Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Egy orvos két esete Kínával

2009. november 28. 12:35

Ismét lemarad Kínáról, s nem utazik a világbajnokságra dr. Balogh Péter, a Győri Audi ETO KC csapatorvosa.

Fotó: www.gyorietokc.hu
Fotó: www.gyorietokc.hu
Nem volt gondmentes a magyar női válogatott felkészülése a december 5-én kezdődő női világbajnokságra. Több játékos is különböző okok miatt lemondta a szereplést, emellett sérülések is nehezítették Mátéfi Eszter szövetségi kapitány munkáját. Részben ezek világítottak rá az egyik komoly gondra: az elmúlt hónapokban orvosszakmailag igencsak fura helyzet alakult ki a nemzeti csapatnál. A korábbi csapatorvos, a győri dr. Balogh Péter megbízatása – akárcsak a többi stábtagé – ugyanis Imre Vilmos lemondásával megszűnt. Az új kapitány hosszú hetekig nem is tett javaslatot arra, kire is bízná az orvosi feladatokat. Október közepén aztán a magyar szövetség ismét Balogh doktort próbálta felkérni a munkára, ám a tárgyalások hamar lezárultak.

"Ha csak a világbajnokságot nézzük, akkor több mint egy hónapos feladatról van szó, tehát ennyi időre esik ki az ember a munkából. A kórház mellett, ahol egy ilyen hosszú távollét csak fizetés nélküli szabadsággal lett volna megoldható, ott van a magánpraxisom is, vagyis a több mint egy hónapos távollét komoly előszervezési és anyagi terhekkel járna. A szövetségnek akkor ez nem megfizethető anyagi áldozatnak tűnt" – kezdte dr. Balogh Péter.

Vizsga előtt álló mentőtiszt volt az orvos

A szövetség ekkor kérte fel dr. Bódy Gábort, az MKSZ orvosi bizottságának elnökét, aki egyébként urológus, de rendelkezik sportorvosi vizsgával is. A történet aztán újabb fordulatot vett: az azerbajdzsáni Eb-selejtezőre az új orvos sem tudott kiutazni, ezért az orvosi feladatok ellátására egy vizsga előtt álló mentőtiszthallgatót vittek ki.

Talán ez volt az a pont, ami néhány klubcsapat vezetésében is ijedséget okozott, mi lesz legjobbjaikkal, ha a válogatottnál nem kapnak megfelelő orvosi ellátást. Információink szerint az Audi-ETO egyik főszponzorának képviselője és a klub elnöksége azt sem tartotta elképzelhetetlennek, hogy egyszerűen nem engedik el a vb-re a játékosokat, amennyiben nem rendeződik ez az áldatlan állapot.

"Még az MKSZ-elnökségi előtt kaptam egy újabb telefont Vanyus Attilától, hogy esetleg mégis el tudnám-e vállalni a feladatot. Mondtam, hogy a munkáimat úgy időzítettem, hogy nem utazom Kínába, s ilyen rövid idő alatt nem is tudnám áttenni a műtéteimet, így nemet mondtam. Hasonló okok miatt dr. Szálasy László kollégám sem tudta vállalni a kiutazást. Hozzáteszem: egy világverseny előtt azért nem ártana jó egy hónappal korábban a játékosok alaposabb kivizsgálása. Nem tudom azt sem, hogy milyen védőoltásokat kaptak a lányok. Kötelező oltás ugyan nem kell Kínába, de azt mondjuk lehet tudni, hogy a hepatitis B-fertőzöttség elég magas. Ez ellen nem ártana egy injekció" – folytatta a győri orvos, akihez egyébként hűek maradtak a válogatott játékosok, hiszen a sérültek szinte mindegyike járt már a felkészülés alatt Balogh „dokinál".

Visszajárnak hozzá a játékosok

"Kovacsics Anikót bokasérülése után én magam rendeltem be kivizsgálásra. Ezt nem hiszem, hogy magyarázni kellene, elvégre mint a klubcsapatának orvosa mindenképpen célszerű tudnom a sérülése állapotáról. Az már egy másik történet, hogy többek között a kézközépcsonttörést szenvedett Vincze Melinda és a hüvelykujjával megsérült Bogdanovic Annamária is járt már nálam..." – tette hozzá dr. Balogh Péter, aki hangsúlyozta: még véletlenül sem az ő személyéről, hanem az ország legjobb női kézilabdásainak egészségéről van szó.
Végül a Magyar Kézilabda Szövetség keddi elnökségi ülésén a győri klub elnökének, egyben az MKSZ alelnökének, Vanyus Attilának javaslatára kompromisszumos megoldás született. Mint arról már beszámoltunk, Bódy Gábor munkáját a vb-n a győri dr. Király Géza traumatológus segíti.

Az elnök szerint jó kezekben van a csapat

Természetesen megkerestük a szövetséget is, Sinka László elnök szerint igazi „magyaros" történet az egész.

"Sajnos az elmúlt napokban túlságosan is felnagyították egyesek ezt az egész ügyet. Való igaz, az előző kapitány stábjának lejárt a megbízatása, de mi továbbra is szerettük volna dr. Balogh Pétert orvosnak. Ő azonban nem tudta vállalni azt az igénybevételt, ami a kínai vb miatt a válogatottra várt. Dr. Bódy Gábor lett így a válogatott orvosa. Róla kissé egyoldalú hírek jelentek meg, mert ugyan valóban az urológia a fő szakterülete, de emellett sportszakorvos is. Ő az orvosi bizottságunk elnöke, s az 1990-es évek közepén a férfiválogatott mellett dolgozott, de volt orvosa az FTC női csapatának. Vanyus Attila valóban tett javaslatot az orvosi stáb megerősítésére, amit az elnökség el is fogadott, tudván, hogy hosszabb ideig lesz külföldön a csapat, ráadásul Távol-Keleten. Itt jegyezném azonban meg, hogy nem ismeretlen számunkra a terep, hiszen a pekingi olimpián már megtapasztaltuk, a kínaiak nagyon profin meg tudnak szervezni és rendezni egy világversenyt. Véleményem szerint a két orvossal, dr. Bódy Gáborral és dr. Király Gézával, valamint Tímár Csaba masszőrrel és Mezei Csaba fizioterapeutával – akit egyébként több szövetség is szeretne válogatottjai mellé megszerezni – nagyon erős egészségügyi háttérrel rendelkezik a magyar női válogatott" – mondta a szövetség első embere, aki úgy véli, a jövőben is hasonló módon lehet csak megoldani az orvos kérdését.

"Tisztában vagyok azzal, hogy milyen leterhelt az egészségügy, különösképpen az orvosok. Éppen ezért nem gondolkodunk már most sem egy emberben, hanem inkább egy erős orvosi csapatot képzelünk el, melyben több szakembernek juthat szerep. Így például Balogh Péterre is számítunk a továbbiakban is" – folytatta Sinka László, aki az előzetes vizsgálatokkal és az esetleges oltásokkal kapcsolatban röviden a következőket mondta: "Úgy gondoljuk, a legjobb játékosok klubjukban folyamatos ellenőrzés alatt állnak, ami pedig az oltásokat illeti, a pekingi olimpiára sem kellett semmilyen különleges dolog. Biztos vagyok benne, hogy most is kiváló körülmények várnak a vb résztvevőire."

Forrás: www.kisalfold.hu (Szabó Gábor)

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi