Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

„Magunkra maradtunk”

2009. november 15. 10:20 © handball.hu

A Hypo NÖ együttese szombaton kétgólos vereséget szenvedett a Metz ellen. Ez a száraz tény, de aki figyelte az utóbbi hetek eseményeit, tudhatja, itt sokkal többről van szó. A handball.hu az osztrákok vezetőedzőjével Kovács Ferenccel beszélgetett.

„Magunkra maradtunk”
handball.hu: A múlt heti ljubljanai vereséget követően szombaton két góllal maradtatok alul a Metz otthonában. Mi történt a mérkőzésen?
Kovács Ferenc: A fő bajunk a gyenge kezdéssel volt: öt perc után már 5-1-re vezetett az ellenfél, és nem tudom megmondani, mi volt ennek az oka. Tudom, hogy nem játszottunk elég dinamikusan, csak azt nem, hogy miért nem. A lányok arra készültek, hogy nyugodtan játszunk, nem kell kapkodni. A Metz egy rohanós kézilabdát játszik, mi pedig majd megpróbáljuk visszafogni a tempójukat, de ez sajnos nem sikerült. Annyira lassúak voltunk, hogy abból nem lehet gólt lőni. Elöl és hátul is hiányzott az agresszivitás, amiből az következett, hogy mindössze öt perc után már időt kellett kérnem, azt pedig mindenki tudja, hogy ez mennyire nem jó előjel. Végülis utána lábra kaptunk, de ez a különbség maradt. A szünetre háromra zárkóztunk ugyan, és a második félidő elején ki is tudtunk egyenlíteni, de ezután a támadásban és a védekezésben is olyan hibákat vétettünk, melyeket nem lett volna szabad elkövetnünk. Ellenfelünk ezzel viszonylag könnyű gólokhoz jutott, és mindig, amikor kettőig zárkóztunk, és a hátrányunk egyre olvasztásáért indultunk akcióba, becsúszott valami baki.

handball.hu: Hogy látod így visszatekintve, lett volna esélyetek megfordítani a játék képét?
Kovács: Azt el kell, hogy mondjam, hogy ezúttal összeszedettebb volt a csapat, mint a múlt héten Ljubljanában, de döntő szituációkban még mindig adódtak koncentrációs problémák.

handball.hu: Mit gondolsz, a Krim és a Metz eleni vereségekhez mennyire van köze az elmúlt egy-két hétben a csapatvezetésben bekövetkező intenzív változásoknak?
Kovács: Biztos vagyok benne, hogy ez nagyban közrejátszott. Ez az együttes nagyon kötődik Gunnarhoz. Annyira szoros a kapcsolat a kettő között, hogy ha Gunnar Prokop kiesik közülünk, azt mindenki megérzi. Itt nem is a taktikára gondolok, hanem főleg pszichológiailag igaz ez. A lányok megszokták, hogy a 280 európai kupameccsből ő 279-szer ott volt, és az az egy távollét is a felesége halálához köthető. Ehhez még hozzá jöttek a Metz ellen, hazai pályán történtek, és biztos, hogy nem könnyű mindezt ilyen rövid időn belül feldolgozni. Elég kicsi a csapat kerete, itt főleg a rutinosabb játékosokra gondolok: sok a fiatal, és ha már egy vagy kettő nem hozza az elég magas formát, már bajok lehetnek a csapatszerkezetben.

handball.hu: A lányokat egyébként mennyire lepte meg ez az eltiltást okozó jelenet?
Kovács: Maga a jelenet nem okozott meglepetést. Gunnart jól ismerjük, és tudjuk, hogy nagyon váratlan dolgokra képes azért, hogy az együttesét győzelemhez segítse. Hasonló eseteket láthattak már azok, akik hosszabb időt lehúztak a kézilabda világában. Előfordulnak olyanok, hogy labdát begurítanak a pályára, bedobják a kulacsokat, vagy éppen egy fals cserét eszközölnek. Olyan büntetéseket kaptak a játékosból lett edzők, mint például Dushebajev (kilenc hónap eltiltás és 3000 EUR pénzbüntetés), ami meg sem közelítette a Prokopra kiszabottakat, így az EHF döntése kellőképpen sokkolta a társaságot. Minderről igyekeztünk a csapattal nem sokat foglalkozni, és inkább csak a soron következő mérkőzésekre koncentrálni.

handball.hu: Amint megtörtént ez a jelenet, már rögtön elkezdtetek gondolkodni Prokop utódjának megtalálásán?
Kovács: Gunnar abból indult ki, hogy otthon győznünk kellett volna a Metz ellen. A csapat nem volt pszichológiailag ráhangolódva a meccsre, nem mérték fel, mennyire kemény az ellenfél, könnyedén vette a mérkőzést, és úgy gondolta, hogy ha ez így megtörténhetett, azért az edző a hibás. Ha épp más lett volna a tréner, azt is elküldte volna Gunnar, mint ahogyan arra a múltban is akadt példa. Itt egyszerűbb volt a helyzet, csak felállt a kispadról. Azonnal elkezdett potenciális edzőket keresgélni, de ez ugye rövid időn belül nem egyszerű.

handball.hu: És akkor érkezett Christian Maly…
Kovács: … aki nem találta meg a közös hangot a csapattal, ez már a ljubljanai mérkőzésen egyértelműen kiderült. Nem a győzelem elmaradása volt a fő oka a gyors távozásának, hanem az összhang hiánya közte és a lányok között. Az alakulat úgy gondolta, hogy egy olyan stílusú edzővel, mint ő, nem fog tudni a jövőben sem hatékonyan dolgozni. Értelemszerűen a csapatot nem lehet elküldeni, így új edzőt kellett keresni. Az én választásom kézenfekvő volt, hiszen sok-sok éve vagyok már a Hypo-nál, és a játékosedző Oh-val is kiválóan ismerjük egymást.

handball.hu: Mennyi időre vállaltad ezt a kinevezést?
Kovács: Megegyezésre nem volt szükség, hiszen másodedzőként már tíz éve segítem a klubot, az utánpótlás sportiskolát vezetem. Amikor egy edző valamilyen okból kifolyólag előbb abbahagyta a munkát a csapattal, máskor is ugrottam már be a helyére, és vezettem az edzéseket. Viszont a meccseken eddig Gunnarral együtt ülhettünk a kispadon, most pedig magunkra maradtunk Oh-val.

handball.hu: Mi a helyzet most? Prokop az edzésekről is távol marad?
Kovács: Eddig igen. A következő BL-csatánkig van hátra hat-hét hét szünet, hogy ezidő alatt mi fog történni, az a jövő zenéje. A következő rész-célunk a Bajnokok Ligája középdöntőjébe kerülés, ehhez a maradék kettő, hazai pályán lejátszandó mérkőzésünket meg kell nyernünk. A távlati kitűzés pedig természetesen idén is a BL-trófea megszerzése. Tegyük hozzá, hogy ami a játékosállományt illeti, a tavalyi és az azelőtti Hypo-hoz képest sokkal nehezebb feladatot jelent ez.

handball.hu: Az elmúlt napok, hetek eseményei hogyan érintettek Téged személyesen?
Kovács: Természetesen érzem, hogy egy nagyobb felelősség van a vállamon, bár az elmúlt időszakban már sokszor volt rá példa, hogy én készítettem el az ellenfél kielemzését, mert olyan edzők voltak a Hypo-nál, akik erre megkértek engem. A nyomás nagyobb volt a kispadon egyedül ülve, de próbáltam a feladatot a lehetőségekhez képest a legjobban megoldani. A legjobban viszont nem sikerült, hiszen kikaptunk… Nagyon bíztam a győzelemben, és az elmúlt heti katasztrofális játékhoz képest láttam is előrelépést. Az idei BL-szériában már láthattuk, hogy senki sem utazhat elbizakodottan egyik idegenbeli találkozójára sem, történtek már meglepetések. Nem hiszem, hogy a mi esetünkben hasznos lenne egy egészen más stílusú edzőt hozni, és egészen nulláról építkezni, inkább Oh iskolájára építkezve kell kiharcolnunk a továbbjutást.

Ismét edzőváltás a Hypo-nál
Újabb viborgi pontvesztés
Maly került Prokop helyére
Méltó büntetés Prokopnak
Prokop: felfüggesztve

© handball.hu

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi