucharesthez szerződött. Tizenhat esztendősen került a Brassóhoz, innen pedig már beválogatták az ifjúsági nemzeti csapatba is.

2005-ben az ifi Eb-n ezüstérmet szerzett csapat tagja volt, és a torna legértékesebb játékosának is megválasztották. A 2006-os ifi világbajnokságon ismét ő volt a legértékesebb kézilabdázó, együttesével pedig ekkor a bronzéremig jutott. Egy évvel később ismét bronzérmet akasztottak a nyakába a junior Eb-n, mellesleg pedig a verseny legjobb balátlövőjének is kinevezték.

Ezzel párhuzamosan a felnőtt válogatottban is helyt kapott, amely a 2007-es francia vb-n a negyedik helyen végzett. 2008-ban olimpiai 7. és Eb-5. helyezést ért el, a tavalyi kínai vb-n pedig nyolcadik lett együttesével. Neagu 2009 januárjában igazolt a Valceához, ahol rögtön román bajnok lett, majd 2010-ben ismét. Tagja a Viborg mellett a BL-fináléba jutó együttesnek.

Edzője, Radu Voina így vélekedik róla: "Ha olyan ütemben fejlődik, mint ahogyan eddig, a világ legjobbjai közé kerül. Mivel még fiatal, napról-napra fejlődik. A fiatalabb játékosaink vezéregyénisége, és lassacskán ezt a szerepet az egész csapatra vonatkozóan betölti" - vélekedett az edző.

A férfiaknál a német Steffen Fäth kapta a díjat.

Forrás: IHF

További hírek