Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Munkában Gumjanov és Trefilov

2009. augusztus 5. 19:45 © handball.hu

Gőzerővel zajlik az orosz U19-es válogatott felkészülése az augusztusi junior Európa-bajnokságra, de nem unatkoznak a "felnőttek" sem - Dán Róbert írása.

Munkában Gumjanov és Trefilov
A csapat július 15-én kezdett edzőtáborozni Krasznodarban, ahol az orosz bajnokságban ötödik helyen végzett Kubány felnőtt csapatával kétszer is megmérkőzött (az U19-eseket és a Kubányt is ugyanaz az edző irányítja: Alekszej Gumjanov). A juniorok napi három edzésen vettek részt, Gumjanov ezen kívül klubcsapatának is tartott naponta két tréninget, így – napi 5 edzéssel – alkalmasint a Guinness Rekordok Könyvébe is kvalifikálta magát.

Az orosz junior válogatottban a szokásos keretszűkítés után augusztus elejére tizennyolcan maradtak; a tavalyi U18-as világbajnok csapatból tízen idén is bizalmat kaptak. Kimaradt a keretből Milova (aki idén az U17-es Európa-bajnokságon szerepelt, és lett a legjobb góllövő), a balszélső Mahnyova, aki egész évben sérüléssel bajlódott, és a beálló Hmirova, akit Trefilov behívott a felnőtt kerettel alapozni júliusban, és aki aztán ezen az összetartáson le is sérült. Tagja viszont a csapatnak a két, Togliattiból Krasznodarba "menekült" ifi játékos, Iljina és Kudrjasova. Velük kapcsolatban érdekesen nyilatkozott Gumjanov, amikor a helyi média rákérdezett, igaz-e, hogy a két lány Krasznodarban akarja folytatni pályafutását:

"Így van. Ez a két játékos valóban kinyilvánította, hogy itt akar játszani, és már nem tagja a Lada csapatának. A helyzet ugyanis az, hogy a togliatti klub – mivel még nem voltak nagykorúak – nem velük, hanem a szüleikkel kötött szerződést 2011-ig. Amikor a két lány betöltötte tizennyolcadik életévét, a Lada nem íratott alá velük új szerződést. Most az OKSZ feladata eldönteni, hogy Iljina és Kudrjasova szeptembertől nálunk játszhatnak-e. Megjegyzem: az orosz törvények szerint 18 éves kora után mindenki saját maga választhatja meg, hol akar dolgozni. Togliattiban erősködnek, hogy nem fognak engedni ebben a kérdésben; mit mondjak – mi sem engedünk. A helyükben én azon is elgondolkoznék, hogy miért jönnek el tőlük a saját nevelésű játékosaik, ennek ugyanis megvan az oka."

Az orosz U19-es csapat a múlt hétvégén mindenesetre Iljinával és Kudrjasovával együtt utazott el Montenegróba, ahol a napokban a helyi és a spanyol korosztályos csapattal felkészülési tornán vesz részt.

Az orosz felnőtt válogatott júliusban tartotta idén az első közös edzőtáborozását, ide Jevgenyij Trefilov öt junior válogatott játékost is meghívott, mondván, hogy "megnézi, mire is képesek a fiatalok", bár a majdnem háromhetes tréning – mint kiderült – erre eleve nem is volt alkalmas. Érdekes részleteket árult el az edzőtáborról egy interjúban a válogatott újonc jobbszélsője, a krasznodari Kszenyija Belaja:

"Az edzések valóban nem kellemesek, a róluk terjedő rémhíreket sajnos nem tudom megcáfolni. A klubban, amikor alapozunk, egy nap csak egy dologra koncentrálunk: hétfőn mondjuk a gyorsaságunkat fejlesztjük, kedden az erőnlétünket, szerdán a technikát, de a válogatottban Jevgenyij Vasziljevics egy nap mindegyikre sort kerít, a nap végén aztán még félóra úszással is megörvendeztet minket. Az első napokban nagyon fárasztó volt, de utána sikerült felvennem a ritmust. A három hét alatt egyszer nem kézilabdáztunk, végig erőnléti alapozás folyt, a gyakorlatokat a szabadban, a tengerparti utcákon végeztük, teremben nem is voltunk. Kint, a mezőn volt néhány labdás gyakorlat, mit mondjak: annak már örültünk. Augusztus harmadikán kezdődik a következő edzőtábor, taktikai feladatokkal, azt hiszem, majd ott fogunk foglalkozni" - tette hozzá optimistán Belaja.

Ez már csak azért is elengedhetetlen, mert a válogatott augusztus második hetében Franciaországba utazik, felkészülési tornára. A keretet Trefilov már kijelölte: a volgográdi bajnokcsapatból három játékost hívott be, a saját csapatából tizenkettőt. Mivel a válogatott négy francia klubcsapattal játszik csak (de a francia válogatottal például nem), ezért orosz fórumokon nagy a felzúdulás, többen úgy vélik, hogy Trefilov ezt a tornát valójában a Zvezda formába hozására szervezte, a közelgő szeptemberi bajnoki szezon előtt. Egy biztos: Krasznodárban és Volgográdban, az orosz női kézilabdázás újabban legdinamikusabban fejlődő két központjában Trefilov továbbra sem népszerű.

Oroszországi tudósítónktól

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi